Hyppää sisältöön

Koteja kaikille yrityksille

Koteja kaikille yrityksille

12.10.2021

Roihun hyvinvointitiloista löytyy paljon muun lisäksi hulppean kokoinen uima-allas.

Toimistoihin ei tulla vain työskentelemään vaan myös kohtaamaan muita ja viihtymään. Genesta on luonut kodinomaisen konseptin Ruoholahteen. Pitkän historian omaava toimistorakennus Porkkalankadulla on saanut uuden nimen ja ilmeen. Roihu ällistyttää ja ihastuttaa tarjoamalla vuokralaisilleen poikkeuksellisen työympäristön huikeilla fasiliteeteillä.

TEKSTI | HELEN PARTTI  KUVAT | MIKKO SUUTARINEN

Jyhkeä tiiliverhoiltu rakennus seisoo paraatipaikalla Porkkalankadulla. Sen ohittaa helposti ajatuksissaan, sillä sen julkisivua ei vielä korista kiinteistön uusi nimi Roihu. Rakennuksella on pitkä ja kunniakas historia. Moni tuntee sen Kemiran talona. 

Iso kemianalan yritys muutti kuitenkin majaa, ja Ruoholahden maamerkin kahdeksaan toimistokerrokseen ulottuvat tilat vapautuivat uusille käyttäjille.

Kiinteistösijoitusyhtiö Genesta osti kiinteistön value add -rahastoonsa vuonna 2018, purki tilat betonille asti ja käynnisti kehityssuunnitelman. 

Talolla oli jo tarina, ja seuraavaksi se tarvitsi nimen. Koska kiinteistön julkisivun alkuperäiseen arkkitehtuuriin ei haluttu kajota, valon oli roihahdettava sisältäpäin. Niin syntyi Roihu. 

Pikkuhiljaa ensimmäiset vuokralaiset löysivät tiensä uudistettuihin tiloihin. Se näkyi syyskuisena aamuna paikalle rantautuvina työntekijöinä. Yksi saapui pyörällä, toinen kävellen, kolmas autolla. Työmatkan voi taittaa Roihuun näppärästi lähes millä kulkuvälineellä tahansa: linja-autopysäkit ja metroasema ovat kivenheiton päässä, samoin vilkas Länsiväylä. 

Toistaiseksi kiinteistön pihaa koristavat kaksi hevoskastanjaa ja mullokselle käännetty maa. Ilme muuttuu, kun vihersuunnittelija ja puutarhuri pääsevät tositoimiin. Kesällä 2022 on määrä olla valmista niin ulkona kuin sisällä.

Genesta Suomi lupaa ”koteja kaikille yrityksille”. Roihun sisällä arvolupaus muuttuu konkreettisiksi ratkaisuiksi ja tulevaisuuden näkymiksi. Moni Roihussa kierrellyt vuokralaiskandidaatti on hämmästyneenä kysynyt, voiko tällaista olla olemassa.

Kyllä voi. Vakuuttavat Roihun kehityshankkeesta vastaava Investment Manager Anna Pihlajaniemi sekä Head of Investment Management Marja Liisa Suutarinen.

Kaksikko vie kierrokselle kiinteistöön, josta on parhaillaan kuoriutumassa täysin uudenlainen työnteon paikka.

Hyvinvoivat työntekijät ovat yrityksille kilpailuvaltti 

Roihun alakerroksen aulassa kiiltää graniittilattia hienoisen pölykerroksen alla. Työhaalareihin sonnustautuneet rakentajat toimittavat tehtäviään. Alakerrokseen avataan loppusyksyllä iso ravintola-alue, joka on suunnattu kaikille ruoholahtelaisille, ei pelkästään Roihussa työskenteleville.

Compass Groupin vuokraamissa tiloissa voimakkaat tapetit luovat kodinomaista tunnelmaa. 

Siinä on tämän rakennuksen avainsana: kodinomaisuus.

