Hyppää sisältöön

Kotimaan aallot haltuun uudella matkaveneellä

Kotimaan aallot haltuun uudella matkaveneellä

12.02.2021

Marinepalvelu myy Helsingin Lauttasaaressa Marexin, Sea Rayn, Boston Whalerin sekä Sunseekerin veneitä. Ylellistä kyytiä ja eleganttia varustelua tavoitteleville Sunseekerin veneet ovat erinomainen valinta, sillä veneen jokaisen yksityiskohdan saa räätälöitynä omien toiveiden mukaan. 

Veneistä etsitään nyt tilaa, varustelua ja yksilöllisyyttä. Matkustusrajoitukset ovat kasvattaneet kiinnostusta veneilyyn, mutta alan tapahtumat on jouduttu joko perumaan tai siirtämään verkkoon. 

Teksti Mika Niiniranta  Kuva Susa Junnola

Vaikka Helsingin venemessut siirtyvät tämän vuoden osalta nettiin, pääsee samankaltaiseen tunnelmaan myös Marinepalvelu Oy:n lähes tuhannen neliön kokoisessa näyttelyhallissa Helsingin Lauttasaaressa. Esillä on kattava läpileikkaus yhden Suomen suurimman moottoriveneiden maahantuojan tarjonnasta. 

Koronaviruspandemian vaikutusten vuoksi moni lomailee nyt mieluummin kotimaassa. Mökkeily on kokenut uuden tulemisen ja retkiveneily on suositumpaa kuin koskaan. Venebuumi ei ole jäänyt Marinepalvelulla huomaamatta. 

– Monen mallin osalta myydään jo kautta 2022. Ostopäätöksiä on tehty aiemmin kuin edellisinä vuosina, ja veneilyn pariin on tullut paljon uusia harrastajia, kertoo myyntipäällikkö Teemu Immonen.

Oman mökkiveneen päivitys tuli viime kesänä monelle ajankohtaiseksi, ja kysytyimmät mallit ovat olleet perheveneilyyn soveltuvia. Vene laajentaa mökkeilijän reviiriä lähivesille ja kauemmaksikin, mukavuuksista tinkimättä. 

Kun oman mielen mukaan voi suunnata kulttuurilomalle rantakaupunkien hyvin varusteltuihin vierassatamiin tai vetäytyä suojaisaan luonnonpoukamaan nauttimaan rauhasta ja yksityisyydestä, veneeseen tehty satsaus tuntuu vähintäänkin kannattavalta. 

– Veneissä oleskellaan enemmän myös arkena. Moni onkin löytänyt omasta veneestään esimerkiksi rauhallisen etätyöpisteen, jossa on meri- tai järvinäköala luontaisena lisäbonuksena, Immonen huomauttaa.

Käyttötarkoitus edellä

Veneen ominaisuuksiin tutustuminen ennen ostopäätöstä on tietenkin tärkeää. Marinepalvelun näyttelyhalliin voi sopia koronaturvallisen vierailuajan etukäteen. Yritys edustaa neljää kansainvälistä venemerkkiä, jotka kuuluvat Suomenkin suosituimpiin. 

– Pääasiallinen käyttötarkoitus useimmiten ratkaisee valinnan. Norjalaisvalmisteinen Marex on kestosuosikki, joka tunnetaan tyylikkäästä skandinaavisesta muotoilustaan ja soveltuvuudestaan Pohjolan olosuhteisiin. Marexia arvostavat varsinkin matkaveneilijät, joille käytännöllisyys ja asumistilojen mukavuus on tärkeää. 

Hulppeasti varusteltu vuoden 2021 Marex 360 Cabriolet Cruiser on jo nähtävillä Marinepalvelun näyttelytilassa. Niin ikään kansansuosikki Sea Ray tarjoaa laajan valikoiman huolettomaan vapaa-ajan veneilyyn soveltuvia malleja. Turvallisuutta ja suorituskykyä arvostaville sopii legendaarinen Boston Whaler, joka on myös ammattikäytössä korkealle arvostettu.

Maailmanluokan luksusta havittelevien unelmavene on Sunseeker, jonka jokainen yksityiskohta on räätälöitävissä asiakkaan mieltymysten mukaan. Merkin mallistosta löytyvät myös kookkaimmat jahdit ylelliseen elämään sekä edustusveneeksi. Pelkkä ulkonäkö tekee satamassa lähtemättömän vaikutuksen.

Koulutusta ja huoltoa

Vaikka veneiden koko tuntuu vuosi vuodelta kasvavan, niiden hallittavuus on samalla parantunut. Isojenkin veneiden ohjailu satamissa onnistuu nykytekniikalla vaivattomasti ja tarkasti. Myös ajamisen taloudellisuus ja turvallisuus kehittyvät. 

Aivan kylmiltään oman jahdin ohjaimiin ei silti kannata tarttua. Marinepalvelu antaa asiakkaille käyttökoulutuksen ja erityisesti rantautumista harjoitellaan. 

– Perusopastukseen kuuluu aluksen käsittely satamissa. Lisäksi tarjoamme yhteistyössä Trafin kanssa navigaatiokoulutusta aina kansainväliseen huviveneenkuljettajan pätevyyteen asti. Lupakirjaa vaaditaan, jos esimerkiksi haluaa vuokrata veneen ulkomailla. 

Yritys tarjoaa myös kattavaa huolto-, säilytys ja ylläpitopalvelua. 

– Säännöllisen huollon ansiosta vene säilyttää paremmin arvonsa. Palveluihin kuuluu tarvittaessa myös veneen siirto Turussa sijaitsevaan talvisäilytyshalliin tai huoltosatamaan. Veneiden nostot ja telakoinnit voidaan tehdä omalla kalustolla ympäri vuoden.

Haku