Hyppää sisältöön

Konepaja-alan osaajapula on ratkaistavissa

Konepaja-alan osaajapula on ratkaistavissa

19.08.2022

Tommi Peltonen kertoo, että nopeasti uudistuva konepaja-ala tarjoaa hyvät ansiot ja uramahdollisuudet.

Konepajakoulu auttaa alan yrityksiä löytämään osaajia ja kouluttamaan henkilöstöään.

TEKSTI | MAISA LAMPINEN   KUVA | EINO ANSIO

Kaikki oppiminen ei tapahdu koulun penkillä, vaan myös työelämässä osaamista on kehitettävä pitkin matkaa.

Konepajakoulu tukee osaavan henkilöstön saatavuutta jatkokouluttamalla konepajateollisuuden työvoimaa ja auttaa löytämään uusia osaajia. Rekrytointikoulutuksen rinnalla osaamiskartoitus on tehokas tapa varmistaa, että osaaminen on vaaditulla tasolla.

– Osaamiskartoituksen avulla saadaan tietää, missä hakijan osaamisen taso todellisuudessa menee. Se auttaa määrittelemään oikean palkkatason ja tarjoamaan sopivaa täydennyskoulutusta, osaamiskartoitusta omassa rekrytoinnissaan hyödyntänyt ST-Koneistuksen kehitystoimista vastaava yrittäjä Tommi Peltonen kertoo.

Vanhentuneet mielikuvat halutaan kumota

Konepajakoulu käy vuoropuhelua alan yritysten kanssa tarjotakseen relevantteja koulutuspaketteja sekä  edistääkseen alan houkuttelevuutta. Matala suosio johtuu pitkälti konepaja-alaa vaivaavista pölyttyneistä mielikuvista: usein ajatellaan, että työ koneistamoissa on likaista ja huonosti palkattua pätkätyötä. Todellisuudessa nykyaikainen konepajatoiminta ei vastaa kuvausta.

– ST-Koneistus voi oikaista mielikuvia kertomalla, kuinka meillä työsopimus vakinaistetaan määräaikaisen koeajan jälkeen ja että työ on pitkälti automatisoitua päivätyötä moderneissa ympäristöissä. Palkkaus on kilpailukykyinen ja töitä riittää, Peltonen sanoo.

Pitkällä tähtäimellä yritysvierailut, somekampanjat ja yläasteikäisten kontaktointi on tärkeää työtä nuorten mielikuvien päivittämiseksi. Mielikuvien muuttaminen lähtee myös konepajoista itsestään.

– Henkilöstön kouluttaminen on ensimmäinen vahva askel kohti menestystarinaa, Konepajakoulun toimitusjohtaja Peer Haataja tiivistää.

Kouluttaa alan osaajia

Konepajakoulu auttaa yrityksiä löytämään uusia osaajia ja kouluttamaan henkilöstöään.

Osaamiskartoitus selvittää osaamisen tilan sekä tarpeen koulutukselle ja rekrytoinnille. 

Henkilöstökoulutus toteutetaan yhdistämällä oppilaitosten ja yritysten osaamista ja oppimisympäristöjä. 

Rekrytointikoulutuksessa oppilaitosten kanssa etsitään ja koulutetaan työntekijöitä yhteistyössä yritysten ja TE-palveluiden kanssa. 

Työperäistä maahanmuuttoa tuetaan lähtömaatestauksella ja perehdyttämällä. Rekrytointikumppanit muun muassa etsivät sopivat ehdokkaat ja auttavat kotouttamiseen liittyvissä asioissa.

Haku