Hyppää sisältöön

Kolme kansallispuistoa ruskan väriloistossa

Kolme kansallispuistoa ruskan väriloistossa

27.08.2021

Topsakantaival on piilotettu helmi erämaassa. Reitillä on näettävää ja koettavaa kaikentasoisille liikkujille, ja lämmittelemään voi pysähtyä tunnelmalliselle tulisijalle.

Miltä kuulostaisi syysloma Suomen monimuotoisen luonnon vaihtuvissa maisemissa ympäristöä ja alueen pienyrittäjiä kunnioittaen? Nyt Sallan tunturimaisemat ja erämaaluonto, Oulangan kansallispuiston jylhyys ja kasvillisuuden kehto sekä Hossan kirkkaat vedet hiekkaharjuineen ovat koettavissa saman loman aikana ilman omaa autoa.

TEKSTI mari korhonen | kuvat harri tarvainen ja suomussalmen kunta

Suomen luonto tarjoaa loputtomia elämyksiä koettavaksi ja aktiviteetteja toteutettavaksi upeissa kansallispuistomaisemissa. Viime vuosien aikana maassamme on edistetty matkailua Visit Finlandin kestävän matkailun kehittämispolku -ohjelmalla, jossa Sallan, Kuusamon ja Hossan alueet ovat olleet mukana alusta asti kestävän matkailun edelläkävijöinä. Kesäisin vaihtelevista kansallispuistomaisemista pääsee nauttimaan nyt myös ilman omaa autoa. Alueen julkista liikennettä on kehitetty niin, että viikon loman aikana voi kokea sekä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan että Kainuun kauneuden.

– Helsingistä pääsee yöjunalla kätevästi Kemijärvelle, josta julkinen liikenne kuljettaa bussilla Sallan tulevaan kansallispuistoon. Sallatunturilta matkaa voi jatkaa linja-autolla tai Topsakantaivalta pitkin vaeltaen Hautajärvelle Karhunkierroksen lähtöpisteelle Oulangan kansallispuistoon, ja Oulangasta Rukalle pääsee edelleen vaeltaen tai bussilla, Sallan kunnan matkailupäällikkö Paula Aspholm kuvailee.

Matkailu julkista liikennettä hyödyntäen tekee lomasta sujuvan ja ympäristöystävällisen.

– Sen lisäksi, että matkan hiilijalanjälki vähenee merkittävästi, lomasta voi saada ilman autoa enemmän irti. Kotimaan matkailun lisääntyminen viime vuosina näkyy alueemme kansallispuistojen parkkipaikkojen ruuhkaisuutena, julkisessa liikenteessä sen sijaan on hyvin tilaa. Lisäksi julkisilla matkaava pääsee nauttimaan maisemista rennosti heti matkan alusta alkaen. 

Kansallispuistojen tarjoamassa miljöössä ei ole kiire mihinkään. Retkelle kannattaakin varata riittävästi aikaa, jotta luonnon rauhaan ehtii hiljentyä vailla kiireen häivää. Retkeilyetiketti on hyvä ottaa haltuun etukäteen – näin kiittävät sekä luonto, kanssamatkailijat että alueen toimijat.

Julkisen liikenteen lisäksi kestävän matkailun kehittämisohjelma näkyy alueen matkailuyrittäjien toiminnassa monin tavoin. 

– Kestävään matkailuun on panostettu isosti. Mukana on paljon yrityksiä, jotka ovat sitoutuneet Business Finlandin kestävän matkailun kehittämisohjelmaan ja saaneet Sustainable Travel Finland -merkin. Lisäksi metsähallitus on tehnyt omia toimenpiteitään kestävyyden parantamiseksi, Sallan kunnasta kerrotaan.

Vaihtuvia maisemia 

Sallan, Oulangan ja Hossan kansallispuistokierroksen erityisyys on niiden luonnon monimuotoisuudessa. 

– Sallan alueella pääsee nauttimaan silmänkantamattomiin jatkuvasta tunturimaisemasta, ikivanhasta metsästä ja erämaaluonnosta. Etelään päin jatkettaessa maisema muuttuu vehreämmäksi: Oulangan kansallispuisto on todellinen kasvillisuuden aitta, jossa elää lukuisia rauhoitettuja kasvilajeja. Siellä idän, etelän ja pohjoisen lajit kohtaavat jokisen maaston keskellä. Hossa puolestaan hurmaa hiekkaharjuillaan ja kirkasvetisillä lammillaan.

Matkaa voi taittaa paitsi julkisilla kulkuneuvoilla ja kävellen myös pyöräillen tai vaikkapa meloen. Kesäisin liikkumismahdollisuuksia eri kohteiden välillä lisäävät alueella kiertelevät Karhunkierros- ja Hossa-bussit.

– Alueen yrittäjät mahdollistavat lukuisia eri aktiviteetteja. Fatbiken vuokrausta suosittelen ehdottomasti, sillä sen avulla pääsee syvemmälle erämaahan nopeasti. Melontaretkelle puolestaan pääsee opastettuna tai omatoimisesti sekä Oulangan että Hossan kansallispuistoissa, vinkkaa Aspholm.

Sen lisäksi, että matkan hiilijalanjälki vähenee, voi lomasta saada enemmän irti.

