Hyppää sisältöön

Koulutusta työelämän tarpeisiin

Koulutusta työelämän tarpeisiin

29.12.2021

Aikuiskoulutus Taitajassa tutkinnon suorittanut Hanna Lahtinen ja automekaanikon koulutusta kehittämässä ollut Marko Koiranen uskovat, että aikuiskoulutus yhdistettynä työelämään on voittajakombinaatio. 

Tiivis yhteistyö työelämän kanssa sekä joustavat opintopolut Aikuiskoulutus Taitajassa vastaavat jatkuvan oppimisen tarpeisiin. 

TEKSTI | LAURA PULLINEN  KUVA | MARJA SEPPÄLÄ

Hanna Lahtiselle koulutuspolku Taitajassa oli nappivalinta. Tietojenkäsittelyn tradenomi halusi ottaa seuraavan askeleen urapolullaan. 

– Tein erilaisia toimistotöitä, joista siirryin kiinteistönhuoltoon. Se maailma alkoi kiinnostaa ja löysin isännöinnin ammattitutkinnon, kuvailee Lahtinen. 

– Taitajassa oli mahdollisuus suorittaa tutkinto pääosin työpaikalla. Tavoitteeni päästä isännöitsijän tehtäviin toteutui. Käytännön työtehtävissä oppiminen, oli minulle ehdottomasti paras tapa oppia. 

Opintojen työelämälähtöisyys palvelee sekä opiskelijaa, yritystä että oppilaitosta. 

– Hannan polku on erinomainen kuvaus siitä, mitä motivoitunut opiskelija Taitajasta saa, tiivistää Marko Koiranen

Marko on ollut kehittämässä automekaanikon koulutusta. Teoria opitaan koulunpenkillä, jonka jälkeen siirrytään käytäntöön moottoriurheilun pariin Kymiringille. 

– Tätä yhteistyö parhaimmillaan on, Taitajan rehtori Leena Kaivola kommentoi. Osaajia on koulutettu jo kymmeniä. 

– Suomalainen mekaanikko tunnetaan luotettavana. Muutamassa vuodessa meiltä valmistunut opiskelija korjaa F1-autoja varikolla, Koiranen visioi. 

Vaikka oppiminen tapahtuu työn touhussa, ei opiskelijoita jätetä missään vaiheessa yksin. 

– Vaikka pääpaino oli työpaikalla, käytiin opintoja läpi kouluttajan kanssa. Yhteistyö toimi ja aina sai kysyä neuvoa, Hanna kuvailee. 

Kuin pitkä rekrytointi 

Kaivola vertaa yhteistyötä pitkään rekrytointiprosessiin, jossa sekä opiskelija että työnantaja punnitsevat sopivuutta toisilleen. 

– Opiskelijalle se voi olla rankkaa, mutta lopussa kumpikin on tyytyväinen, Kaivola kertoo. 

Teorian ja käytännön yhdistäminen opettaa alasta syvemmin ja lisää sitoutumista työnantajaan. Teoriaa voi oppia käytännössä, kun on hyvä kouluttaja rinnalla. 

– Oli myös kiva, että jo opintojen aikana oppi talon tavoille, Lahtinen täydentää. 

Erityisen arvokasta työelämän näkökulma on myös opintojen arvioinnissa. 

– Arviointitilaisuudet, joissa oli arvioijat sekä koulusta että työpaikalta, olivat mieleenpainuvia, Lahtinen kertoo kokemuksesta. 

Yksilöity koulutuspolku 

Aikuiskoulutus Taitaja on säätiön ylläpitämä monialainen ammatillinen oppilaitos. Sen pääkohderyhmänä ovat työssäkäyvät aikuiset, mutta koulutukset sopivat myös nuorille. Taitajan erityispiirre on vuoden ympäri jatkuva haku. 

– Prosessimme ovat tiiviitä. Aiemmin hankittu osaaminen hyväksiluetaan, jonka jälkeen opiskelija voi keskittyä uuden oppimiseen. Kolmen vuoden tutkinnon suorittaa meillä kahdessa. Aikuisopiskelija on usein motivoitunut ja tehokas, ja me vastaamme tarpeeseen. Työelämän ja opintojen joustava yhdistäminen myös vähentää opintojen keskeyttämistä, rehtori kehuu. 

Taitajassa jatkuvan oppimisen tavoitteet ovat olleet sisäänrakennettuja aina. 

– Toivoisin, että esimerkiksi koronan vuoksi lomautetut löytäisivät meille. Meillä voi ratkaista täsmätarpeita ja suorittaa myös osia tutkinnosta. Pienessä oppilaitoksessa meillä on hyvät tukiverkostot ja opiskelijan tarpeisiin reagoidaan yksilöllisesti, kannustaa Kaivola. 

Opintopolkuja on yhtä monta kuin on opiskelijoitakin.

Haku