Hyppää sisältöön

Kotimainen poro on maukas raaka-aine arkeen ja juhlaan

Kotimainen poro on maukas raaka-aine arkeen ja juhlaan

7.05.2021

Tahmeaa, aasialaissävytteistä soija-porokastiketta kannattaa tarjoilla pehmeän bao-leivän välissä tuoreen chilin, kevätsipulin ja korianterin kera. Sama resepti toimii myös riisin kanssa.

Jos kaipaa ekologisesti ja eettisesti tuotettua, maukasta kotimaista lihaa, on silloin poro oiva valinta. Pororeseptit.fi-sivusto täydentyy vuoden mittaan 40 uudella, herkullisella ja mutkattomalla pororeseptillä. 

Teksti Maria Paldanius  Kuva Tastery

Jos joukkoa suomalaisia pyydettäisiin nimeämään mieluisin pororuoka, enemmistön vastaus olisi todennäköisesti poronkäristys. Seuraavina jonossa saattaisivat hyvinkin olla poronlihakeitto tai vaihtoehtoisesti lukuisat erilaiset savuporosta valmistetut herkut. Poron hyödyntäminen keittiössä voisi kuitenkin olla huomattavasti nykyistä monipuolisempaa. 

Juuri tähän ajatukseen pureutuu tammikuussa alkunsa saanut Poronlihan neljä vuodenaikaa -hanke, jonka tiimoilta ruokamedia Tastery luo peräti 40 pororeseptiä koko vuoden tarpeiksi. Resepteistä ensimmäiset julkaistaan tänä keväänä.

– Kehitämme jokaiselle vuodenajalle kymmenen reseptiä, joiden tähtenä on poro. Tarkoituksena on irrottaa poronliha sen perinteisestä käyttötarkoituksesta ja esitellä uusia, ehkä jopa hieman poikkeuksellisempia käyttötapoja, alustaa Tasteryn perustaja ja reseptien kehittäjä Jaakko Impiö

Tasteryn huippukokkien kehittämät reseptit perustuvat arktisessa ympäristössä vapaana laiduntaneen poron ja sen ravintoarvoiltaan ensiluokkaisen lihan monipuolisiin ominaisuuksiin ja ympärivuotiseen käyttöpotentiaaliin. Reseptit ja niiden ohjeet julkaistaan niin uudistuneella pororeseptit.fi-sivustolla kuin myös sosiaalisessa mediassa.

– Pyrimme kehittelemään sopivan yksinkertaisia, raaka-ainelistaltaan helposti lähestyttäviä ja toteutettavia reseptejä. Näytämme, kuinka porosta voidaan valmistaa monenlaisia arki- ja juhlaruokia kääntämättä kuitenkaan selkää perinteille. Kun katsotaan facebook-sivun reseptien statistiikkaa, poronkäristys on aina ykkösenä. Saa nähdä, kiepahtaako se sieltä pois, kun tarjolle tulee uusia ideoita.

Soija-porokastike bao-leivälle

  • 4-6 annosta
    • Poron sisäpaisti
    • Rypsiöljyä 
    • Suolaa 
  • Kastike
    • 1,5 dl soijaa 
    • 1,5 dl fariinisokeria 
    • 1 dl riisiviiinietikkaa 
    • 0,5 dl vettä 
    • 5 valkosipulinkynttä kevyesti murskattuna 
    • 2 tl maissitärkkelystä + 1 rkl vettä 
 
  • Voitele huoneenlämpöinen paisti kauttaaltaan öljyllä, mausta suolalla ja ruskista erittäin kuumalla pannulla kauttaaltaan. Ruskistamisen jälkeen paista paistia 140-asteisessa uunissa, kunnes sen sisälämpötila saavuttaa 52-58°C. Tämä vie noin 35-60 minuuttia. 
  • Sekoita sillä välin kaikki kastikkeen ainekset maissitärkkelystä lukuun ottamatta kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehahtaa, laske lämpö keskitasolle ja anna kastikkeen poreilla noin viisi minuuttia. 
  • Sekoita maissitärkkelys ruokalusikalliseen vettä. Lisää seos kastikkeeseen ja sekoita huolellisesti. Kuumenna kastike vielä kerran kiehuvaksi, jotta se paksuuntuu. 
  • Ota kypsä paisti uunista ja anna sen levätä ainakin 15 minuuttia ennen leikkaamista. Leikkaa paisti poikkisyin ohuiksi viipaleiksi, siirrä viipaleet kastikkeen joukkoon ja sekoita.

Lappilaista laatulihaa

Poronlihalle on kosolti kysyntää, mikä selittyy useilla vahvuustekijöillä. Yksi niistä on se, että nykypäivän kuluttajat arvostavat laadukasta, eettisesti tuotettua kotimaista lihaa, jonka tuotantoketju on läpinäkyvä ja joka myös vie kielen mennessään. Jos Poronlihan neljä vuodenaikaa -hankkeen projektipäälliköltä, Anna-Riikka Lavialta kysytään, poro on juuri sellainen tuote, joka vastaa kaikkiin näihin nykykuluttajien toiveisiin.

– Jos haluaa valita lautaselleen puhtaan omantunnon lihaa, poro on erinomainen vaihtoehto. Se on monipuolinen, niin arkeen kuin juhlaankin sopiva raaka-aine, joka samaan aikaan edustaa kotimaista, lappilaista elinkeinoa. Jos sen sijaan mausta puhutaan, kannattaa huomioida se tosiasia, että poro on eläin, joka laiduntaa vapaana, ja sen myötä poron luonnollinen ruokavalio maistuu myös itse lihassa, Lavia muistuttaa.

Poronlihan tuotantoon liittyy lisäksi sosiaalinen ja kulttuurinen näkökulma: kyseessä on ikivanha elinkeino, jonka erityispiirteenä on sesonkiluonteisuus. Porotaloudessa teurastusaika ajoittuu loppusyksyyn, jolloin myös valtaosa vuotuisesta lihantuotannosta virtaa markkinoille. Tästä syystä myös mielikuva poronlihan nauttimisen sesonkiluontoisuudesta istuu edelleen tiukassa, vaikka todellisuudessa porossa on potentiaalia ympäri vuoden. 

– Uudet pororeseptit on teemoitettu pitkin vuotta, jotta ihmiset huomaisivat poron olevan relevantti ruoka-aine ympäri vuoden erilaisissa ruoissa. Reseptiikan tavoitteena on tuoda poronlihaa esille monipuolisena ja yhtä hyvin kaikkiin vuodenaikoihin sopivana raaka-aineena, Lavia ynnää. 

Haku