Hyppää sisältöön

Kuivajäällä pinta puhdistuu nopeasti ja ekologisesti

Kuivajäällä pinta puhdistuu nopeasti ja ekologisesti

1.04.2021

Kuivajääpuhalluksen avulla mökki herää aivan uudella tapaa eloon. Puhdistuksen jälkeen pintaan voidaan tehdä impergnointikäsittely, joka tekee puhdistetulle pinnalle suojakerroksen.

Kuivajääpuhallus on vedetön ja kemikaaliton menetelmä pintojen puhdistukseen niin sisällä kuin ulkonakin. Kuivajää on myös hyvin ympäristöystävällistä.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Dry Ice Finland

Dry Ice Finland Oy:n kuivajää on valmistettu teollisuusprosesseissa syntyvästä hiildioksidista. Aine on kerätty teollisuudesta talteen, puristettu nesteeksi ja jäädytetty pellettimuotoon. Haluttu puhdistava vaikutus saavutetaan, kun –79 asteeseen jäädytetyt pelletit puhalletaan paineella käsiteltävään pintaan kertoo aluemyyntipäällikkö Jukka-Pekka Wollsten ja alan yrittäjä-kuivajääpuhaltaja Mikko Leminen. Kohteeseen osuessaan hiilidioksidi kaasuuntuu ja sekoittuu ilmaan, eikä siitä aiheudu erillistä jätettä.

Puhalluksen painetta ja jään määrää säätelemällä voidaan vaikuttaa merkittävästi työn lopputulokseen. Kevyempi käsittely poistaa lian, home- ja sienikasvuston sekä sammalen hellävaraisesti pintakäsittelyä vahingoittamatta. Kovemmalla paineella toteutettu käsittely puolestaan poistaa talosta vanhat maali- ja lakkakerrokset. 

– Kuivajääpuhdistus on erittäin ekologinen menetelmä. Se hyödyntää kierrätettyä hiilidioksidia, eikä pellettien käyttö aiheuta lainkaan jätettä. Puhdistuksessa ei myöskään tarvita vettä tai kemikaaleja, kuten korkeapainepesussa ja soodapuhalluksessa. Näin puhdistettavan alueen ympäristö pysyy siistinä, eikä luontoon pääsee haitallisia aineita. Alueen suojaukseksi riittää suodatinkangas, jonka päälle työstä syntyvä vähäinen toisiojäte, kuten irtoava maali putoaa, Wollsten sanoo.

Hiilidioksidi on teollisuuden prosesseista talteen otettua sivutuotetta, joka muuten olisi päätynyt ilmakehään. Toisin sanoen se on ympäristöystävällistä uusiomateriaalia, joka ei lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Kuivajääpuhallus ei tuota luontoon mitään jätteitä, ja sen avulla on mahdollista vähentää veden sekä kemikaalien käyttöä. Prosessista jää jäljelle vain irrotettu lika. Ja mikä parasta, niin kuivajää on täysin myrkytön ja hajuton pesumenetelmä

Hellävarainen puhdistus

Koska kuivajääpuhalluksessa ei käytetä lainkaan vettä ja kemikaaleja, menetelmällä voidaan puhdistaa pintoja sekä sisällä että ulkona. Hellävaraisella ja puhdistettavaa pintaa kuumentamattomalla menetelmällä voidaan puhdistaa lähes kaikkia pintoja. Wollstenin ja Lemisen mukaan kuivajääpuhallus sopii hyvin esimerkiksi erilaisten seinä ja kattopintojen puhdistukseen niin kotona kuin mökilläkin.

Kuivajääpuhalluksesta ei aiheudu painepesulle tyypillistä rakenteiden vesivahinkovaaraa, eikä soodapuhalluksen kaltaista sotkua. Koska pinta jää puhdistuksessa kuivaksi, voidaan pohjatyöt aloittaa heti kuivajääpuhalluksen valmistuttua. Märkä pinta on nimittäin otollinen alusta monenlaisille kasvustoille, joten myöskään tätä ongelmaa ei kuivajääpuhdistuksen jälkeen synny.

– Kuivajääpuhalluksen keskeisiä etuja ovat nopeus ja helppous. Tavanomaisen mökin julkisivun puhdistus onnistuu jopa päivässä tai kahdessa. Vähäisen suojaustarpeen ansiosta työ päästään aloittamaan nopeasti. 

Pinta jää puhalluksen jälkeen puhtaaksi ja happamuudeltaan neutraaliksi toisin kuin soodapuhalluksessa, joka jättää puhdistettavaan pintaan emäksistä soodaa. 

– Sooda ei välttämättä tapa orgaanisia kasvustoja niin hyvin, joten ne saattavat jäädä elämään uuden maali- tai lakkakerroksen alle, Wollsten sanoo. 

PUHDISTETTAVAN alueen ympäristö pysyy siistinä, eikä haitallisia aineita vapaudu.

Kuivajääpuhalluksessa ei käytetä laisinkaan vettä tai kemikaaleja. Menetelmä sopii hyvin erilaisten pintojen puhdistukseen.

Käsittely vielä kesäksi 

Kuivajääpuhallusta varten on kehitetty oma laitteistonsa, jota voidaan käyttää käytännössä missä tahansa. Jos kohteessa ei ole erillistä sähköliittymää niin laitteiston tarvitsema sähkö voidaan tuottaa aggregaatilla. Työt onnistuvat hyvin myös saaressa, sillä kalusto voidaan uittaa paikan päälle lautalla. 

– Teemme kuivajääpuhallusta ympäri vuoden. Yli 15 asteen pakkasilla tai sateella emme kuitenkaan voi työskennellä. Silloin puhdistustyö ei ole tehokasta. Ensi kesälle vapaita kuivajääpuhallusaikoja on vielä tarjolla. Nyt kannattaa kuitenkin toimia ripeästi, jos kuivajääpuhalluksen haluaa vielä varata itselleen. Asiakkaan toiveesta urakka voidaan sopia tehtäväksi myös viikonlopun aikana.

Usein teollisuusyritykset haluavat ostaa tai leasata kuivajääpuhalluslaitteet omaan käyttöönsä Dry Ice Finlandilta, mutta puhdistettavaan kohteeseen saa tilattua alan ammattilaisen suoraan paikan päälle hoitamaan puhdistustyön. Yritys myy tämän lisäksi kuivajäätä erikokoisissa erissä asiakkaille.

Puhdistuksen lisäksi asiakas voi tilata yritykseltä puhdistettujen tiili-, kivi- ja teräspintojen impregnointikäsittelyn. Sen avulla seinä- tai kattopintaan saadaan läpinäkyvä suojakerros, joka estää esimerkiksi sammalen kasvua. 

Kotimainen ja valtakunnallisesti toimiva perheyritys Dry Ice Finland Oy on tehnyt kuivajääpuhallusta yksityishenkilöille, taloyhtiöille ja yrityksille jo seitsemän vuoden ajan. Kotitaloudet voivat hakea kuivajääpuhalluksesta myös kotitalousvähennystä jälkikäteen. 

Kuivajää puhdistaa eri pinnat
  • Puhdistus tehdään täysin ilman kemikaaleja, pesuaineita tai pintojen esikäsittelyä. 
  • Hiilidioksidijää haihtuu ilmaan, eikä jätettä synny. Kuivajää on turvallisin puhdistusmenetelmä.
  • Kuivajään avulla voi puhdistaa lähes mitä tahansa pintoja. 
  • Puhdistus toimii hyvin desinfiointi ja hajunpoistomenetelmänä. 
  • Kuivajää on ympäristöystävällinen materiaali, joka ei lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Haku