Hyppää sisältöön

Kotimainen pikatesti päihittää kilpailijat hinnassa ja laadussa

Kotimainen pikatesti päihittää kilpailijat hinnassa ja laadussa

24.01.2023

Salofan uusi Saloon valmistuva automatisoitu tehdas mahdollistaa terveysteknologiatuotteiden monipuolisen ja kilpailukykyisen valmistuksen sekä kotimaan markkinoille että vientiin.

Salofa haluaa tarjota kotimaisia vaihtoehtoja Aasiasta tuoduille pikatesteille ja muille terveysteknologian tuotteille. Paremman laadun ja lyhempien toimitusaikojen ohella tuotteet pärjäävät myös hintakilpailussa.

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | SALOFA OY

Yllättävää, mutta totta – Suomessa valmistettu tuote voi hyvinkin pestä aasialaisen verrokkinsa hintakilpailussa. Näin lupaa salolaisen Salofa Oy:n tehtaanjohtaja Jarmo Nykänen

– Valmistuksemme perustuu pitkälti automatisoituun tuotantoon, joka mahdollistaa alhaiset tuotantokustannukset. Kun yhtälöön lasketaan mukaan kotimaisen valmistuksen parempi laatu sekä pois jäävistä tulli- ja rahtimaksuista kertyvä säästö, kustannustehokkuus kääntyy äkkiä Suomen vahvuudeksi. Kotimainen valmistus on toki myös ympäristöteko, kun tuotteiden rahtaus 8000 kilometrin päästä jää pois, Nykänen sanoo.

Terveysteknologian tuotteista puhuttaessa hinta ei toki ole asiakkaiden ainoa valintakriteeri. Tuotteiden innovatiivisuus, korkealaatuisuus, luotettavuus ja huoltovarmuus painavat niin ikään vaakakupissa. Myös näillä osa-alueilla Salofa on Nykäsen mukaan vahvoilla.

– Kun tuotteiden toimitusvarmuus on hyvä ja toimitusajat lyhyet, asiakkaamme voivat pienentää omia varastojaan ja vapauttaa näin pääomia muuhun käyttöön. Näin myös asiakkaidemme varastonkierto nopeutuu, joten varastossa on aina tuoreita tuotteita. Asiakkaamme voivat myös nopeasti päivittää tuotevalikoimaansa. Esimerkiksi huumetestien ominaisuuksia on aika ajoin tarpeen päivittää vastaamaan todellista tarvetta, Nykänen valaisee.

Automatisoidut linjastot

Salofan tuoterepertuaariin kuuluvat ammattikäyttöön kehitetyt räätälöidyt pikahuumetestit, Covid 19 -testit sekä muut IVD-tuotteet. Valikoimassa on kuitenkin myös apteekeissa- ja vähittäiskaupoissa myytäviä helppokäyttöisiä kuluttajatuotteita kuten huume- ja päihdetestejä sekä sinilevätestejä.

Vuonna 2014 perustettu Salofa nousi maailman terveydenhuolto-organisaatioiden tietoisuuteen Covid 19 -epidemian aikana. Suomalaisen yrityksen kehittämä ja valmistama koronan diagnosointiin kehitetty pikatesti tarjosi kiinnostavan vaihtoehdon kiinalaisille testeille.

Koronapandemian alkuvaiheessa Salofa investoi merkittävästi koronavirustestien valmistukseen ja rakensi täysin automatisoidun tuotelinjan Saloon vuokratiloihin. Nyt yritys on lähtenyt rohkeasti laajentamaan ja automatisoimaan omaa tuotantoaan. Salofa on ostanut Lounais-Suomen sähkön entisen teollisuuskiinteistön, johon valmistuu tämän vuoden alkupuolella yrityksen uusi automatisoitu tehdas. Se mahdollistaa terveysteknologiatuotteiden monipuolisen ja kilpailukykyisen valmistuksen sekä kotimaan markkinoille että vientiin.

Tuotteiden automatisoitu valmistus mahdollistaa alhaiset kustannukset.

Salofa Oy:n tehtaanjohtaja Jarmo Nykänen

– Laajennamme myös koko ajan tuotevalikoimaamme. Meillä on oma tuotekehityslaboratorio Karkkilassa. Oman tuotekehityksen ja -valmistuksen lisäksi pystymme tekemään tuotekehitystä, valmistusta ja tuotemyyntiä myös alihankintana. Muutama huomattava sopimusvalmistusasiakkuus meillä on jo tiedossa, mutta lisää mahtuu vielä, Nykänen toteaa.

Uudet tuotteet ja kiihtynyt kysyntä siivittävät kasvua

Tuotevalmistuksen ohella Salofa on siirtänyt myös tuotteidensa osavalmistusta kotimaahan. Kaikki testituotteissa käytettävät muoviosat, esimerkiksi kierrätysmuoviset kasetit, teetetään alihankintana Turussa ja Joensuussa. 

– Erikoissairaanhoidon tuotteiden valmistuksessa komponenttien saatavuus on kriittinen tekijä. Kotimainen osavalmistus takaa meille tuotannon jatkumisen myös kansainvälisesti epävarmoina aikoina.

Salofa Oy on pääosin suomalaisomisteinen yritys, joka työllistää tällä hetkellä 13 vakituista työntekijää. Koronatestien voimakkaan kysynnän myötä yrityksen liikevaihto nousi viime vuonna 13 miljoonasta eurosta noin 17 miljoonaan euroon. 

Nykäsen mukaan koronatestien vähentynyt kysyntä tulee vaikuttamaan Salofan tuotteiden menekkiin, jota pyritään kuitenkin kasvattamaan  korvaavaavalla tuotannolla. Tavoitteeseen aiotaan päästä uusien tuotteiden myyntivolyymia nostamalla sekä uusia alihankintakumppanuuksia solmimalla.

– Covid 19 -pandemia räjäytti tuotteidemme kysynnän. Suomen lisäksi saimme paljon asiakkaita muun muassa Yhdysvalloista. Nyt koronabuumin hiljentyessä haluamme laajentaa asiakkaidemme kanssa tehtävää yhteistyötä muiden tuotteidemme pariin. Monet toimijat haluavat tällä hetkellä etenkin huoltovarmuussyistä hankkia testituotteet muualta kuin Kiinasta, Nykänen kertoo.

Haku