Hyppää sisältöön

Kuntta tuo pihaan marjat ja metsän tunnelmaa

Kuntta tuo pihaan marjat ja metsän tunnelmaa

1.04.2021

Suomen Kunttapihan toimitusjohtaja Heikki Kelan mukaan kuntan kaveriksi sopivat erityisesti havupuut.

Siirtovarvikko eli kuntta on löytänyt tiensä tuhansiin suomalaisiin pihoihin. Parhaiten kuntta sopii helppohoitoisesta pihasta haaveileville. Varvikko mahdollistaa lähelle myös marja-apajat. 

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Suomen Kunttapiha

Suomen Kunttapiha on toimittanut 14 vuoden ajan metsänpohjaa yksityisasiakkaille ja viherrakentajille ympäri maan. Kuntan kysyntä on ollut jatkuvassa kovassa kasvussa ja viime kesänä se saavutti ennätyssuosion.

Yritys nostaa siirtovarvikkoa metsänomistajan luvalla päätehakkuuseen meneviltä alueilta Kainuusta. Toiminta noudattaa Viherympäristöliiton standardeja, joiden tarkoitus on taata tuotteen laatu ja ekologinen toimintatapa.

– Hakkuualueesta hyödynnetään vain 30 prosenttia. Jäljelle jää siisti pohja, joka on otollinen uuden mäntymetsän kasvulle. Jos kuntta jäisi paikoilleen metsään, se tallautuisi pilalle metsäkoneiden alla, kertoo Suomen Kunttapihan toimitusjohtaja Heikki Kela.

Kela on ollut mukana luomassa kuntan laatujärjestelmää. Laadukkaan kunttalevyn juurimaton pitää olla 5–10 senttiä paksu, ja sen tulee sisältää riittävä määrä kasvustoa. Juurimatot koostuvat sammalista ja monipuolisesti eri varvuista, kuten mustikasta, puolukasta, kanervasta ja variksenmarjasta. 

Helppo asentaa ja hoitaa

Kunttaa nostetaan ja toimitetaan toukokuun puolivälistä lokakuun loppuun saakka. Tulevaksi kesäksi ehtii hyvin vielä tilata ja saada siirtovarvikon omalle pihalleen.

Asiakas voi asentaa kuntan omatoimisesti tai tilata asennuksen alan ammattilaiselta. Yhdestä lavasta saa 24 neliömetriä valmista pihaa. Pienin toimituserä on 12 neliömetriä, ja toimitusaika vaihtelee viikosta kahteen viikkoon. Hinta riippuu asennettavan kuntan määrästä ja alueen sijainnista.

– Meidän tuotteemme on markkinoiden helppokäyttöisin mitoituksensa ansiosta. Kuntta pakataan kuormalavoille 1×1,2 metrin  paloina, jotka ovat kevyitä ja helppoja käsitellä. Näin niiden siirtäminen onnistuu myös hankalimpiin kohteisiin, kuten jyrkkiin rinteisiin.

Asennuksen jälkeen kuntta vaatii vain säännöllistä kastelua ensimmäisen kesän juurtumisvaiheessa ja helteillä. Myös rikkakasvit on syytä kitkeä säntillisesti pois. 

Hyvä pohjatyö on tärkein

Kuntta on hyvä vaihtoehto jo valmiiksi metsäiseen pihaympäristöön. Kuntta vaatii happaman kasvualustan ja rikkaruohottoman, niukkaravinteisen hiekkapohjan. Helpointa kuntta on toimittaa uudiskohteisiin, joissa pohjatyöt on tehty alusta pitäen siirtovarvikolle juuri sopiviksi. Valmiin nurmikon päälle kunttaa ei voi asentaa.

– Pihan suuret linjat, kuten kulkureitit ja istutusalueet, kannattaa suunnitella hyvin etukäteen jo pihan rakentamisvaiheessa. Silloin kuntta-alue saa kukoistaa rauhassa ja tuottaa paljon marjasatoa. 

Haku