– Roihu on hyvä paikka tehdä töitä. Meillä on hyvinvointikonsepti, jota yritykset voisivat varmasti hyödyntää rekrytoidessaan huipputyöntekijöitä, Pihlajaniemi kertoo. 

Työnantaja ei voi aina kilpailla huippupalkoilla, eikä liksa ole kaikille työntekijöille tärkein kriteeri työpaikkaa valitessa. Firmat voivat houkutella osaavaa väkeä myös poikkeuksellisella työympäristöllä. Pihlajaniemi mietti, mitä työpaikalla pitäisi olla, jotta siellä viihtyisi.  

– Ainakin pitäisi olla ruokaa, ravintola, liikuntapalveluja ja sosiaalisia tiloja, hän luettelee.

Niiden lisäksi tietysti hyvin toimivat toimistotilat. Ne Genesta toteuttaa sitten, kun tilaan on löytynyt sopiva vuokralainen, joka kertoo toiveistaan ja tarpeistaan. Roihusta löytyy vielä kiinnostavia vapaita tiloja.

Pihljaniemi ja Suutarinen esittelevät sisäpihan. Sinne kurkistamme valmistumaisillaan olevasta tilasta, jolle on jo löytynyt käyttäjä. 

– Sisäpiha on oikea törmäyspaikka, jonne voi ottaa eväät mukaan. Siellä on puutarha ja grilli ja varjoisaa kesällä, Pihlajaniemi kuvailee.

Sisäpihalla toteutuu jälleen kodin ajatus. Työn tuoksinasta voi välillä piipahtaa ulos, ja sitten taas jaksaa. Roihusta löytyy ylipäänsä lukuisia mahdollisuuksia ottaa välillä vähän rennommin. Ruoholahdesta ei tarvitse poistua tykypäivänäkään. 

Genesta Suomen Head of Investment Management Marja Liisa Suutarinen ja Roihun kehityshankkeesta vastaava Investment Manager Anna Pihlajaniemi pyrkivät luomaan työympäristöjä, joissa voidaan hyvin.

Oman näköinen toimisto

Roihun vapaana olevassa yläkerroksessa avautuu avara ala kaarenmuotoisine ikkunasyvennyksineen. On helppo kuvitella, miten viihtyisäksi paikaksi syvennys muotoutuisi. 

Talotekniikka on koko talossa uusinta teknologiaa. Kunhan remontti valmistuu, Genesta hakee vuonna 1986 rakennetulle kiinteistölle BREEAM in Use -sertifikaattia ja ensimmäisenä Suomessa Fitwell-sertifikaattia. 

Pihlajaniemi ei halua rakennuttaa toimitiloja valmiiksi, ennen kuin oikea vuokralainen on löytynyt; toimistotila räätälöidään aina sopivaksi uuden käyttäjän tarpeiden mukaiseksi. Tehtävä ei ole helppo koronaviruksen työntekoon ja työskentelytapoihin aiheuttamien muutosten vuoksi. Moni käyttäjä ei nimittäin tiedä, millainen suhde lähi- ja etätyöllä tulee olemaan ja miten muuttunut työ vaikuttaa tilatarpeeseen.

– Selvitämme tilatarvetta yhdessä suunnittelutoimistojen kanssa. Esimerkiksi Franz Design rakentaa alustavan tilaohjelman asiakkaalle kehittämänsä pelin kautta, jossa asiakas pääsee rakentamaan omaa toimistoaan fyysisten elementtien avulla. Pelin avulla saadaan vuokralaisen tilantarve ja tilaohjelma optimoitua, Pihlajaniemi avaa.

 Oma toimisto voi siis olla kompakti, mutta se voi myös laajentua rakennuksen muihin, yhteisessä käytössä oleviin tiloihin. Roihussa ne on sijoitettu pääosin pohjakerrokseen. 

Viimeistään siellä käy pläkkiselväksi, että Roihu on talo, joka tarjoaa kodin jokaiselle yritykselle ja jossa pidetään huolta ihmisten hyvinvoinnista.  

