Kolumbian perhetilalta kuluttajan kahvikuppiin

Kolumbiassa kukoistaa ekologisesti viljelty perhetila, josta suomalaiset saavat vivahteikasta kahvia kuin suoraan lähiviljelijältä.
Teksti Liisa Joensuu Kuva Sanni Hirvonen ja Finca Las Ventanas
Maailmaa nähnyt ja monessa mukana ollut mies päätyi pyörittämään kolumbialaisen vaimonsa ja tämän sukulaisten kanssa omaa kahvitilaa Santanderin Kolumbiasssa, sillä suku asusti sopivasti kahvin sydänmailla. Yrittäjä Mikko Kauppinen kertoo kahvitilan idean syntyneen halusta tuottaa suomalaisille eettistä ja puhdasta, yhden tilan kahvia ilman turhia välikäsiä. Eli siis Mikon lähikahvia suoraan kuluttajan omaan kahvikuppiin.
– Asiakas tietää täysin läpinäkyvästi kuka viljelee, missä, miten ja mitä papupussi sisältää. Toiminnassa on samanlaista vanhan ajan luottamusta kuin aikoinaan Rymättylässä, jossa mammani viljeli perunaa, hernettä ja mansikkaa.
Mikko lähti lapsena varhain aamulla mamman kanssa liikkeelle myymään tilan tuotteita. Hän nukkui perunalaatikoiden päällä autossa ja heräsi vasta torilla. Samanlaista lähituottajan tuntua Kauppinen haluaa tuoda mukaan suomalaiseen kahvikulttuuriin. Torimyynti tosin on vaihtunut verkkokauppaan, ja asiakkaat tietävät etsiä vihreän kolibrin koristamia papukahvipusseja K- ja S-ryhmän kaupoista.
Vaimoonsa Andrea Avendaño Delgadoon Kauppinen tutustui yhteisessä työpaikassa Las Vegasissa. Vierailuilla vaimon kotipuolessa virisi aina keskustelu kahvista ja haave omasta kahvitilasta.
KUNNON KAHVI yhdistää ihmisiä paremmin kuin mikään muu.
Ikkunoiden maatila
Niin tila, yritys kuin kahvikin tunnetaan nimellä Finca Las Ventanas. Kauppinen kertoo nimen olevan erittäin kuvaava. Finca tarkoittaa maatilaa ja Las Ventanas ikkunoita. Ikkunoiden maatila symboloi läpinäkyvyyttä: asiakkaat näkevät tilalle ja sieltä on suora näkyvyys myös asiakkaisiin.
– Kun asiakas tuntee viljelijän, hän voi halutessaan olla yhteydessä suoraan minuun kahvitilauksen tekoa varten. Kaikki tuottamamme kahvi on vain omalta tilaltamme. Me emme sekoita eri tilojen kahveja keskenään kuten suuret tuottajat tekevät. Haluamme pitää kahvin maun puhtaana ja vivahteikkaana. Kahviamme ei myöskään seisoteta pitkiä aikoja varastossa. Paahdamme pavut Suomessa vähin erin kauppoihin ja kahviloihin aina kysynnän mukaan.
Tilan periaatteisin kuuluvat viljely metsän keskellä, käsityönä tapahtuva poiminta ja hitaasti auringossa kuivatetut pavut. Pavut ovat arabica-johdannaista castillo-lajiketta, joka paahdetaan hieman keskipaahtoa tummemmaksi. Kuluttajan kahvikupissa juoma maistuu hieman pähkinäsuklaalta, ja siinä erottuvat myös punaiset marjat. Rakenne kahvissa on kermainen ja täyteläinen. Yritys lähtee puhtaiden makujen filosofiasta.
– Koska viljelemme täysin luonnonmukaisesti metsän keskellä emmekä sekoita eri tilojen kahvipapuja keskenään, kahvissa maistuvat herkät nyanssit.
Tilalle perhe on istuttanut kahvipensaiden lisäksi myös runsaasti muuta puustoa, jotta kahvipensaat saavat riittävästi ravinteita. Hiilidioksidia ja typpeä sitova metsä on osa ekologista toimintaa.
Asiakkaille on myös oma Treehugger-ohjelma. Kahvin vuositilaajat saavat joka kuukausi kilon kahvia, ja asiakkaalle istutetaan myös nimikkopuu kyltteineen. Seuraavaksi tilan tavoitteena on suuntautua myös matkailuun. Omaa puuta on mahdollista käydä katsomassa paikan päällä Kolumbiassa.
Kahvi kerää ihmiset yhteen
Kauppinen oppi juomaan kahvia jo pienenä poikana ja juomasta tuli tärkeä osa elämää jo silloin. Kauppatieteiden maisteriksi valmistuttuaan hän tutustui moneen eri kahvikulttuuriin maailmalla. Kahvilat onnistuivat tehtävässään, mutta toimistoelämässä toistui sama kaava niin meillä kotimaassa kuin muualla ulkomailla: tarjolla oli melkoista kuraa.
Toimiessaan suomalaisen suuryhtiön Bostonin-toimistossa talouspäällikkönä hän pani merkille, että ihmiset olivat valmiit panemaan melkein henkensä alttiiksi saadakseen hyvää kahvia itselleen työpäivän aikana. He jättivät toimistosta saatavan irvistelymyrkyn sikseen ja loikkivat moottoritien yli suosittuun kahvilaan hakemaan kahvia.
– Toimistoon kannattaa hankkia kunnon kahvia, sillä se yhdistää paremmin ihmisiä kuin mikään muu. Se auttaa jopa innovaatioiden syntymisessä, kun eri osastoilla työskentelevät kerääntyvät yhteen kahvikupposen äärelle.