Hyppää sisältöön

Kuivaamalla eroon bakteereista

Kuivaamalla eroon bakteereista

15.06.2022

Kaikki Dysonin käsienkuivaimet tehdään pitkäikäisistä ja runsasta käyttöä kestävistä materiaaleista, kuten ruostumattomasta teräksestä ja ABS-polykarbonaatista. 

Kosteat kädet ovat otollinen kasvuympäristö bakteereille ja voivat levittää niitä jopa tuhat kertaa enemmän kuin kuivat kädet. Siksi kuivaaminen onkin lähes yhtä tärkeää kuin käsien peseminen. 

TEKSTI JA KUVA | DYSON

Monesti luullaan, ettähygieniasta on huolehdittu tarpeeksi, kun kädet on pesty saippualla ja vesihana suljettu. Pesun ohella käsien kuivaamisella on kuitenkin lähes yhtä suuri merkitys hygienian kannalta. Kuivat kädet estävät bakteerien tarttumista käsiin pinnoilta, joita kosketamme, kun taas kosteat tai märät kädet ovat niille mieluisa tarttumisalusta. 

Henkilökohtaisen ja yleisen hygienian kannalta ei ole niinkään merkitystä kuivataanko kädet kuivaimella, paperilla vai kangasliinalla, kunhan ne vain pestään oikeaoppisesti ja kuivataan huolellisesti. 

Kädet saattavat kuitenkin jäädä kuivaamatta, jos pesupisteen paperit tai kangasrulla on käytetty loppuun. Kuivaimia sen sijaan ei ehkä uskalleta käyttää ollenkaan, koska joidenkin uskomusten mukaan ne ovat epähygieenisiä. 

– Vuosien varrella käsienkuivainten ja paperipyyhkeiden välillä on vallinnut taisto todistetusta hygieenisyydestä, kun käsienkuivaimet ovat vallanneet paperipyyhkeiden markkina-asemaa, kertoo Dysonin Benelux- ja Pohjoismaiden Director Professional Kristof Dhont

Dhontin mukaan Dysonin käsienkuivainten hygieenisyydestä on levitetty harhaanjohtavaa tietoa paperiteollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa. Hänen mukaansa tutkimusasetelmat ovat olleet epätieteellisiä, tuloksia on vääristelty ja virheellisiä johtopäätöksiä on levitelty mediassa aggressiivisesti. 

– Todellisuudessa Dysonin kuivaimet ovat aivan yhtä hygieenisiä kuin paperipyyhkeet, Dhont lisää. 

Kuivausmenetelmissä ja -laitteissa on oleellisia eroja. Airblade™ -teknologian ansiosta Dysonin kuivaimet ovat ainoita kuivaimia, jotka täyttävät tiukat hygieniavaatimukset ja puhaltavat ulos vain erittäin puhdasta, suodatettua ilmaa. Tehokkaat HEPA-suodattimet siivilöivät kuivaavasta ilmasta bakteerien kokoiset partikkelit pois 99,95-prosenttisesti. Samalla pesupistettä ympäröivä ilma puhdistuu. 

Ekologisempi vaihtoehto 

Kun verrataan eri menetelmiä, moderni ja tehokas kuivain erottautuu edukseen ekologisuudellaan. Käsipyyhepaperit ovat kertakäyttötavaraa, joka kuljetetaan pakkauksineen ja roskapusseineen kaatopaikalle tai poltettavaksi. Suomessa käytetään vieläkin 10 miljardia käytön jälkeen poisheitettävää käsipyyhepaperia vuosittain. Näin suuri määrä jätettä on ympäristölle ilmiselvä rasite. 

– Edes ajatus siitä, että joka kerta kun kuivaat kätesi, heität samalla pari kertakäyttöistä käsipaperia pois, vaikuttaa vanhanaikaiselta. 

Paperi myös saattaa luoda pesupisteelle epäsiistin ilmeen leviämällä ympäri lattioita joko valmiiksi täysien roskakorien tai ihmisten huolimattomuuden seurauksena. 

– Positiivista on, että kuluttajat ja yritykset tulevat yhä tietoisemmiksi kestävästä kehityksestä sekä ympäristön ja maapallon hyvinvoinnista. Suuret yritykset ovat asettaneet kunnianhimoisiakin tavoitteita päästöjen vähentämiseksi; esimerkiksi Ikean tavoitteena on saavuttaa täydellinen jätteettömyys. 

Airblade-tekniikka testataan Dysonin mikrobiologisessa laboratoriossa. 

Kustannustehokkain valinta 

Dysonin kuivaimissa käytetyt laadukkaat materiaalit lupaavat laitteille pitkää ikää. Tyylikkään designin ansiosta pesupiste saa myös modernin ilmeen, eikä tilaa käytetä tavallista paperitelinettä enempää. 

Jokaisen Airblade-käsienkuivaajan ulkokuoreen on myös integroitu antibakteerinen suoja, joka tekee laitteen pinnasta hygieenisemmän. Pinnoite ehkäisee bakteeri- ja homekasvustojen syntymistä laitteen käyttöiän aikana. 

Kuivaimet ovat myös energia- ja kustannustehokkaita. Perinteisistä kuivaimista poiketen Airblade -kuivaimissa ei ole ilmanlämmityselementtiä, jonka ansiosta energiaa kuluu jopa 80 prosenttia vähemmän. 

Säästöt näkyvät myös rahallisesti: Dysonin kuivainten käyttö on jopa 98 prosenttia käsipyyhepaperin käyttöä edullisempaa.

Haku