Hyppää sisältöön

Kun kokemus ratkaisee

Kun kokemus ratkaisee

9.01.2023

Vendon kiinteistönvälittäjä Matti Soini tietää, että asunnonvälitys on mitä suurimmassa määrin kokemus- ja luottamusbisnestä.

Asuntomarkkinoilla kannattaa nyt aktivoitua. Myyjän kannalta ratkaisevaa on löytää välittäjä, joka tietää, miten matalasuhdanteessa toimitaan.

TEKSTI | MIA HEISKANEN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Asuntokauppa on tilastojen ja otsikoiden valossa tehnyt äkkijarrutuksen. Tämänhetkisessä taloussuhdanteessa se on tietysti ymmärrettävää, mutta myyjän ja ostajan kannalta se luo myös mahdollisuuksia. 

– Asunnon ostaja voi nyt löytää todellisia helmiä, kun tarjontaa on enemmän kuin kysyntää. Mieluisan kohteen voi tällä hetkellä saada itselleen jopa ilman raastavaa hintakilpailua, kiinteistövälitysbisneksen konkari Matti Soini rauhoittelee. 

Soini tietää mistä puhuu, sillä hän toimii kiinteistönvälittäjänä yli kolmen vuosikymmenen kokemuksella kiinteistönvälitystoimistoketju Vendossa. Tähän ajanjaksoon on mahtunut monta nousu- ja laskusuhdannetta. 

– Mikä tahansa asunto muuttuu hyväksi, kun hinta on kohdallaan. 

Soinin mukaan oikea hinnanasetanta perustuu myyjän ja välittäjän väliseen yhteisymmärrykseen. Missään markkinatilanteessa ei ole varaa tehdä hinnoitteluvirheitä – eikä etenkään nyt. 

Ammattitaito ja avoimuus luottamuksen kivijalkoina

Myyjän ja välittäjän välisellä sopimuksellakin on nyt korostuneen tärkeä rooli. Molemmilla osapuolilla on oltava yhteisymmärrys siitä, millaisin odotuksin ja tavoittein asuntoa lähdetään myymään. Siksi myyjän on hyvä valita kumppaniksi sellainen välittäjä, jonka kanssa hän voi tehdä tavoitteita vastaavan sopimuksen. 

– Välittäjän on puolestaan luvattava asiakkaalle, että hänen asuntonsa on aktiivisesti myynnissä eikä vain myytävänä. Siinä on vissi ero, Soini huomauttaa.

Nyt ei kannata aikailla, jos sopiva kohde löytyy

Asunnon myyjä tarvitsee myös riittävästi tietoa päätöksenteon tueksi koko myyntiprosessin ajan. 

– Asunnonvälitys on mitä suurimmassa määrin kokemus- ja luottamusbisnestä. Tieto tuo turvaa, ja sen vuoksi turvaamme Vendossa asuntokaupan osapuolet kokemuksen tuomalla avoimuudella ja ammattitaidolla, Soini painottaa.

Kehitys vie nousua kohti

Vendon kokenut välittäjätiimi tarkastelee markkinasuhdanteita rauhallisin mielin. Soinin mukaan laskusuhdannetta seuraa aina hetkellinen suvantovaihe, jonka jälkeen alkaa uusi nousu. 

– Ostajien suuntaan viestini on se, että nyt ei kannata aikailla, jos löytää sopivan kohteen. Myyjän kannalta kohteiden ominaisuuksien painoarvo on nyt hieman erilainen kuin korkeasuhdanteessa. Kokenut välittäjä osaa auttaa myyjää näidenkin yksityiskohtien esilletuomisessa. 

Lisäarvoa myynnissä olevien kohteiden erottautumiseen saadaan toimivalla markkinoinnilla.

– Markkinoinnin merkitys korostuu nyt, kun asuntomarkkinassa on enemmän tarjontaa kuin kysyntää.

Kohteiden näkyvyyden maksimointi sosiaalisessa mediassa ja asuntoportaaleissa on myös osa Vendon työkalupakkia. 

– Meillä on vahvaa näyttöä muun muassa siitä, millaista lisäarvoa digitaalisen markkinoinnin suunnitelmallisella ja harkitulla tekemisellä voidaan saada aikaan. 

Haku