Hyppää sisältöön

Kotimaisesta av-alasta viennin menestysresepti

Kotimaisesta av-alasta viennin menestysresepti

15.06.2023

Film Tampereen Antti Toiviainen ja Fanny Heinonen Tampereen Raatihuoneen parvekkeella.

Kotimaisten tuotantojen menestys maailmalla on kiihdyttänyt Suomen audiovisuaalisen eli av-alan kovaan kasvuvauhtiin.

TEKSTI jonatan lausti | kuva anni tapio

Kansainvälinen kasvu rakentuu monista onnistumisista. Suomessa audiovisuaalisen eli av-alan myyntiä on voitu kasvattaa, kun kotimaiset draamasarjat ovat menestyneet maailmalla ja tuotanto on saanut kansainvälistä rahoitusta. Merkittävässä roolissa ovat olleet myös kansainvälisten yhteistuotantojen mahdollistuminen ja jakelijoiden määrän kasvu.

Tuotantokannustimilla on merkittävä rooli kasvussa. Niillä houkutellaan kansainvälisiä investointeja Suomeen. Kansallista av-kannustinta myöntää Business Finland. Vuonna 2022 sen avulla Suomeen tuli 58 miljoonaa euroa kv-pääomaa.

Tampereen kaupunki on ottanut osaa av-alan kehittämiseen alueellisella tasolla. Kaupunki perusti vuonna 2018 oman paikallisen elokuvakomission, Film Tampereen, joka toimii nykyisin elinkeinopoliittisena ohjelmana. Perustamisen jälkeen kaupunki käynnisti vuoropuhelun paikallisten yritysten kanssa. Keskustelujen pohjalta muodostui alueellinen kasvusopimus.

Sopimuksen tehtävä on vahvistaa yhteistyötä ja tarjota edellytyksiä kasvulle. Nyt se maksaa itseään moninkertaisesti takaisin.

– Viimeisen neljän vuoden aikana myönnetty noin kolmen miljoonan euron kannustintuki on maaliskuun analyysin perusteella tuonut jopa 27 miljoonaa euroa takaisin Pirkanmaan alueelle. Hyötyjinä ovat olleet etenkin paikalliset toimijat, kuten hotellit, ravintolat sekä luonnollisesti av-alan ammattilaiset, taustoittaa Antti Toiviainen, Film Tampereen ohjelmajohtaja. 

Viime vuonna käynnistettiin valtakunnallinen av-alan kasvusopimus, joka laajeni Business Finlandin ja Music x Median toimesta skaalautuviin sisältöihin tänä keväänä. Tavoitteena on sitouttaa useat ministeriöt, instituutiot sekä yritykset yhteisten tavoitteiden ja toimien taakse tukemaan vastuullista kasvua.

Koulutuksella vastataan alan työllisyystarpeeseen

Paikallinen tuotantokannustin on luonut myös tarvetta uudelle, monialaiselle osaajavoimalle. Tuotannot tarjoavat työpaikkoja, joihin ne hakevat suoraan tarvittavat määrät osaajia. Paikallisten ammattilaisten ja alan yritysten lisäksi uusia alalle tulijoita saadaan tehokkaasti tuotantoihin työharjoitteluun Film Tampereen ja oppilaitosten tiiviin vuoropuhelun sekä av-alan lisäkoulutusohjelmien avulla. 

– Panostamme määrällisen sijaan laadulliseen osaajamäärään. Alan alati kasvaessa ekosysteemi tarvitsee uusia, mutta myös todella kokeneita asiantuntijoita niin tuotannon kuin puhtaan bisneksenkin puolella. Esimerkiksi alaa ymmärtäville juristeille ja taloushallinnon ammattilaisille on kysyntää, kertoo Fanny Heinonen, Film Tampereen asiakkuusvastaava. 

Film Tampere tarjoaa yhteistyössä losangelesilaisen XYZ Filmsin kanssa kansainvälistä XYZ Masterclassia, jonka sisältö on suunnattu suomalaisille av-alan ammattilaisille ja opiskelijoille, ja se on saatavilla englanniksi. Koulutukset vahvistavat Tampereen ja Suomen esilläoloa globaalisti osana kansallisen av-alan kasvusopimustavoitteita.

Viimeisin koulutus on katsottavissa Business Tampereen YouTube-kanavalta. Aihe on suomalaisten tuotantojen kansainvälinen menestyminen suunnittelusta levitykseen. Sisältö käsittelee palkittuja SISU- ja Pahanhautoja-elokuvia.

Haku