Hyppää sisältöön

Kotimaisen osaamisen taidonnäyte

Kotimaisen osaamisen taidonnäyte

24.10.2023

Sakon R&D-johtaja Miikka Tamminen ja tuotepäällikkö Jarno Taupila tarkastavat yhtiön valmistamaa kivääriä.

Sako- ja Tikka-kiväärit ovat nousseet maailmalla suureen suosioon. Huippubrändien uutuustuotteita kehitetään samalla pieteetillä kuin sveitsiläisiä arvokelloja.

TEKSTI TUOMAS I. LEHTONEN | kuvaT TEEMU HEIKKILÄ

Nykyaikaisten kiväärien suunnittelu ja valmistus on taitolaji. Sako Oy:n R&D-johtajana työskentelevän Miikka Tammisen mukaan aseen tekijältä kysytään asehistorian sekä taiteiden ja luonnontieteiden tuntemusta. Lisäksi tarvitaan huippuunsa viritettyjä asesepän taitoja sekä modernien suunnittelu- ja valmistusteknologioiden hallintaa. Myös maltti on valttia, sillä kivääreihin tehtävät uudistukset on toteutettava hienovaraisesti. Useimmat kiväärien käyttäjät nimittäin arvostavat aseiden klassisia ominaisuuksia. 

– Kiväärissä ja mekaanisessa laatukellossa on paljon samaa. Näyttävä muotoilu, varmatoimisuus, kestävyys, tarkkuus, käytettävyys sekä korkea laatu ovat arvossaan. Molemmat ovat myös hyvin henkilökohtaisia. Osa käyttäjistä ei kaipaa niihin radikaaleja innovaatioita, vaan luottavat perinteisiin ratkaisuihin. Osa taas on halukkaita kokeilemaan uudempaa teknologiaa ennakkoluulottomasti. 

Kellojen ja kiväärien kehitystyössä on kuitenkin yksi oleellinenero – kiväärien valmistuksessa erityisen tarkastelun kohteena ovat turvallisuusnäkökohdat. Puun, metallin ja mekaniikan liitto on luotava sellaiseksi, että suuren voiman tuottavaa asetta voidaan käyttää turvallisesti kaikissa olosuhteissa. 

SAKO TRG M10 on suomalainen laatutuote tarkka-ammuntaan.

– Testaamme ja ammumme mahdollisimman paljon. Näin tunnemme tarkasti tuotteidemme toiminnan ja varmistamme niiden täyttävän asiakkaiden korkeimmatkin odotukset. Testeistä sekä asiakas- ja kuluttajatutkimuksista saatu data on tärkeässä roolissa kehitystyössä.

Sako eli Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö aloitti kiväärien ja patruunoiden valmistuksen jo vuonna 1921. Nykyään sen tuoterepertuaariin kuuluvat metsästykseen ja tarkkuusammuntaan kehitetyt Sako- ja Tikka-kiväärit sekä niiden patruunat. Yritys valmistaa aseita myös tilauksesta useiden maiden puolustus- ja poliisivoimille.

– Kiväärimalliemme kirjo on erittäin laaja, sillä haluamme tarjota sopivan aseen kaikille asiakkaillemme. Valmistamme vuosittain yli 150 000 Avainlippu- ja Design from Finland -tunnuksilla merkittyä kivääriä, joista noin 98 prosenttia lähtee vientiin. Monissa maissa tuotemerkkimme ovat myyntitilastojen kärjessä.

Tekoäly tueksi suunnitteluun

Kiväärien suunnittelutyössä käytetään nykyisin kehittyneitä 3D-ohjelmistoja. Kokoonpano tapahtuu käsityönä, mutta osien valmistuksessa hyödynnetään moderneja CNC-työstökoneita, robotteja sekä kylmätaontakoneita. Asiantuntevissa käsissä nykyteknologialla pystytään tuottamaan erittäin tarkkoja ja huipputasoisia luodikoita.

– Aistimme koko ajan käyttäjien tarpeita sekä markkinasignaaleja ja ideoimme niiden pohjalta uusia kiväärimalleja. Uudet mallit hahmotellaan käsin, mutta lopullinen suunnitelma tehdään aina CAD-ohjelmistolla, jotta piirustukset on helppo viedä työkoneille. Lähitulevaisuudessa suunnitelmissamme on hyödyntää tekoälyä suunnittelun ja valmistuksen apuna.


Perinteikästä päämajaansa laajentavan yhtiön kasvun mahdollistamiseksi tarvitaan osaajia

KAIKKI Sako- ja Tikka-kiväärit suunnitellaan ja valmistetaan Sakon Riihimäen tehtaalla, joka on toiminut Sakon päämajana vuodesta 1927 lähtien. Vuosien varrella tiloja on laajennettu ja modernisoitu useaan otteeseen. Nyt meneillään olevassa laajennuksessa tehdastilat kasvavat peräti 7000 neliöllä. 

– Lisäneliöt ovat tarpeen, sillä tuotantovolyymimme ovat voimakkaassa kasvussa. Yksi toimintamme kasvua ajavista tekijöistä on Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien kanssa solmittu aiesopimus uuden kiväärituoteperheen tuotekehitystyöstä ja kiväärijärjestelmän toimittamisesta. Se tuo meille merkittävästi lisätyötä vähintään seuraavien kymmenen vuoden ajan, R&D-johtaja Tamminen kertoo.

Kansainväliseen Beretta-konserniin kuuluvalla Sakolla on tällä hetkellä 450 työntekijää listoillaan. Seuraavan kolmen vuoden aikana yrityksen henkilöstömäärä tulee kasvamaan reilusti. Tarvetta olisi suunnittelu- ja tutkimuspuolen osaajille, esimerkiksi insinööreille, teollisille muotoilijoille ja metallurgeille, sekä tuotannon parissa toimiville ammattilaisille, muun muassa asesepille, CNC-koneistajille sekä robotiikan ja automatiikan taitajille. Myös Sakon myynti- ja hallintopuolta on tarkoitus vahvistaa.

– Tarvitsemme kasvumme mahdollistajiksi monenlaisia osaajia. Meille voi hakea, vaikka ei olisikaan aiempaa kokemusta aseteollisuudessa työskentelystä tai aseiden käytöstä. Monesti alan ulkopuolelta tuleva henkilö tuo mukanaan uusia raikkaita näkemyksiä, jotka auttavat meitä kehittymään. Jos siis vakaa työpaikka kansainvälisen tuotebisneksen parissa kiinnostaa, kannattaa seurailla työpaikkailmoitteluamme tai lähettää meille avoin työhakemus, Tamminen vinkkaa.

Haku