Hyppää sisältöön

Kosmetiikka- teollisuuden vastuullinen visionääri

Kosmetiikka- teollisuuden vastuullinen visionääri

12.09.2023

L’Oréal for the Futuren näkökulma koskee myös välillisiä ympäristövaikutuksia, joista muodostuu kosmetiikka-alalla suuri osa tuotteen päästöistä.

Kansainvälinen kosmetiikkayritys L’Oréal tavoittelee rohkeasti kestävämpää tulevaisuutta yhteistyössä maailmanlaajuisen yhteistyökumppaniverkostonsa sekä 1,5 miljardin kuluttajansa kanssa.

TEKSTI saana lehtinen | kuvaT l’oréal

Kosmetiikkateollisuus on ottanut viime vuosina nopeita harppauksia kestävän kehityksen ja siihen liittyvän vastuullisen liiketoiminnan suuntaan. Maailman suurimmalle kosmetiikkavalmistajalle, L’Oréalille, taistelu ilmastonmuutosta vastaan ei ole uutta: kestävä kehitys on kuulunut yrityksen arkeen jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Määrätietoinen vastuullisuustyö näkyy merkittävinä tuloksina. L’Oréal on onnistunut vähentämään tehtaidensa ja jakelukeskuksiensa hiilidioksidipäästöjä vuosien 2005 ja 2022 välillä jopa 91 prosentilla. 

– Samaan aikaan tuotantovolyymimme on kasvanut 45 prosenttia. Tämä on osoitus siitä, kuinka yrityksen menestys ja vastuullisuus on mahdollista kytkeä saumattomasti toisiinsa, L’Oréalin pohjoismainen yhteiskuntasuhdepäällikkö Maria Mossenberg sanoo.

Yrityksen pohjoismaisista jakelukeskuksista ja hallinnollisista toimipisteistä jo 80 prosenttia toimii uusiutuvalla energialla, ja niissä kertyvän jätteen määrä on yli puolet pienempi kuin vuonna 2005.

Nyt vastuullisuusteoistaan lukuisia kertoja tunnustusta saanut kosmetiikkayritys tähtää entistä radikaalimpaan muutokseen.

– Lanseerasimme vuonna 2020 vastuullisuusohjelmamme, L’Oréal for the Futuren, joka sisältää ajankohtaisimpaan tutkimukseen perustuvat tavoitteemme. Aiomme saavuttaa niistä jokaisen vuoteen 2030 mennessä, pohjoismainen vastuullisuusjohtaja Emma Hurley taustoittaa.

Vastuullisuus mukana läpi tuotteen koko elinkaaren

Vastuullisuustavoitteiden ytimessä on liiketoiminnan kehittäminen maapallon kantokyvyn rajoja kunnioittavaksi. Tämä tarkoittaa taistelua ilmastonmuutosta vastaan, veden vastuullista käyttöä, luonnon monimuotoisuuden kunnioittamista, luonnonvarojen säilyttämistä ja kiertotalouden kehittämistä.

L’Oréal on sitoutunut esimerkiksi jokaisen toimipaikkansa hiilineutraaliuteen vuoteen 2025 mennessä ja vuonna 2030 kaikki teollisissa prosesseissa käytetty vesi kierrätetään ja käytetään uudelleen. Vuoteen 2030 mennessä myös 95 prosenttia koostumustemme ainesosista on biopohjaisia tai ne ovat peräisin runsaasti saatavilla olevista mineraaleista tai kierrätysprosesseista. Myös pakkauksissa käytetty muovi on täysin kierrätettyä tai biopohjaista.

Tavoitteet eivät kuitenkaan rajoitu vain L’Oréalin omaan toimintaan. Ensimmäisestä, vuonna 2013 julkaistusta vastuullisuusohjelmasta poiketen L’Oréal for the Futuren näkökulma on laajennettu koskemaan myös välillisiä ympäristövaikutuksia. Kosmetiikka-alalla ne muodostavat perinteisesti melko huomattavan osan tuotteen kokonaispäästöistä.

– Meidän on autettava kuluttajaamme vähentämään ympäristövaikutustaan heidän käyttäessään tuotteitamme ja rohkaistava heitä tekemään kestäviä valintoja. Haluamme edelleen auttaa alihankkijoitamme ja asiakkaitamme tässä kestävän kehityksen mukaisessa siirtymäprosessissa ja luoda yhdessä merkittäviä ratkaisuja. Vain yhdessä voimme saada aikaan todellisen vaikutuksen. Vuosi 2030 on aivan nurkan takana, ja pidämme kehitysvauhtia yllä. Meille on tärkeää huolehtia tuotteidemme elinkaaren jokaisesta vaiheesta ja pyytää koko liiketoimintaekosysteemimme mukaan muutokseen, Hurley korostaa.

Yksi osoitus tästä on L’Oréalin pyrkimys nollata Pohjoismaissa tekemiensä kuljetuksien fossiilipäästöt vuoteen 2030 mennessä. Suomessa yritys etenee tavoitettaan kohti muun muassa suomalaisten asiakkaiden kanssa tekemällään yhteistyöllä.

– Tuotteemme matkaavat suomalaisten asiakkaiden varastoille tehtaaltamme. Olemme löytäneet uuden logistisen yhteistyökumppanin, jonka ansiosta tuotteet saadaan perille pienemmällä rekkamäärällä ja 66 prosenttia vähäisemmillä päästöillä, Hurley kertoo.

L’Oréal on sitoutunut esimerkiksi jokaisen toimipaikkansa hiilineutraaliuteen vuoteen 2025 mennessä ja vuonna 2030 kaikki teollisissa prosesseissa käytetty vesi kierrätetään ja käytetään uudelleen.

Kuluttajilla on tärkeä rooli osana muutosmatkaa

Kuluttajat tarvitsevat neuvoja ja apua huomioidakseen vastuullisuuden ostopäätöksissään ja käyttääkseen tuotteita ympäristöä kunnioittavalla tavalla. Siksi L’Oréal on kampanjoinut näkyvästi muun muassa veden säästämisen puolesta.

– Viestimme kuluttajillemme esimerkiksi siitä, kuinka hanan sulkeminen tuotteen levittämisen ajaksi sekä veden lämpötilan laskeminen auttavat säästämään vettä ja pienentämään päästöjä, Mossenberg kuvailee.

L’Oréal haluaa tukea kuluttajien valintoja myös nettisivuillaan olevalla Product Impact Labelling -työkalulla, joka kertoo tuotteen ympäristö- ja sosiaalisista vaikutuksista selkeästi näyttäen hiili- ja vesijalanjäljen sekä pisteyttäen tuotteen vertailun mahdollistamiseksi.

Vertailun antava sivusto on tällä hetkellä käytössä viidellä L’Oréalin tuotemerkillä 27 maassa. 

– Kun julkaisimme Product Impact Labelling -työkalun, oli innostavaa seurata, kuinka myös kilpailijamme kiinnostuivat siitä. Lopulta päädyimme perustamaan tällä hetkellä yli 60 alan yritystä kattavan EcoBeautyScore-konsortion, Hurley iloitsee.

– Yksittäisellä yrityksellä ei aina ole vastauksia jokaiseen ympäristöhaasteeseen. Tämänkaltainen, uudenlainen yhteistyö on avain todelliseen muutokseen, hän päättää.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä L’Oréalin kanssa.

Lisää L’Oréal for the Future -vastuullisuusohjelmasta: https://www.loreal.com/fi-fi/nordics/

Haku