Hyppää sisältöön

Konkretiaa ilmastotavoitteisiin

Konkretiaa ilmastotavoitteisiin

2.11.2021

Energia Myynti Suomen Kimmo Kuusinen ja Jarmo Tikkanen kertovat PPA-sopimuksen mahdollistavan uusiutuvan sähkön hankinnan tietystä tuulipuistosta, mikä lisää läpinäkyvyyttä.

PPA-sopimus eli pitkäaikainen sähkönostosopimus tarjoaa päästötöntä sähköä suojatulla hinnalla ja auttaa saavuttamaan ilmastotavoitteet.

Teksti Pi Mäkilä  Kuva Joona Raevuori

Yritysten on syytä ottaa kaikki keinot käyttöön ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Sähkösopimuksen päivittäminen PPA-sopimukseksi on helppo ja tehokas tapa saada hiilidioksidipäästöt kuriin.

PPA-sopimus tarkoittaa pitkäaikaista sähkönostosopimusta, jossa suuri sähkönkäyttäjä tai joukko pienempiä sähkönkäyttäjiä sopii ostavansa sähköntuottajalta tietyn määrän sähköä sopimuksen mukaiseen hintaan. 

– Sopimus tehdään useimmiten noin kymmeneksi vuodeksi kerrallaan. Pitkäaikainen sopimus suojaa sähkön hinnan ja tuo yritysasiakkaalle ennustettavuutta vuosiksi eteenpäin. Se helpottaa etenkin sellaisia yrityksiä, joille sähkö on merkittävä kustannuserä, kertoo Energia Myynti Suomen toimitusjohtaja Kimmo Kuusinen

Energia Myynti Suomi tarjoaa yritysasiakkaille PPA-sopimuksia, joissa sähkö tuotetaan kokonaan tuulivoimalla. 

– PPA-sopimus tuo yrityksen toimintaan myös läpinäkyvyyttä. Meidän kauttamme solmitun PPA-sopimuksen ansiosta sähkönkuluttaja tietää täsmälleen, mistä tuulivoimapuistosta sähkö tulee, alkuperätakuut vielä todistuksena. Käytännössä yritys voi käydä paikan päällä katsomassa, missä oma sähkö tuotetaan, Kuusinen kertoo. 

Asiakkaiden riskit minimiin

PPA-sopimukset ovat tyypillisesti paljon sähköä käyttävien suuryritysten ja sähköntuottajien välisiä sopimuksia. Energia Myynti Suomen tarjoama toimintamalli tuo vastaavat sopimukset nyt myös pienempien yritysten saataville.

– PPA-poolimme kautta pienempikin sähkönkuluttaja voi saada saman hyödyn PPA-sopimuksesta kuin suurempi yritys. Autamme samalla pienempiäkin yrityksiä saavuttamaan hiilineutraaliuteen tähtäävät tavoitteet ja tuemme heidän matkaansa kohti päästöttömän energian käyttöä, kertoo Energia Myynti Suomen Sales Product Manager Jarmo Tikkanen.

Vantaalla sijaitseva Energia Myynti Suomi on osa tanskalaista Energi Danmark -konsernia, joka on Pohjoismaiden suurin sähköenergiatoimija yritysmarkkinoilla. Kansainvälisen taustaorganisaation ansiosta Energia Myynti Suomen kautta solmitut PPA-sopimukset sopivatkin mainiosti myös kansainvälisille yrityksille.

– Kehittämämme palvelumallin avulla pystymme palvelemaan yrityksiä myös muissa Pohjoismaissa, Tikkanen lisää.

Tikkanen ja Kuusinen huomauttavat, että PPA-sopimus ei sovi aivan kaikille yrityksille. 

– Riskejä kannattaa pohtia ennakkoon. Pyrimme sopimuksessa huomioimaan, että sekä asiakkaalla eli sähkönkäyttäjällä että tuulivoimatuottajalla on mahdollisuus toimia vielä kymmenenkin vuoden kuluttua. Riskien minimointi hyödyttää kaikkia osapuolia, Tikkanen sanoo.

YRITYS VOI KÄYDÄ paikan päällä katsomassa, missä sen oma sähkö tuotetaan.

Helpoutta toimintaan

Oli yritys sitten minkä kokoinen hyvänsä, Energian Myynti Suomen tarjoamat PPA-sopimukset tuovat yrityksen toimintaan ennen kaikkea helppoutta. 

– Moni iso sähkönkäyttäjä on tottunut solmimaan sopimuksen itse sähköntuottajan kanssa. Me teemme sopimustyön suoraan tuulivoimatuottajan kanssa, ja toimimme linkkinä tuottajan ja sähkönkäyttäjän välillä. Yritys voi keskittyä pääasialliseen toimintaansa sen sijaan, että he neuvottelisivat sopimuksista ja etsisivät sopivan tuottajan, Kuusinen valaisee.

Hän huomauttaa, että toimintamalli on myös sähköntuottajalle vaivaton tapa saada uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö myydyksi. 

– Meidän kauttamme tuulivoimatuottaja pääsee vaivattomasti käsiksi myös pienempiin asiakkuuksiin. Tarjoamme sähköntuottajalle tähän liittyvät palvelut, ja hoidamme sopimusten lisäksi esimerkiksi myös laskutukset, Kuusinen selventää.

Kysyntä kovassa kasvussa

Kiinnostus uusiutuvaa energiaa koskevia PPA-sopimuksia kohtaan on kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana. Syynä ovat sekä yritysten kiinnostus päästöjen vähentämistä kohtaan että uusiutuvan energian tuotantokustannusten pieneneminen. 

Myös Kuusinen ja Tikkanen uskovat, että PPA-sopimusten tekoon tulee jatkossa aiempaa enemmän mahdollisuuksia. Uusiutuvan energian tuottaminen tulee edullisemmaksi, mutta sähköä tullaan tarvitsemaan yritysten käyttöön myös  jatkossakin. 

– Sähkönkulutus lisääntyy, ja lähitulevaisuudessa sähköinen liikenne, uudet datakeskukset sekä teollisuuden kasvu nostavat sähkönkulutusta entisestään. Myös tuulivoimatuottajat hyötyvät pitkistä PPA-sopimuksista, sillä tällöin tuulivoiman tuotantoon voidaan investoida jatkossakin, Kuusinen huomauttaa. 

Haku