Hyppää sisältöön

Kokousmatka Ahvenanmaalle alkaa jo menomatkalla laivassa

Kokousmatka Ahvenanmaalle alkaa jo menomatkalla laivassa

17.01.2023

Ahvenanmaan ainutlaatuinen saarimaailma tarjoaa loistavat puitteet kokoustamiseen luonnon ja meren välittömässä läheisyydessä jokaisena vuodenaikana. Ahvenanmaalla pätee niin sanottu saaristoaika. Välimatkat saarella ovat lyhyet, ja moneen paikkaan pääsee helposti jopa kymmenessä minuutissa. 

Yhteishenki tiivistyy ja arki unohtuu, kun kokous järjestetään meren ympäröimällä Ahvenanmaalla. Lyhyet välimatkat paikan päällä pitävät ryhmän kasassa. 

TEKSTI | HELEN PARTTI   KUVA | VISIT ÅLAND

Ahvenanmaan ainutlaatuinen saarimaailma tarjoaa loistavat puitteet kokoustamiseen luonnon ja meren välittömässä läheisyydessä jokaisena vuodenaikana. Ahvenanmaalla pätee niin sanottu saaristoaika. Välimatkat saarella ovat lyhyet, ja moneen paikkaan pääsee helposti jopa kymmenessä minuutissa. 

Ahvenanmaa on erityinen kokouspaikka, minkä moni huomaa heti perille saavuttuaan. Maarianhaminassa on tarjolla lukuisia hotelleja, ravintoloita ja aktiviteetteja, jotka kaikki sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Myös meri on läsnä kaikkialla. 

– Maarianhaminassa liikuttaessa ollaan aina lähellä toisiaan, vaikka ei oltaisikaan koko ajan yhdessä. Lyhyet välimatkat luovat ryhmälle yhtenäistä oloa, sanoo markkinointi- ja myyntipäällikkö Niko Micklin Åland Convention Bureausta. 

Ympäröivän meren vaikutus on rauhoittava. Se synnyttää ryhmälle tavallisuudesta poikkeavan tunnelman jo laivamatkan aikana. 

– Merimatka on mitä loistavin hetki kokoustamiseen. Laivassa kokous voi alkaa jo aamuyhdeksältä, jolloin perillä jää enemmän aikaa aktiviteeteille, jos ryhmä niin valitsee. Esimerkiksi Viking Line Glorylla ja Gracella on tarjolla monipuoliset kokoustilat. Junassa tai lentokoneessa kokouksen pitäminen ei ole samalla tapaa mahdollista, Micklin kertoo. 

Ahvenanmaalle saavuttaessa muu maailma jää sivummalle. On helppo keskittyä luentoihin ja kokousten sisältöihin. Moni Ahvenanmaan-kävijä on kuvannut olevansa kerrankin sataprosenttisesti läsnä. 

Kokouksia ja aktiviteetteja jokaiseen makuun 

Monipuolinen Ahvenanmaa soveltuu kokousten ja kongressien pitopaikaksi jokaisena vuodenaikana. 

Tasokkaita kokoustiloja ja tapaamispaikkoja on erityyppisiin tarpeisiin. Maarianhaminan kulttuuri- ja kongressitalo Alandicasta löytyy tiloja 12 hengen kabineteista aina 600 hengen suurtapahtumiin. Korkean teknologian ansiosta kokouksiin voi osallistua myös etänä. Useimmat haluavat kuitenkin paikan päälle: monen mielestä Ahvenanmaalla käydessä tuntuu, kuin olisi ulkomailla. Moni yhdistääkin kokoukseen muutaman lomapäivän. 

– Kokousta suunnitellessa lähtisin ajankohdasta ja kokoustilojen saatavuudesta. Vasta sen jälkeen tarkistaisin majoitukset ja matkat. Heinäkuu on turistien keskuudessa suosittu vuodenaika, jolloin hotelli- ja ravintolakapasiteettia on rajoitetusti ryhmille. 

Micklinin omat suosikkiajankohdat ovat kevät ja syksy. 

– Itse matkustaisin toukokuun puolivälissä tai syyskuun alussa. Silloin Ahvenanmaa on parhaimmillaan. Kesä on mahtava, mutta myös syksy on lämmin ja ihana. Meri lämmittää iltoja, ja ulkona voi istua ja nauttia syysillasta. Keväällä taas luonto herää, ja saaristoluonto on erilaista kuin mantereella. 

Ahvenanmaa tunnetaan Suomen suurimpana omenatarhana. Yli 70 prosenttia kotimaisista omenoista on peräisin Ahvenanmaalta. Keväällä Pohjois-Ahvenanmaa on yhtä omenapuutarhaa, ja maisema muuttuu valkoisena kukkiviksi pelloiksi. Syksyllä tienoot loistavat punaisenaan omenien kypsyessä. Monet kokousjärjestäjät liittävät ohjelmaan vierailuja omenatiloille ja omenamehumaistiaisia. 

Unohtumaton kokemus 

Joskus henkilöstölle halutaan tarjota jotain aivan erityistä ja mieleenpainuvaa. Ahvenanmaalla se onnistuu vaikkapa vuokraamalla kokouskäyttöön oma saari, Silverskär. 

– Silverskär on todella ekslusiivinen, vähän kuin Lapin iglut. Maarianhaminasta siirrytään linja-autolla, taksilla tai omilla autoilla pieneen satamaan, josta on lyhyt venekuljetus Silverskäriin. Perille tultaessa tarjotaan Ahvenanmaan pannukakkua ja punssia. Ihmisistä huomaa, että jokin muuttuu. Läsnäolo vahvistuu, kun heitä hemmotellaan, murheet jäävät silloin mielestä pois. Silverskär sopii ryhmille, jotka haluavat omaa rauhaa ja arvostavat yhdessäoloa, Micklin toteaa. 

Kokouspaikkoja on rakennettu myös Maarianhaminan ulkopuolelle, ympäri Ahvenanmaata. Eckerössä Käringsund Resort & Conference tarjoaa monipuolisia kokous- ja ravintolapalveluja esimerkiksi yritysten kick-off-tilaisuuksiin. Meren äärellä sijaitsevassa lomakeskuksessa kokoukset voidaan yhdistää virkistävään tekemiseen, esimerkiksi melontaan, frisbeegolfiin, padeliin tai vaellukseen. 

Ideoita kansallisten ja kansainvälisten kokousten järjestämiseen kannattaa hakea Åland Convention Bureaulta, ÅCB:ltä. 

– Autamme asiakkaita parhaan mahdollisen kokouspaketin suunnittelussa. Voimme tarpeiden mukaan myös tehdä alustavia varauksia, Micklin kertoo. 

Åland Convention Bureau on Visit Ålandin alaisuudessa toimiva ilmainen ja riippumaton palvelu. Siksi lopullinen vastuu varauksista kuuluu aina matkanjärjestäjälle tai yritykselle. 

Haku