Koulutus avuksi aurinkopaneelien asentajapulaan

Kallis sähkö on lisännyt erilaisten aurinkosähköjärjestelmien kysyntää ja asennusliikkeillä on huutava pula etenkin kattorakenteet ja paneelien kiinnitysmekaniikan tuntevista asentajista. Tähän pulmaan tarjoaa yhden ratkaisun TTS Työtehoseura, joka on rakentanut aurinkopaneelien ammattimaisiin kattoasennuksiin keskittyvän koulutuspaketin.
TEKSTI | TIMO SORMUNEN KUVA | JOONA RAEVUORI
Aurinkosähköjärjestelmien kauppa käy nyt kuumana ja alan asennusliikkeillä on kädet täynnä töitä. Asentajista on pulaa, toimitusajat venyvät ja moni yritys on kiireen keskellä myös aidon osaamishaasteen äärellä.
Kova kysyntä on toisaalta houkuttanut markkinoille myös monen tasoisia tekijöitä. Niinpä asennuksia tehdään pitkälti laite- ja komponenttitoimittajien ohjeilla, jopa pelkästään mututuntumalla.
Perinteisten sähköasennusten, johdotusten ja kytkentöjen lisäksi alan ammattilaisten on hallittava myös aurinkopaneelien telineiden kasaus- ja kiinnitystyöt. Katto, sen alusrakenteet ja vesieristeet eivät kuitenkaan saisi vaurioitua, sillä virheistä voi koitua kallis jälkilasku paitsi kiinteistön omistajalle myös paneelit asentaneelle yritykselle.
TTS Työtehoseuran rakentamisen yksikön johtajana työskentelevän Mauri Konttilan mukaan aurinkopaneelien kattoasennukset vaativat osaamispääomaa, jota perinteisissä sähköalan koulutuksissa ja töissä on vaikea kartuttaa.
– Harvalla sähköasentajalla on riittävää tietotaitoa kattorakenteista tai kykyä arvioida niiden todellista kuntoa ennen asennustöitä. Paneelien on kuitenkin pysyttävä paikallaan vuosikausia ja kestettävä alati kovempia säänvaihteluita, Konttila toteaa.
Virallisen ohjeistuksen puute on keskeinen pulma
Uudiskohteissa asennukset sujuvat useimmiten kitkattomasti, sillä niissä aurinkoenergiajärjestelmät on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa. Suurempi haaste ovat vanhemmat pientalot, joissa pelkästään katon kunto voi olla kysymysmerkki.
Yksi keskeinen pulma on Konttilan mukaan myös se, ettei Suomesta vielä löydy aurinkopaneeleille täkäläisiin oloihin laadittua virallista asennusohjeistusta.
– Markkina on kasvanut säädösten ja standardien edellä, eikä yrityksistä välttämättä löydy kiireen keskellä riittävästi aikaa ja resursseja kouluttamiseen, Konttila kertoo.
TTS Työtehoseuran tarjoama asentajakoulutus käynnistyy helmikuussa pilotilla, jossa on mukana kymmenkunta koulutettavaa. Koulutuksen kokonaiskesto on 50 päivää. Opetus jakaantuu puoliksi teoriaan ja työssäoppimiseen. Pilotin jatkoksi on asennustöihin jo päässeille tarjolla vielä lisäksi sertifiointikoulutusta.
– Koulutus on palasteltu 2–3 päiväisiin jaksoihin, jolloin se on helpompi sovittaa yritysten ja työntekijöiden omaan arkirytmiin. Malli on joustava ja pitkälti samanlainen kuin muissakin meidän tarjoamissa lisäkoulutuksissa, kouluttaja Jari Suuronen selvittää.
TTS Työtehoseura on yksityinen valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 7 000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Lisäksi se toteuttaa vuosittain noin sata työelämän kehittämis- ja tutkimushanketta, joilla pyritään parantamaan yritysten tuottavuutta.
Suurosen mukaan uusi asentajakoulutus on oiva esimerkki siitä, kuinka TTS:ssä reagoidaan yritysten kulloisiinkin osaamistarpeisiin nopealla aikataululla.
– Olemme vuosien varrella käynnistäneet vastaavalla tavalla esimerkiksi asbestin purkutöihin, märkätiloihin ja korjausrakentamiseen liittyvää koulutusta, Suuronen kertoo.
Asentajille tulee olemaan tarvetta vielä vuosiksi
Aurinkosähkön asentajista on tällä hetkellä pulaa paitsi pk-seudulla myös muualla Suomessa. Ennusteiden mukaan tarvetta on vielä vuosiksi eteenpäin.
– Alan yritykset tulevat toimittamaan järjestelmiä jatkossakin avaimet käteen -periaatteella, joten sähköasentajien on pystyttävä hallitsemaan myös katolla tehtävät asennustyöt, Konttila toteaa.
Konttilan ja Suurosen tavoitteena on, että nyt pilotoitava koulutuspaketti saataisiin sertifioitua ja pyörimään koulutuskalenterissa 2–3 kertaa vuodessa. Jatkossa sitä voidaan tarjota myös maakuntiin.
– Tänä päivänä on järkevämpää liikuttaa opettajia ja opetusmateriaaleja kuin opiskelijoita, Suuronen muistuttaa.
Kiinteistöjen energiatehokkuus ja moderni talotekniikka tulevat muutenkin olemaan entistä näkyvämmin TTS Työtehoseuran opetusagendalla. Sopivia jatkokoulutuskohteita voisivat Konttilan ja Suurosen mukaan olla esimerkiksi lämpöpumput sekä taloteknisten laitteiden saneeraus-, käyttö- ja ylläpitokoulutukset.
Aurinko-paneelien asentajaksi
- TTS Työtehoseuran tarjoama aurinkopaneelien asentajakoulutus käynnistyy helmikuussa pilotilla.
- Yhteensä 50 päivää kestävän koulutuksen opetus tullaan järjestämään 2–3 päivän jaksoissa.
- Koulutuksessa on kymmenkunta koulutettavaa, ja opetus jakautuu teoriaan sekä työssäoppimiseen.
- Pilotin jatkoksi asennustöihin jo päässeille TTS Työtehoseura tarjoaa myös sertifiointikoulutusta.
Lisätietoa aurinkopaneeliasentajan koulutusohjelmasta QR-koodin takaa:

