Hyppää sisältöön

Konekanta haltuun helppokäyttöisen IoT-alustan avulla

Konekanta haltuun helppokäyttöisen IoT-alustan avulla

16.12.2021

Schneider Electric Finland Oy:n tuotepäällikkö Heikki Hietanen painottaa, että koneen ominaisuudet tuntevan automaatioinsinöörin tulee hallita pilvipalvelun työkalut. 

Teollinen internet ja pilvipalvelut tarjoavat entistä parempia työkaluja konekannan seurantaan. Helppokäyttöinen IoT-ohjelmointi-alusta auttaa pitämään laitehallinnan omissa käsissä. 

TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN  KUVA | TONI SISSO

Konekannan seurannan rakentaminen pilven kautta vaatii osaamista, jota automaatioinsinööreillä ei välttämättä ole. Niinpä useat koneenrakentajat ovatkin kehittäneet ratkaisuja yhteistyössä IT- ja pilviosaamista tarjoavien yritysten kanssa. 

– Yhteistyö on toki hyvä asia, mutta samalla koneenrakentaja siirtää osaamista ulkopuolelle. Se voi heikentää kokonaisuuden hallintaa ja yrityksen kykyä kehittää liiketoimintaansa, kertoo Schneider Electric Finland Oy:n tuotepäällikkö Heikki Hietanen

Hietasen mukaan koneen ja prosessin suunnittelijan sekä sen ominaisuudet tuntevan automaatioinsinöörin pitäisi hallita pilven työkalut, koska hänellä on myös analytiikan ja koneoppimisen hyödyntämisessä tarvittavaa tietoa. Hän tietää, mitä asioita laitekannasta kannattaa seurata, jotta voidaan toteuttaa ennakoivaa kunnossapitoa ja parantaa koneiden toimintaa. 

Parempaa konekannan seurantaa 

Suurille koneenrakentajille pilvilaskentaan ja IoT:hen perustuvan analytiikan kehittäminen ei välttämättä ole ongelma. 

Sen sijaan pk-yrityksille tämänkaltainen investointi voi olla pelottavan suuri riski. Hankaluutta lisää se, että investoinnin tuloksesta ei voi olla varma. Jos tarvittavaa tasoa ei saavuteta, yritys joutuu sijoittamaan lisää rahaa järjestelmän kehittämiseen. 

– Muutokset vaativat lisätilauksia pilvipalveluiden tarjoajilta ja integraattoreilta, mikä voi viedä rutkasti aikaa. 

Hietasen mukaan Schneider Electricillä on tunnistettu haaste, jonka kanssa koneenrakentajat painivat. Siksi yhtiö julkaisi IoT-alustan, jonka avulla laitevalmistajat voivat parantaa konekantansa seurantaa. 

– Machine Advisor on IoT-alusta, jonka automaatioinsinööri pystyy hallitsemaan ja ymmärtämään aina kenttätasolta pilveen saakka. Käyttö on pitkälti samantapaista kuin tehtäessä sovelluksia ohjelmoitaviin logiikkoihin. Valmiit kirjastokomponentit auttavat työskentelyä. 

Schneider Electric järjestää toukokuussa 2019 Innovation Summit -tapahtuman, jossa asiantuntijat kertovat, miten yritykset voivat omassa toiminnassaan hyödyntää Machine Advisoria ja muita Schneider Electricin ratkaisuja. 

Tarkempaa tietoa huoltotarpeista 

Helppokäyttöisen alustan avulla automaatioinsinööri voi tuottaa lisäarvoa sekä kunnossapidolle että loppukäyttäjälle. Mahdollisia ohjelmistomuutoksia voi tehdä heti. 

– Koneenrakentaja voi monitoroida koneen käyttöä jo takuuaikana. Samalla voi viestiä asiakkaalle, miten prosessia kannattaisi ajaa ja välttää ylimääräisiä kustannuksia. Seurantatiedon analysointi auttaa uuden sukupolven laitekannan kehitystyössä. 

Hietanen huomauttaa, että tarkentunut tieto huoltotarpeista antaa koneenrakentajille mahdollisuuden varmistaa varaosahuollon itselleen ja kasvattaa siten liikevaihtoa. Jos konekanta rahoitetaan leasingilla, voidaan pilven kautta tarkastella, vastaako koneiden käyttötapa rahoituslaskelmaa. 

Schneider Electric on digitalisaation edelläkävijä energianhallinta- ja automaatioratkaisuissa rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja eri infrastruktuureihin.
 

WWW.SE.COM/FI

Haku