Hyppää sisältöön

Kursseja kesäyliopistossa

Kursseja kesäyliopistossa

10.06.2021

Kurssisihteeri Oula Hyle kertoo Symbolien Helsingissä -luennosta, jonka aikana voi tutustua Helsingin historiaan kävellen ja kuunnellen.

Helsingin seudun kesäyliopistossa on tarjolla monipuolisesti kursseja eri-ikäisille ja eritasoisille opiskelijoille. 

Teksti Elina Jäntti  Kuva Sanni Hirvonen

Kun oppilaitoksen nimi on Helsingin seudun kesäyliopisto, voisi luulla, että opintoja on vain kesäisin, tai että kurssit olisivat suunnattu ainoastaan korkeasti koulutetuille. Mielikuva on kuitenkin pitkälti väärä.

– Kursseillemme ovat tervetulleita kaikki, oli ikä, koulutustausta tai opintotilanne mikä tahansa. Meiltä myös löytyy opintoja ihan ympäri vuoden, ei pelkästään kesällä, valottaa Helsingin seudun kesäyliopiston toiminnanjohtaja Tero Väänänen.

Kesäyliopiston opintotarjonnassa on yli 700 kurssia vuodessa. Kurssitarjonta kesäyliopistossa on hyvin monipuolista. 

– Meillä voi opiskella esimerkiksi noin 30:tä eri kieltä, monenlaisia taito- ja taideopintoja, IT-kursseja ja ammatillista täydennyskoulutusta sekä elämisen taitoon ja hyvinvointiin liittyviä kursseja. Meiltä löytyy myös opintokokonaisuuksia, joita teemme yhteistyössä Suomen eri yliopistojen kanssa, sekä laaja ja korkeatasoinen tarjonta suomi toisena kielenä -kursseja.

Osa tilaisuuksista ilmaisia

Ajankohtaisiin ilmiöihin tarttuminen on toiminnassa olennainen ulottuvuus. Kurssien suunnittelussa seurataan aktiivisesti muun muassa ajankohtaisia keskusteluita, kuunnellaan opettajien ja opiskelijoiden toiveita ja mietitään myös, mitä Suomen eri yliopistojen opintotarjontaa kannattaa tuoda pääkaupunkiseudulle.

– Esimerkiksi tänä vuonna meille tärkeä teema on tutkitun tiedon sekä kriittisen ajattelun esiintuominen. Järjestämme aihepiiristä muun muassa avoimia luentoja ja erilaisia kursseja. Järjestämme myös täysin ilmaisia yleisötilaisuuksia.

Kursseja on myös räätälöity notkeasti tähän aikaan sopiviksi. Hyvä esimerkki on taidehistorian opettajan Liisa Väisäsen kehittämä non-stop-verkkoluentosarja Symbolien Helsingissä – portti Helsingin arkkitehtuurin kieleen, joka esittelee arkkitehtuurissa esiintyvää symboliikkaa verkossa toimivan karttapohjan avulla. 

– Kurssilla käytetään hyväksi teknologiaa, joka sopii taidehistorian opettamiseen mielenkiintoisesti. Google-kartan tyyppisen virtuaalioppaan kanssa voi tutustua Helsingin historiaan vaikka konkreettisesti kohteiden luo kävellen, ja jokaisesta kohteesta voi katsoa lyhyen luennon kuvineen. 

Etänä vaikka ulkomailta

Helsingin seudun kesäyliopisto on mittakaavassaan merkittävä koulutuksen tarjoaja. Opiskelijoita on yli 8 000 vuodessa. Toimintaa pyörittää 14 työntekijää, ja kursseilla opettaa lähes 300 opettajaa vuosittain. Opetustiloja on eri puolilla pääkaupunkiseutua sekä Sörnäisissä, jossa sijaitsee kesäyliopiston toimisto. Opetukseen voi osallistua helposti etänä myös muualta Suomesta tai ulkomailtakin.

Koronatilanteen myötä kesäyliopistossakin loikattiin lyhyessä ajassa lähiopetuksesta etäopetukseen. Lähiopetukseen on nyt osittain palattu, mutta etäopetus on saanut hyvän vastaanoton ja etäkursseja tullaan jatkossakin tarjoamaan lähiopetuksen rinnalla.

 HSKY.FI

Haku