Aamulla uimaan, illalla laulamaan karaokea

Roihun hanakassa käytössä olevat hyvinvointitilat vievät ensi näkemällä sanat suusta. Konsepti on sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co:n käsialaa. Silmien eteen avautuu hulppean kokoinen uima-allas, jonka päädyssä siintää rauhallinen järvimaisema. Mikä sen rentouttavampaa kuin aloittaa tai lopettaa päivä uinnilla. Eikä siinä kaikki, sillä tilasta löytyy myös poreallas ja hierontahuone, täydentämään palettia.

Viereinen klubihuone taipuu moneen. On biljardipöytä, tikkataulu, valkokangas, karaokelaitteet ja kirpputoreilta haalitut lautapelit Trivial Pursuit -bokseineen. 

– Mietin, että jos olisin itse etsimässä yritykselleni kotia, mitä toivoisin uudelta työympäristöltä. Sen mukaan suunniteltiin klubihuoneen juttuja, Pihljaniemi kertoo ja lisää, että tilat voi varata itselleen tai ryhmälle varausjärjestelmästä. 

Genestan toiminta-ajatukseen kuuluu niin sanottu omistaminen. Sen mukaan jokaisella kiinteistöllä on omistaja, joka vastaa kohteen kehittämisestä. Roihu on Pihlajaniemen, kun taas  Hakaniemessä sijaitseva Väinö kuuluu puolestaan Suutariselle. Genesta etsii jatkuvasti uusia sijoituskohteita value add – ja core pluss -rahastoihinsa.  

– Genestan käsissä perinteinen tekninen kiinteistöbisnes taipuu ihmistenväliseksi vuorovaikutukseksi, Suutarinen korostaa. 

Pihlajaniemen sitoutuneisuus Roihuun ilmenee tuon tuosta pitkän kierroksen aikana. 

– Tiedän, mitä joka ikisen oven takana tässä talossa on, Investment Manager sanoo ja nauraa.

– Me sitoudumme kohteisiimme sydänverellä ja haemme käyttäjän parasta, Suutarinen lisää. 

Ennen kuin palaamme yläkerroksiin, piipahdamme kuntosalilla. Se ei ole mikään synkkä miesluola, vaan kuntoiluun innostava monitoimitila. Laitevalinnoissa on muistettu noudattaa turvallisuutta. Eikä siinä kaikki. Isolla pelikentällä voi ottaa matsin vaikka kori- tai lentopallossa.

Kohtaamisia varten

Pihlajaniemi  ja Suutarinen pohtivat klubihuoneen pikkupöydän ääressä tulevaisuuden työskentelyä. Korona-aika osoitti fyysisen läsnäolon tarpeellisuuden; toimistolle tullaan kohtaamaan työkavereita.

– Toimistolta haetaan energiaa ja apua työhön, Pihlajaniemi toteaa. 

– Niin, ihmiset on luotu tekemään yhdessä asioita, Suutarinen komppaa.

Vanhaan toimistomaailmaan tuskin lienee paluuta. Monet toimialat myöntyvät vastoin aikaisempia luuloja hybridityöhön. Genestaa muutos kiinnostaa. Yhtiö selvittää vuokralaisten tuntemuksia muun muassa vuokralaistyytyväisyyskyselyjen keinoin. Niitä se on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan.

Ruoholahdessa Genesta haluaa kehittää palveluja koko alueelle, ei vain Roihun käyttäjille. Ollaan kaupunkikehittäjiä, Pihlajaniemi sanoo pilke silmäkulmassa. 

ROIHU ON TILA, JOKA ELÄÄ

  • Ruoholahdessa sijaitsevassa Roihussa on 13 000 neliötä vuokrattavaa toimistotilaa kahdeksassa kerroksessa.
  • Tilat elävät yritysten tarpeiden mukaan ja ovat vapaasti jaettavissa sekä muokattavissa. 
  • Hyvinvointi on huomioitu kiinteistössä isosti, talosta löytyy muun muassa kattavat kuntoilu- ja virkistystilat saunaosastoineen ja palloiluhalleineen.

Haku