Hyppää sisältöön

Kustannussäästöjä Archicadin ja tietomallien avulla

Kustannussäästöjä Archicadin ja tietomallien avulla

20.09.2022

Nordic BIM Finlandin Arto Niemisen sekä Jaakko Kerolan mukaan rakennusalan kehityksen keskiössä ovat digitaaliset ratkaisut.

Tietomallit tuovat kestävyyden ja tehokkuuden rakennuksen elinkaaren kaikkiin vaiheisiin.

TEKSTI | SAANA LEHTINEN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Rakennusalalla käydään läpi murrosta, jonka keskiössä ovat niin työn tekemisen tavat, toimijoiden väliset sopimukset kuin vastuutkin. Keskeinen alaa mullistava megatrendi on ilmastonmuutos, joka pakottaa yritykset omaksumaan käyttöönsä uudenlaisia, viranomaisten säännöllisesti päivittämiä toimintatapoja. Samalla ratkaisuja etsitään myös rakennusmateriaalien hintojen nousun ja saatavuusongelmien tuomiin haasteisiin.

Päällekkäisistä muutoksista huolimatta kestävä ja tehokas rakentaminen on jatkuvasti helpompaa. 

– Kehityksen avainroolissa ovat digitaaliset ratkaisut, ohjelmistoyritys Nordic BIM Finlandin (entinen M.A.D.) liiketoimintajohtaja Arto Nieminen sanoo.

Digitaalisia järjestelmiä arkkitehtuurin, rakentamisen, kiinteistönhallinnan ja vähittäiskaupan tarpeisiin tarjoavan Nordic BIM Finlandin toiminnan ytimessä on tietomallinnus, eli BIM (Building Information Modeling). Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toimivan konsernin BIM- ja PropTech -ohjelmistoissa ekologisuus ja tehokkuus eivät pysähdy suunnitteluvaiheeseen, vaan kulkevat läpi rakennuksen elinkaaren.

– Sen lisäksi että kiinteistöt voidaan suunnitella ekologisemmiksi, kustannuksiin ja hiilijalanjälkeen on mahdollista vaikuttaa myös rakennusvaiheen materiaalivalinnoilla sekä käyttövaiheessa erilaisia kulutuslukemia seuraamalla, myyntijohtaja Jaakko Kerola taustoittaa.

Vastaus materiaalihukan ja tuplatyön ongelmiin

Digitalisaatio on saavuttanut rakennusalan keskimääräistä hitaammin, ja tietomallinnusratkaisuihin siirtyminen edellyttääkin monelta alan yritykseltä hyppyä kohti uutta aikakautta. Hyppy kannattaa Niemisen ja Kerolan mukaan lukuisista eri syistä. Keskiössä on tiedon jakamisen mahdollistama kehitys.

Yrityksen tarjoaman tietomallinnusohjelmisto Archicadin avulla fyysisestä rakennuksesta luodaan digitaalinen kaksonen, joka kokoaa rakennuksen elinkaaren eri vaiheissa tarvittavan datan yhdelle alustalle. Tiimityökalu BIMcloud taas tuo projektitiimin jäsenet reaaliaikaisesti yhteen sijainnista riippumatta.

– Kun kaikki käyttävät samoja malleja, asioita ei tehdä useampaan kertaan. Läpinäkyvyys ja koordinaatio paranevat, Kerola täsmentää.

Ajan lisäksi säästöjä syntyy myös rahassa mitattuna.

– Järjestelmiimme voidaan luoda työnkulkuja, joiden avulla rakennuksen elinkaaren eri vaiheiden kustannuksia on mahdollista valvoa, Nieminen kertoo.

Ohjelmistojen avulla saavutetaan suuriakin kustannussäästöjä, pienennetään hiilijalanjälkeä ja lisäksi ne helpottavat optimaalisten rakennusmateriaalien valitsemista sekä määrien arviointia. Kun käytössä on tarkat suunnitelmat ja tiedot rakennuksen neliömääristä, tiedetään tarkasti myös se, kuinka paljon materiaaleja tarvitaan. Näin vältetään ylimitoitetuista tilauksista syntyvä hukka ja alimitoitettujen tilausmäärien aikaansaamat viivästykset.

– Oikein käytettyinä tietomallit säästävät aikaa ja muita resursseja, sekä minimoivat väärät valinnat, Nieminen summaa.

Haku