Hyppää sisältöön

Kulttuurikeskus tarjoaa inspiroivia tapahtumatiloja

Kulttuurikeskus tarjoaa inspiroivia tapahtumatiloja

16.01.2024

Myyntipäällikkö Katja Valpas ja viestintäpäällikkö Karoliina Eerola Merikaapelihallissa.

Kaapelitehtaan kulttuurikeskus on taiteen ja kulttuurin kokemisen, tekemisen ja harrastamisen paikka. KAAPELI tarjoaa moneen taipuvia tiloja taide- ja kulttuuritoimijoiden tarpeisiin.

TEKSTI maisa lampinen | kuva outi neuvonen

Ruoholahdessa sijaitsevalla Kaapelitehtaalla on pitkä ja vaiheikas historia. Merikaapelin valmistus vaihtui matkan varrella Nokian matkapuhelinkehitystyöhön, kunnes rakennus alkoi täyttyä taiteilijoiden työskentelytiloista 1980-luvun lopulla. Vuodesta 1992 entisen tehdasrakennuksen on omistanut KAAPELI, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, joka omistaa, peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuusrakennuksia taiteen ja kulttuurin tarpeisiin. Nykyisellään Kaapelitehdas on yksi Suomen suurimmista kulttuurikeskuksista.  

KAAPELI hallinnoi myös Suvilahden vanhaa energiantuotantoaluetta, jonka ovat ottaneet omakseen erilaiset kulttuurin ja luovan alan toimijat. Suvilahdesta vuokrataan tiloja sekä pitkäaikaiseen käyttöön että sisä- ja ulkotilaa lyhytaikaiseen tapahtumakäyttöön.

Kaapelitehtaan rouheat ja avarat tilat mukautuvat monenlaiseen toimintaan. Noin 350 pitkäaikaiseen vuokralaiseen mahtuu radiokanavia, yrityksiä ja yhdistyksiä, bändikämppiä ja taiteilijoita. Neljä erikokoista tapahtumatilaa sopivat esimerkiksi yritystapahtumille, festivaaleille, messuille ja näyttelyille. Lisäksi kulttuurikeskuksessa on kolme museota, ravintoloita ja kahviloita. Tanssin Talo valmistui Kaapelitehtaan yhteyteen vuonna 2022. 

– Palvelemme monipuolisesti hyvin erilaisia toimijoita ja tapahtumia. Tarjoamme tyhjät tilat, joissa voi järjestää juuri omannäköisensä tapahtuman, Kaapelitehtaan ja Suvilahden lyhytaikaisten tapahtumatilojen myynnistä vastaava Katja Valpas kertoo.

Tehdasmiljöö luo loistavat puitteet eri tapahtumille.

Historian kerrostumat näkyvät Kaapelitehtaan tiloissa esiin jätettyinä putkina, patinoituneina betonilattioina ja jykevinä ruutuikkunoina. Ainutlaatuinen tehdasmiljöö luo tapahtumille tunnelmalliset puitteet samalla, kun järjestäjät saavat vapaat kädet toteutukseen aina alihankkijoiden valinnasta tilasuunnittelun ratkaisuihin. Vapauden myötä tapahtumien kirjo on kooltaan ja sisällöltään valtavan monipuolinen. 

– Kaapelitehtaalla saattaa yhdellä viikolla olla gaala tai yritystapahtuma ja seuraavalla eestiläistä ruokakulttuuria esittelevät markkinat tai piirustuskurssi, jossa mallina on oikea hevonen. Moninaisuus edistää rikasta kulttuurielämää, jonka puolestapuhuja KAAPELI on. Meillä ei kavahdeta hulluimpiakaan ideoita, joten kannattaa ehdottaa rohkeasti, Valpas kertoo ja vinkkaa, että tapahtuman toteutumiseksi kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin, sillä tilat ovat suosittuja.

Kulttuuria kaikille – helposti

Kaapelitehtaalla on tekemistä kaikille kulttuurin ja taiteen ystäville ympäri vuoden. Keskeinen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet mahdollistavat saapumisen kulttuuripalveluiden pariin matalalla kynnyksellä. 

Työpaikan virkistyspäivä tanssiesityksen parissa, käytävien avoimiin taidenäyttelyihin tutustumista lounastauon lomassa tai lasillinen viiniä tapahtuman jälkeen yhdessä Kaapelitehtaan ravintoloista. Museovierailujen välissä maistuu varmasti myös kuppi kahvia.

– Tehdasrakennus on jo pelkästään arkkitehtuuriltaan elämys kävijöille. Ympäristöä tutkimalla ja palveluihin tutustumalla Kaapelitehtaalla viihtyy helposti vaikka koko päivän, Valpas sanoo.

Haku