Hyppää sisältöön

Kuljetusala ei pysähdy koskaan

Kuljetusala ei pysähdy koskaan

22.02.2022

Kaukokiidon autot mielletään osaksi suomalaista kansallismaisemaa. Yritys myös raikasti logoaan vastikään hienovaraisesti, kertoo toimitusjohtaja Petri Angervuori. 

Logistiikka-alan arvostus on kasvanut. Kaukokiito kuuluu kuljetusalan kärkitoimijoihin modernilla

kalustollaan ja tiukoilla päästöttömyystavoitteillaan. 


TEKSTI | HELEN PARTTI   KUVA | SANNI HIRVONEN

Tavarakuljetusten tärkein sääntö on yksinkertainen: oikea tavara toimitetaan oikeaan paikkaan sovitussa ajassa. Se on myös vuonna 1953 perustetun perheyrityksen johtava periaate. Kaukokiito onkin virittänyt toimitusvarmuuden huippuunsa. 

– Panostamme jatkuvasti proaktiiviseen toimintaan ja mittaamme toimitusvarmuutta. Toimitusvarmuutemme on lähes 97 prosenttia, mikä on alalla erittäin hyvä, kertoo toimitusjohtaja Petri Angervuori

Kaukokiito työllistää kaksituhatta työntekijää. Valtaosa heistä on kuljettajia. Heidän lisäkseen kaukokiitolaisia työskentelee terminaaleissa, varastoissa ja monenlaisissa tehtävissä toimihenkilöinä. 

– Yllätyin taloon tullessani, miten monipuolisia tehtäviä ja osaamista meillä on. Emme esimerkiksi ulkoista digitalisaatiotyötä, vaan teemme sitä itse. Kaukokiidossa on kymmeniä ihmisiä kehitys- ja ICT-osastolla, koodareita ja muita alan ammattilaisia, Angervuori toteaa.

Digitalisaatio on juurtunut Kaukokiidon toimintaan pysyvästi. Ohjelmistorobotit avustavat kuljetussuunnittelussa, ja kehityksen myötä paperiset rahtikirjat ovat siirtyneet historian kirjoihin. Kaukokiito otti mittavan digiloikan jo vuonna 2020 korvattuaan paperiset rahtikirjanivaskat sähköisillä. Kyseessä on huomattava vastuullisuusteko ja tapa säästää paperia: lähetyksiä kertyy vuodessa yli neljä miljoonaa. 

– Käytämme robotiikkaa muun muassa kuljetuksissa ja talousprosesseissa. Kehitämme järjestelmäämme optimoimaan kuormatilojen täyttöasteet sekä tekemään autojen ajoreitit mahdollisimman ympäristötehokkaiksi. Perinteisesti ajojärjestelijä istuu kahden näyttöruudun edessä muodostaen kuljetusreittejä. Nyt robotti suunnittelee etukäteen, miten ajoreitit kannattaisi tehdä ja ehdottaa niitä, Angervuori selventää.

Ohjelmistoautomaatio auttaa estämään mahdollisia poikkeamia aikatauluista. 

– Visiomme on toimittaa aina parempia asiakaskokemuksia. Erinomaisen asiakaskokemuksen tuottaminen on meille kunnia-asia. Moni asiakas haluaa toimia suomalaisen yrityksen kanssa. Kuulemme usein, että meidän kanssamme on mutkatonta toimia. Meiltä on helppo tilata palveluja, olemme helposti saavutettavissa ja kasvollinen toimija, joka kuuntelee asiakasta. 

Modernilla kalustolla kohti pienempiä päästöjä 

Kuljetusalan rooli yhteiskunnan toimintoja ylläpitävänä voimana vahvistui koronapandemian aikana. Toimintaympäristö on silti jatkuvassa muutoksessa. Angervuori arvioi, että muun muassa komponenttien saatavuusvaikeudet johtavat siihen, että tuotantoyritykset muuttavat hankintastrategioitaan ja keskittävät hankintojaan Aasian sijasta Eurooppaan. Terminaali- ja varastotiloista on jo nyt puutetta. 

Muutokset heijastuvat logistiikka-alaan. Sen on oltava hereillä ja keksittävä uusia palvelumuotoja. 

– Kuljettaminen ei lopu koskaan. Se vain kasvaa digitaalisuuden ja nettikaupan myötä. Meidän täytyy kehittää uusia toimintatapoja yhdessä kumppaneidemme kanssa. 

Yhtiö asettui vahvaan etukenoon jo vuonna 2016 panostamalla moderniin kuljetuskalustoon. Se otti käyttöön ensimmäisenä Suomessa kuljetuskapasiteetiltaan paremman hyötysuhteen HCT-yhdistelmäajoneuvot. Nyt niitä kulkee Kaukokiidon väreissä Suomen maanteillä jo yli 200. Liikenteessä näkyy myös entistä enemmän kaasulla ja sähköllä toimivia ajoneuvoja.

– Teemme voitavamme, jotta kaikki kuljetukset olisivat hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Se on todella haastava tavoite.

Vastuullinen toiminta säteilee positiivisesti koko yhteiskuntaan, eikä Angervuori näe muunlaiselle toiminnalle edes vaihtoehtoja. Kuljetusalan yritys ei voi osallistua kansainvälisten yritysten tarjouskilpailuihinkaan, elleivät vastuullisuusasiat ole kunnossa.

Henkilöstö on voimavara

Kaukokiidon tärkein voimavara on osaava ja hyvinvoiva henkilöstö, ja työsuhteet ovatkin usein pitkiä. Kaukokiitolaisten viihtyvyyttä edistävät kattavien henkilöstöetujen lisäksi muun muassa mahdollisuus tehtäväkiertoon ja yksilöllisten elämäntilanteiden huomioiminen. Yrityksen oma Kaukokiito Akatemia täydentää monipuolisella koulutuksellaan esihenkilöiden osaamista, mitä halutaan kehittää jatkuvasti.

Resurssiviisas tulevaisuus

  • Kaukokiito pyrkii kuljettamaan toimituksensa hiilineutraalisti vuonna 2030.
  • Yritys kehittää kuljetuskohtaisen hiilijalanjäljen raportointia.
  • Lisäksi Kaukokiidolla huolehditaan, että käytössä on aina moderni ja ekologinen kalusto.

Haku