Hyppää sisältöön

Kotimainen betonituote on kestävä

Kotimainen betonituote on kestävä

15.06.2021

HB-Betoniteollisuus Oy:n toimitusjohtaja Virpi Niemisen ja HB-Porras Oy:n toimitusjohtaja Satu Lipsasen mukaan HB-Betoniteollisuudella on pitkät perinteet kivi- ja betonituotteiden valmistamisesta pihoille ja julkisiin tiloihin. Vuonna 2020 yrityksen porrasliiketoiminta erotettiin omaksi yhtiökseen ja porrasliiketoimintaa jatkaa HB-Porras Oy.

HB-Betoniteollisuus ja HB-Porras valmistavat laadukkaita betonituotteita kotipihoille ja julkisiin tiloihin. Pitkä kokemus alalta tuo osaamista, ja toimijat panostavat tulevaisuuden rakentamiseen.

Teksti Elina Jäntti  Kuva Mikko Kuparinen

Piharakentamisesta on viime vuosina tullut iso trendi. Betoniset kiveysmateriaalit ovat pihoille hyvä valinta, sillä ne ovat helppohoitoisia, kestäviä ja valikoimat ovat laajat. Laatuun kannattaa panostaa, jotta kiveykset kestävät pitkään Suomen vaihtelevissa säissä. 

HB-Betoniteollisuus on tehnyt jo vuosikymmeniä betonituotteita pihoille ja julkisiin ulkotiloihin ympäri Suomen. Yritys on merkittävä toimija betonirakentamisen alalla. 

– Olemme sydämeltämme aito suomalainen perheyritys, joka on tehnyt betonituotteita lähes 60
vuotta. Tällä hetkellä tuoteperheeseemme kuuluvat monipuoliset harkko- ja pihakivituotteet, kertoo HB-Betoniteollisuus Oy:n toimitusjohtaja Virpi Nieminen.

– Kaikenlaiset betonituotteet vetävät nyt. Valikoimastamme löytyy laaja valikoima eri kokoisia ja -värisiä betonituotteita. Haluamme osaltamme tuoda alalle uutta, ja pyrimme siihen, että tuomme harkko -ja pihatuotepuolelle uusia tuotteita vuosittain.

Panostus tuotekehitykseen

HB-Betoniteollisuudelle keskeisiä arvoja ovat luotettavuus, palveluhenkisyys ja laadukkuus. 

– Haluamme panostaa muun muassa tuotekehitykseen, toimintavarmuuteen ja ihmisläheiseen palveluun, Nieminen sanoo.

Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti ideoimalla, seurailemalla alan ajankohtaisia ilmiöitä ja erityisesti kuuntelemalla asiakkaita.

– Pystymme vastaamaan haasteisiin ketterästi, sillä olemme itsenäinen ja kotimainen yritys. Kotimaisuudella pitäisi olla kuluttajille ja julkisissa hankinnoissa enemmän painoarvoa, koska siten rahat jäävät kotimaahan, Nieminen pohtii. 

65 työntekijästä koostuva henkilöstö on yritykselle erityisen tärkeä. 

– Haluamme pitää henkilöstöstä huolta. Tavoitteenamme on toimia yhdessä ja tuloksellisesti.

Vahva jalansija markkinoilla

HB-Betoniteollisuus on valmistanut vuosikymmenien ajan myös betoniportaita. Vuonna 2020 yrityksen porrasliiketoiminta erotettiin omaksi yhtiökseen.

Porrasliiketoimintaa jatkaa HB-Porras Oy, jonka taustalla vaikuttaa kaksi vahvaa perheyritystä: HB-Betoniteollisuus Oy ja 40 vuotta alalla toiminut Lipa-Betoni Oy, jonka konserniin kuuluu myös useampi rakennusalan yritys.

Perinteet ja voimien yhdistyminen antavat HB-Portaalle vahvan jalansijan betoniporrasmarkkinoilla. 

– Uuden järjestelyn myötä keskitymme entistä tehokkaammin elementtivalmistamisen maailmaan,  sanoo HB-Porras Oy:n toimitusjohtaja Satu Lipsanen

HB-Portaan päätuotteita ovat betoniportaat ja hiotut mosaiikkiset askellankut, joita toimitetaan pääasiallisesti kerrostaloihin ja julkisiin rakennuksiin, mutta myös rivi- ja omakotitaloihin. 

– Testaamme erilaisia betonireseptejä eri tuotteisiin, ja tuotekehitystä tehdään jatkuvasti: esimerkiksi muutama vuosi sitten markkinoille tuli HB-PIKE-porras, joka on tilankäytöltään erittäin tehokas, pieneen tilan mahtuva porrasmalli, Lipsanen kertoo.

HB-Portailla on näyttävät referenssit. Yrityksen valmistamia betoniportaita on monissa kouluissa ja sairaaloissa eri puolilla Suomea, esimerkiksi Helsingin yliopistollisessa sairaalassa, HUSissa. HB-Porras on myös merkittävä työllistäjä. 

– Henkilökuntaa on tällä hetkellä 35, ja monet työsuhteet ovat luonteeltaan pitkiä, Lipsanen sanoo. 

Digitaalisuuden lisääminen on osa yrityksen toiminnan kehittämistä. Yrityksellä on porrasobjektit 2D- ja 3D-muodossa ProdLib-palvelussa, josta arkkitehdit ja suunnittelijat saavat muun muassa tarvitsemansa porrasobjektit tai -kuvat suoraan suunnitelmiinsa.

– Lisäksi teimme uudelle yritykselle omat nettisivut ja päivitimme RT-tuotekorttimme. Sisäisessä toiminnassa olemme ottaneet käyttöön digitaalisia tuotannonohjausjärjestelmiä, Lipsanen lisää.

Ympäristöasiat huomioon

Kestävät ratkaisut ja ympäristöystävällisyys ovat HB:n toiminnan taustalla merkittävässä roolissa.

– Tuotteidemme valmistuksessa käytössämme on vihreät sertifikaatit, ja otamme ympäristöasiat huomioon jatkuvasti tulevissa investoinneissa ja päätöksenteossa, Nieminen sanoo. 

Vaikka puurakentamisen ekologisuudesta puhutaan paljon, myös kivirakentamisella on osansa päästöjen vähentämisessä.

– Betoni on poikkeuksellisen kestävä materiaali, ja sen käyttöikä on vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja. Kivimateriaalien kierrätysaste on yli 80 prosenttia. Kun betonia ei voida enää käyttää, se voidaan murskata ja tällöin uusiokäyttää. Betoni myös sitoo hiilidioksidia tehokkaasti ja sen murskaus lisää sitovan pinta-alan määrää. Kivipuoli työllistää suomalaisia laajasti, Lipsanen muistuttaa.

Haku