Kryptovaluuttojen maailma tutummaksi

Kryptovaluutat ovat leimallisesti olleet yksityissijoittajien pelikenttää. Kryptomarkkinan kasvaessa myös institutionaaliset sijoittajat ovat tutustuneet nousevaan omaisuusluokkaan.
TEKSTI | PEKKA SÄILÄ KUVA | JOONA RAEVUORI
Kryptosijoittamiseen liittyy edelleen monia ennakko-oletuksia ja toisinaan jopa suoranaisia harhaluuloja. Kryptosijoituksia saatetaan pitää lähtökohtaisesti täysin arvottomina tai turhina – ja itse kryptovaroja vähintäänkin turvattomana, joiden ympärillä pyörii monenkirjavia toimijoita. Kryptovaroihin pätee kuitenkin sama yksinkertainen sääntö kuin perinteiseenkin sijoittamiseen: tutustu vaihtoehtoihin, pyri hahmottamaan arvonmuodostuksen ajurit ja ole kärsivällinen.
Kryptovaroista tunnetuin on bitcoin. Sen oikeaa arvoa on käytännössä mahdotonta yksiselitteisesti määrittää, minkä vuoksi sen arvonmuodostuksesta vallitsee monia eri näkemyksiä.
– Bitcoin on matematiikkaa ja avointa lähdekoodia. Nousevana omaisuuseränä sille on kehitetty lukuisia vaihtoehtoisia arvostusmalleja, mutta sillä on edelleen hyvin spekulatiivinen – melkeinpä kaksijakoinen – luonne. Se ei esimerkiksi lyhyellä aikavälillä vaikuta inflaatiosuojalta, mutta pitkällä aikavälillä kyllä, kuvailee kryptovaluuttakaupankäyntiin ja -säilytykseen erikoistuneen Coinmotionin instituutiopalveluista vastaava Thomas Brand.
Turvallisesti hallittavissa
Kryptovarojen käyttötapaukset vaikuttavat paljon niiden arvonmuodostukseen, koska kaikki kryptovarat eivät ole keskenään samanlaisia.
– Jotkut näyttävät ajattelevan, että bitcoin on kopioitavissa milloin tahansa tai että jostain ilmestyy bitcoinille kilpailija. Hieman parempi vaihtoehto ei yksinkertaisesti riitä jo vakiintuneen bitcoinin korvaamiseksi sen verkostovaikutusten ja polkuriippuvuuden ansiosta.
Bitcoin on haltijaomaisuuserä, joten se ei sinänsä maksa osinkoja tai tuottoja haltijoilleen. Bitcoinin voi ottaa turvallisesti myös omaan hallintaan, eikä monista yrityksistä huolimatta Bitcoin-protokollaa ole koskaan kyetty murtamaan.
– Kryptomarkkinoiden seuraaminen on kokopäivätyötä. Tämän vuoksi pyrimme tarjoamaan ammattimaisille ja institutionaalisille asiakkaillemme tiivistettyjä näkökulmia kryptomarkkinoista. Tässä hyödynnämme perinteisen sijoitusmaailman työkaluja ja ajattelutapoja.
Bitcoinin epäsymmetriset tuottomahdollisuudet ovat seikka, joka näyttää tulevan useammalle kuin yhdelle ammattilaiselle yllätyksenä.
– Minusta on itse asiassa riskialttiimpaa olla omistamatta bitcoinia kuin allokoida esimerkiksi yksi prosentti koko sijoitussalkusta siihen.
Yhdessä menestymistä
Asiantuntijatyön ohella Brand on kääntänyt useita bitcoinin perusteoksia ja artikkeleita suomeksi. Hän toteaa bitcoiniin ja kryptovaroihin liittyvissä ilmiöissä olevan paljon seikkoja, joita on vaikea heti ymmärtää. Merkityksellisen tiedon erottaminen arkisista tapahtumista on juuri sitä, missä Coinmotionin asiakkaat tarvitsevat apua.
– Institutionaaliset ja ammattimaiset sijoittajat ovat tällä hetkellä meille tärkeä ja tulevaisuudessa entistä tärkeämpi asiakasryhmä.
Suomessa on lukuisia ammattimaisia sijoitusyhtiöitä ja perhetoimistoita, joilla saattaa olla jo ennestään teknologiasijoituksia. He ovat toisinaan jo ennalta päättäneet siitä, että haluavat kryptoallokaation, mutta eivät tiedä, miten sellaisen kykenisi toteuttamaan.
– Me tuemme ja autamme heitä suorien kryptosijoitusten tekemisessä ja vaihtoehtojen kartoittamisessa. Samalla tietysti opimme itsekin paljon lisää.
Kryptovaroihin sijoittamista harkitseville ammattilaisille on tarjolla enemmän vaihtoehtoja kuin vähittäissijoittajille. Coimmotionin puoleen kääntyvät ammattimaiset ja institutionaaliset sijoittajat haluavat ennen kaikkea lisää näkemystä ja tietoa. Palvelun ytimessä ovat sujuva kaupankäynti, turvallinen säilytys ja ajantasainen raportointi.
– Emme anna sijoitussuosituksia, mutta tarjoamme osaamista ja näkökulmia, joista koemme olevan hyötyä asiakkaillemme. Meiltä saa palvelua, eikä tarvitse linjoilla odotella, Brand kiteyttää.