Hyppää sisältöön

Kookoksen kuori tarjoaa kestävän energianlähteen

Kookoksen kuori tarjoaa kestävän energianlähteen

30.01.2024

Fola Naturen perustaja Emmanuel Folarinille kestävä kehitys on kunnia-asia.

Kookosplantaasien jätteestä syntyy tehokas energianlähde niin suurille kuin pienille voimaloille. Kookoksen kuoresta valmistettu briketti on puolestaan kestävä vaihtoehto arjen grillihetkiin.

TEKSTI JOONAS RANTA | kuva FOLA NATURE

Kookospalmu on varmasti harvemmin mielessä keskellä Suomen talvea. Länsi-Afrikan kookosöljytuotannon jätteestä syntyy kuitenkin oiva lämmönlähde muun muassa grillaukseen. Eksoottiselta kuulostava raaka-aine on arjessa yksinkertainen, savuton ja hajuton.

Euroopan unionin alueella myytävät tuotteet ovat EU:n tiukasti säätelemiä. Vastuullisesti tuotettu biomassa voi tulevaisuudessa olla ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun eturintamassa.

Jotta tuotanto kohtaisi markkinat mahdollisimman tehokkaasti, on suomalaiset yritykset ja kuluttajat saatettava yhteen afrikkalaisen tuotannon kanssa. Tarvitaan aktiivisia ja vastuullisia toimijoita, jotka tuntevat etenkin Länsi-Afrikan toimijat ja tuotannon salat.

Emmanuel Folarin,Fola Naturen perustaja, on juuri palannut Jyväskylässä järjestetystä Kaukolämpö 2023 -ammattilaistapahtumasta. Konferenssi on Folarinin mielestä hyvä esimerkki tapahtumasta, jossa ihmiset saatetaan yhteen – yhteisten haasteiden merkeissä.

Nigeriasta Suomeen 2015 muuttaneen Folarinin perustaman yrityksen nimen takana on Länsi-Nigeriassa puhuttava joruban kieli. Fola tarkoittaa kunniaa. Ja juuri kunniasta Fola Naturen toiminnassa on kyse.

– Emme ole tuomitsemassa yksittäisten ihmisten kulutusvalintoja. Meidän tehtävämme asiantuntijoina on kehittää ja tuoda markkinoille entistä parempia ratkaisuja.

Alusta alkaen vastuullista

Fola Naturen kotitalouskäyttöön tarkoitetut COCOFIN BRIQUETTE -briketit on valmistettu kookoksen kuoresta. Kookospalmuista saatava materiaali ei kuitenkaan rajoitu tähän. Palmupähkinöitä ympäröivä, muun tuotannon sivutuotteena kerääntyvä palmuydinkuori eli PKS (palm kernel shell) sopii tehonsa ansiosta suurtenkin voimaloiden energiantuotantoon.

COCOFIN BRIQUETTE odottaa nyt hyväksyntää markkinoille. Folarin ei kiellä, etteikö pienen suomalaisen startupin toiminta kohtaisi myös haasteita. Vastuullisuuden takaava prosessi on silti oleellinen.

Tuotanto koskettaa ihmisiä jo sen alkulähteillä.

– Vastuulliset tuotteet ohjaavat kuluttajia vastuullisiin päätöksiin. Brikettimme sopii arkikäyttöön erinomaisesti. Kyse on kuitenkin lopulta tätä suuremmasta asiasta, Folarin toteaa.

Nigeriasta ja Ghanasta saatavan palmuydinkuoren tuotanto ja vienti koskettaa ympäristöä ja ihmisiä jo alkulähteillä. Afrikan kehittyvillä maaseuduilla erityisesti naisten vastuulla on kuljettaa polttoaineena ja lannoitteena toimivaa raaka-ainetta kotiin pitkien matkojen päästä. Myös tässä kookoskuidun keveys nousee suureksi eduksi. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten vastuullinen tuotanto ja jakelu koskettaa yhteisöjä jo tuotannon alueella.

– Jotta muutos olisi mahdollinen, täytyy ihmiset tuoda yhteen. Tässä afrikkalaisen tuotannon, yhteisöjen ja kulttuurien tuntemus nousee jopa lopputuotetta suurempaan rooliin, Folarin kiteyttää.

Kun kokonaisuus on vastuullisesti tuotettu, tulee myös yksittäisestä ruoanlaittohetkestäkin osa jotakin suurempaa.

fi.folanature.com

Haku