Hyppää sisältöön

Kotimaisille luonnontuotteille riittää kysyntää

Kotimaisille luonnontuotteille riittää kysyntää

23.04.2021

Miika ja Carita Virtasen perustama Catteco® valmistaa luonnonkosmetiikkaa, kuten saippuaa sekä ihon- ja hiustenhoitotuotteita.

Yrittäjäpari ei olisi viisi vuotta sitten voinut kuvitella, että luonnonkosmetiikkaharrastuksesta syntyisi työ koko perheelle.

Teksti Miika Virtanen  Kuva Janika Saloheimo

Catteco valmistaa luonnonkosmetiikkaa ensiluokkaisista raaka-aineista. Cattecon rungon muodostaa nurmijärveläinen yrittäjäpari Miika ja Carita Virtanen. Tausta ja kipinä Cattecon toiminnalle lähti liikkeelle Caritan vahvasta maaseututaustasta, ja siten luontoyhteys on ollut aina tärkeässä roolissa. Ei siis mikään ihme, että ensimmäinen kokeilumielessä valmistettu tuote syntyi Caritan käsissä jo hänen ollessa 11-vuotias, kun ruusunterälehdistä ja isältä saadusta vodkatilkasta valmistui luonnon ”hajuvesi’’. 

Myöhemmin kun Caritan oma perhe-elämä oli alkanut, tarjosi kotiäitiysaika mahdollisuuden luonnonkosmetiikan opiskeluun. Ilahduttavasti eri puolilla Suomea alkoi löytyä alan kursseja ja etänä oppia on voinut hakea myös ulkomailta. Kun tuotanto pajalla vuonna 2016 pyörähti käyntiin niin kului noin vuosi, kun miehenkin työpanos tarvittiin yrityksen käyttöön. Cattecon valikoima onkin viiden vuoden kuluessa kasvanut kattamaan hygieniatuotteet ihonhoidosta hiustenhoitoon asti ja käsityön leima näkyy vahvasti yrityksen tuotteissa. 

Omasta ideasta alkuun

Yrittäjäparin varsinainen idea omiin tuotteisiin syntyi heidän tutustuttuaan pelkästään suolaa sisältäviin suolasaippuoihin, jotka joidenkin mielestä olivat hieman karkeita säännöllisessä käytössä. 

– Tuolloin ajattelimme, että voisiko nämä tuotteet valmistaa niin, että lopputulos olisi suolan ja saippuan tasapainoinen liitto, toteaa Miika Virtanen. 

Kokeilu onnistui ja lopputuloksessa yhdistyivät suolan ihoa hoitavat hyödyt sekä hoitavat kasviöljyt, unohtamatta saippuan vaahtoavuutta. Lisäksi suola pidentää merkittävästi tuotteen riittoisuutta, eivätkä bakteerit elä siinä. 

Kun Cattecolla päästiin tuotannossa vauhtiin niin melko pian jälleenmyyjiltä alkoi virrata toiveita uutuuksien suhteen. Shampoopalat olivat luonteva jatkumo ja todelliseksi hittituotteeksi osoittautui shampoopaloista Tyrni, jota yritys tätä nykyä valmistaa eniten ja tänä keväänä on tulossa paljon toivottu uutuus – Teepuu saippua. Paloissa kiehtoo käytön helppous, vedettömyys ja säilöntäaineettomuus sekä ennen kaikkea ekologisuus, sillä kaikki palat on pakattu pahviin. 

– Cattecon intohimo on alusta pitäen ollut halu palvella ja kuunnella asiakkaita herkällä korvalla. Käytännössä olemme alusta alkaen avoimesti ja läpinäkyvästi suomentaneet tuoteselosteet niin, että kaikki voivat ymmärtää tuotteiden sisältämät ainesosat. Olemme myös erittäin innoissamme asiakkailta saamastamme palautteesta, jossa kerrotaan, että tuotteemme ovat auttaneet heitä esimerkiksi pitkään häirinneen kutisevan ihon tai hiuspohjan ongelmissa, Carita Virtanen toteaa. 

Haku