Hyppää sisältöön

Kolin luonto herää täyteen loistoonsa alkukesästä

Kolin luonto herää täyteen loistoonsa alkukesästä

21.05.2021

Kolme miljardia vuotta vanha kansallismaisema avautuu retkeilijöille kansallispuiston korkeimmilta huipuilta. 

Kolin jylhät maisemat ovat kesällä herkän kauniit, kun luonto tarjoilee vehreyttään innokkaille retkeilijöille silmän kantamattomiin. 

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Ismo Pekkarinen ja Mitja Piipponen

Koli on tunnetuin Suomen kansallismaisemista. Sen huiput Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli kohoavat Pielisen rannalla, ja näköala huipulta järvelle on henkeäsalpaava.

Huippujen lisäksi Kolilla on runsaasti tekemistä ja nähtävää. Alueen pienemmät luontokohteet kuten kukkivat aho- ja niittymaisemat, Tarhapuron vesiputous ja Pirunkirkon luola houkuttelevat seikkailemaan ohjatusti tai omin päin.

– Retkille on vakiolähtöjä tai pienelle ryhmälle voi varata oman retken. Oppaat tuntevat alueen hyvin ja voivat suunnitella retkiä toiveiden ja tarpeiden mukaan, Marja Lahti opaspalvelu Feel Kolista kertoo.

FeelKolin opastuksella voi esimerkiksi kokea yöttömän yön Kolin huipuilla tai ryhmäretkellä yhdistää luontoelämykseen laulua tai nauruharjoitteita.

Luonto tarjoaa parastaan

Kansallispuiston poluilla voi latautua omassa rauhassa ennen huippusesongin alkamista. Luonto on alkukesällä monen mielestä parhaimmillaan: purot solisevat rinteillä, luonto on hennon vihreä ja Pielisen vesi kirkas. Vielä ei helle hiosta eivätkä itikat vaivaa luonnossa korvan juuressa.

Alkukesällä on myös lintumatkailun paras aika. Oppaan johdolla löytyvät sekä varhaisaamun että iltamyöhän laulajien mielipaikat.

Alueella on pitkiä ja vaativia reittejä aikuisille, hyväkuntoisille liikkujille ja seikkailijoille, mutta vaihtoehtoja myös heille, joille retkeily ei ole yhtä tuttua entuudestaan. Moniin kohteisiin pääsee helposti lastenkin kanssa. Esimerkiksi Pirunkirkon luolalle on vain muutaman sadan metrin kävely parkkipaikalta. Myös Ukko-Kolin laelle vie esteetön polku, jota voi kulkea vaikka lastenvaunujen kanssa.

Pielinen saarineen ja hiekkarantoineen on olennainen osa Kolin viehätystä. Jos uimaan ei vielä alkukesällä rohkaistuisikaan, aivan lähellä sijaitseviin kansallispuistoalueen saariin ja poukamiin voi tutustua niin melomalla, suppailemalla kuin soutuveneelläkin. Osa saarista on lintujen pesimäaikaan rauhoitettu, mutta joihinkin saariin saa rantautua tai jopa leiriytyä.

– Tänä kesänä käytössä on myös kaksi kirkkovenettä, joilla pääsee järvelle opastettuna tai omatoimisesti, Pekko Tervo majoituspalvelu VisitKolista kertoo. 

Luontoa ja elämyksiä kolilla 
  • Luonto maisemineen elää eri vuodenaikojen mukaan ja hellii vieraita ympäri vuoden.
  • Euroopan vanhin kohde on ollut olemassa jo kolme miljardia vuotta.
  • Korkeat huiput ja saaret tarjoavat monipuolisen luontokattauksen.
  • Mielenkiintoisia luontokohteita löytyy aina eri vaellusreiteistä luoliin ja vesiputouksiin.
  • Majoitusvaihtoehtoja alueella on lukuisia. 
  • KOLI.FI

Teltta ja hotelli samalla

Koli on helposti saavutettavan etäisyyden päässä Etelä-Suomen keskuksista. Sinne voi tehdä vaikka viikonloppumatkan.

Moni tulee Kolille omalla autolla, mutta sinne pääsee myös kätevästi julkisen liikenteen avulla. Hauska vaihtoehto on esimerkiksi saapua paikallisjunalla Pielisen vastarannalle Vuonislahteen ja astua siellä Kolin satamaan vievän sisävesilaivan kyytiin. Myös bussi- ja kimppataksiliikennettä on kehitetty. Paikalla voi vaikkapa vuokrata sähköpyörät, joilla alueeseen on helppo tutustua.

Majoitusvaihtoehtoja alueella on runsaasti. Break Sokos Hotel Kolilta voi nauttia upeista näkymistä kansallispuistoon, tai monipuolisesta mökkimajoitusvalikoimasta voi valita kooltaan ja varustetasoltaan mieluisen. 

– Uutta on se, että ollaan pari yötä maastossa teltassa ja sitten yö hotellin ravintolan, kylpylän ja muiden palveluiden äärellä. Samaan lomaan voi yhdistää monenlaisia elämyksiä, kertoo Pasi Ripatti Break Sokos Hotel Kolista.

Kesäkaudella hotelli laajentaa palveluitaan ulos. Esimerkiksi sen ravintola Rinnetupa aloittaa kesäkuussa grilli-illat, joissa kesäillan tunnelmaa voi nauttia terassilla hyvän ruoan äärellä. Hiihtohissi muuttuu kesällä maisemahissiksi, jonka kyydissä huippujen korkeuden ehtii aistia.

Monissa Kolin alueen mökeissä on omaa rantaa. Se on suomalaista luksusta, jota muualta tulevat poikkeuksetta ihastelevat. Alueella on myös leirintäalue sekä aitta- ja maatilamajoitusta.

Jos kaipaa hyvin luonnonläheistä majoitusta, telttoja, riippumattoja ja Tentsile-puumajoitteita voi vuokrata omaan käyttöön. 

Kesäkauden aikana hiihtohissi muuntautuu maisemahissiksi, jonka kyydissä voi nauttia Kolin luonnosta yläilmoista käsin.

Haku