Hyppää sisältöön

Konkari koutsaa taas

Konkari koutsaa taas

23.08.2021

Stiman Raija Kämäräinen rohkaisee yrityksiä ja organisaatioita etsimään tuekseen osaavia ammattilaisia, sillä pienikin apu voi olla käänteentekevää, kun se tulee osaavalta taholta.

Yritysjohtamisen koulutus- ja konsulttitoimisto Stimassa laitetaan pitkä kokemus likoon, jotta toiset voisivat menestyä.

Teksti Nina Sarell  Kuva Eino Ansio

Yrittäjä Raija Kämäräisen seurassa on hauskaa. Sympaattinen opettaja, kouluttaja ja konsultti käärii tarkat havaintonsa elämästä älykkääseen ja lämpimään huumoriin. Ajatus siitä, että vain viisi vuotta sitten lääkäri arvioi hänet pysyvästi työkyvyttömäksi, on täysin käsittämätön. Sitä se oli myös Kämäräisen mielestä; pikkuaivoinfarkti oli vaurioittanut puhetta ja liikuntakykyä, mutta sairaseläke ei ollut hänelle vaihtoehto.

– Kun lääkäri sanoi, että työelämään palaaminen ei ollut realistinen asia, ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä homma katsotaan. Tarvitsin laajan kattauksen moniammatillista kuntoutusta. Tein sinnikkäästi töitä, ja välillä motivaatio oli koetuksella. Kun taistelin menetettyä toimintakykyäni takaisin, ammattilaisten tuki auttoi kääntämään taistelun voitoksi.

Tänä päivänä mikään Kämäräisen olemuksessa tai ulosannissa ei anna viitteitä infarktista. Työkyky palautui, ja monessa liemessä keitetty konkari palvelee asiakkaitaan ilolla ja vankalla kokemuksella. Hän selätti toivottoman tilanteen – kenties siksi, että hänen elämäntehtävänään on muuttaa mahdoton mahdolliseksi. Kämäräisen yritys, Stima, tekee yrityksille, yhteisöille ja organisaatioille sitä, mitä moniammatillinen kuntoutustiimi tekee ihmiselle. Asiakaspalvelun, palvelumuotoilun, tuotteistamisen ja markkinointiviestinnän koulutusten lisäksi Stimassa sparrataan yrityksiä, annetaan viranomaisneuvontaa ja tehdään sisällöntuotantoa, kielenhuoltoa sekä oikolukua. 

Opetustöistä yrittäjäksi

Kämäräisen oma asiantuntemus on kerätty pitkän uran varrella muun muassa finanssi- ja myyntialalta, markkinoinnista, opetus- ja koulutustehtävistä sekä yritysmaailmasta. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden maisteri ja kauppatieteiden kandidaatti. Stima starttasi vuonna 2013, kun Kämäräinen heittäytyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi opetustöistä. Myöhemmin mukaan yritykseen lähti myös hänen tyttärensä Inka Kämäräinen, jonka ydinosaamista ovat tekstintuotanto- ja kielenhuoltopalvelut.

– Stiman vahvuus on se, että olemme olleet niin monessa mukana. Olemme pieni ja ketterä yritys, mutta pystymme tarjoamaan hyvin kokonaisvaltaista tukea. Yritysasiakkaiden kohdalla mietin aina paitsi kokonaisuutta, myös sen osia ja pieniä yksityiskohtia, joille arjessa helposti sokeudutaan.

JOSKUS PIENIKIN ulkopuolinen apu voi olla erittäin ratkaisevaa.

Toimiva yhteistyö auttaa vaikeuksista voittoon

Kämäräinen toteaa, että liikunta- ja puhekyvyn menettäneen potilaan kuntouttamisessa toimintakykyiseksi on yllättävän paljon samankaltaisia piirteitä kuin hyvässä yritysvalmennuksessa.

– Todella monissa yrityksissä ja organisaatioissa yritetään tehdä itse sellaisiakin asioita, joihin ei välttämättä ole asiantuntemusta. Pienikin ulkopuolinen apu voi olla näissä tilanteissa erittäin ratkaisevaa. Jos minun olisi pitänyt kuntoutua yksin, en olisi onnistunut. Kun olin itse umpikujassa, minua kannateltiin siihen pisteeseen, jossa pystyin taas jatkamaan työtäni. Se todella kosketti. Samankaltaisen kokemuksen haluaisin välittää myös omille asiakkailleni.

Haku