Kestävää matkailua suosivalle on tarjolla lukuisia makuelämyksiä alueiden lähiruokaravintoloissa.

– Ainakin Keloravintola ja Kiela Sallassa sekä Ravintola Rukan Kuksa Kuusamossa ovat saaneet Sustainable Travel Finland -merkin. Listoilla on paikallista lähiruokaa muun muassa hirviburgereista läheltä pyydettyihin kala-annoksiin.

Syysruska kauneimmillaan

Kesä on kotimaanmatkailijoiden suosikkiaikaa, mutta syysruskan väriloistossa kansallispuistomaisemat ovat kauneimmillaan. 

– Alkusyksy on parasta retkeilyaikaa, kun ruskan kaikki värisävyt ovat vielä koettavissa. Lisäksi elokuun puolivälistä alkaen Sallan korkeudella on jo mahdollisuus bongata revontuliakin.

Vaellukselle voi lähteä kokemattomampikin retkeilijä.

– Reittimme tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia. Matkailijan ei tarvitse olla kokenut eränkävijä tai huippusuunnistaja, vaihtoehtoja löytyy moneen makuun. Täällä ei ole kiire mihinkään, tärkeintä on nauttia luonnosta omalla tyylillään. Jos pitkät vaellukset eivät houkuttele, voi retkeillä päivisin, kulkea pitkät välimatkat julkisilla ja välissä nukkua mukavasti puhtaiden valkeiden lakanoiden välissä. 

Kauniin ruskaista maastoa voi tutkia esimerkiksi fatbikella tai jalan, mutta jopa parhaat näkymät saattavat löytyä melontareitiltä. Melontaretkelle on mahdollista lähteä myös opastettuna.

Kansallispuistokierrokselle kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta luonnon voimauttavaan rauhaan ehtii hiljentyä hätiköimättä.

– Viikossa ehtii nauttia koko komeudesta ilman kiirettä. Ennen retkeä kannattaa tutustua luontoon.fi-sivustolla retkeilyetikettiin, niin ympäristö, alueen toimijat ja kanssaretkeilijät kiittävät.

Kestävämpää matkailua

Business Finlandin vuonna 2019 käynnistämä STF- eli Sustainable Travel Finland -hanke keskittyy kestävämmän matkailun kehittämiseen. Suomessa sijaitseville matkailualan yrityksille ja matkailualueille suunnattu ohjelma haluaa antaa alan toimijoille kattavat työkalut kestävän matkailun edistämiseen  ja omaksumiseen arjessa. 

STF-merkin saaneet matkailu-alan toimijat ovat sitoutuneet noudattamaan Business Finlandin kestävän matkailun kehittämispolkua matkailun hiilijalanjäljen hillitsemiseksi. Päätavoitteena on ilmastonmuutoksen hillitseminen ennakoivan matkailun suunnittelun ja johtamisen avulla.

Tämän Rannikolta tuntureille -hankkeen artikkelin matka-aikataulut ovat voimassa lehden painohetkellä. Matkailijoita kehotetaan tarkistamaan voimassa olevat aikataulut ennen matkan alkua.

KESTÄVÄN MATKAILUN KIERROS

Päivä 1 – Salla

 • Yöjunalla Kemijärvelle. Saapuminen kello 08.50.
 • Linja-automatka Kemi-järveltä Sallatunturille kello 09.15–10.50. 
 • Fatbiken vuokraus Salla Ski Resortilta.
 • Taivaan tavoittelijan taival, pituus 1,9 kilometriä. 
 • Tunnelmallinen illallinen ravintola Kielassa.
 • Majoitus Sallatunturin kodikkailla tuvilla.

Päivät 2–3–Topsakantaival

 • Patikointiretki Sallatunturilta Hautajärvelle, pituus 45 kilometriä.
 • Reitin varrella telttamajoitus omissa teltoissa.
 • Bussimatka Hautajärveltä Rukalle kello 10.15–10.57.
 • Valtavaaran huiputus, 6 kilometriä. 
 • Herkullinen lähiruoka-illallinen Ravintola Rukan Kuksassa.
 • Majoitus Ski-inn Rukassa.

Päivä 4 Kuusamo

 • Bussimatka Hautajärveltä Rukalle kello 10.15–10.57.
 • Valtavaaran huiputus, 6 kilometriä.
 • Herkullinen lähiruokaillallinen Ravintola Rukan Kuksassa.
 • Majoitus Ski-inn Rukassa.

Päivä 5 – Hossa

 • Kuljetus kimppataksilla Rukalta Kuusamoon.
 • Linja-automatka Kuusamosta Hossan kansallispuistoon (pysäkki Öllöri E) kello 07.45–08.45.
 • Huosiuksen huikonen, pituus 8 kilometriä.
 • Raikas lounas Hossan luontokeskuksella. 
 • SUP-laudan tai E-fat-biken vuokraus.
 • Majoitus Tentsile Camp Experience Hossassa.

Päivä 6 – Matkapäivä

 • Linja-automatka Hossasta (pysäkki Öllöri E) Kajaaniin kello 11.00–14.20.
 • Juna Kajaanista kello 14.33 tai myöhemmin.

VISITSALLA.FI | RUKA.FI | HOSSA.FIHOSSA.FI

Haku