Hyppää sisältöön

Kokoukset pohjoisen hengessä

Kokoukset pohjoisen hengessä

16.01.2024

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos sijaitsee Saamenmaan sydämessä, Inarissa. Se tarjoaa tasokkaiden tilojensa ansiosta erinomaiset mahdollisuudet järjestää monenlaisia tapahtumia.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos tarjoaa loistavat puitteet kokouksille sekä konferensseille ympäri vuoden. Sajoksen suosituin ja tärkein kokoustila on parlamenttisali Solju, jossa kokoontuu myös Saamelaiskäräjät.

TEKSTI maria paldanius | kuva vesa toppari ja juha kauppinen

Suomalaisille yrityksille ja liikematkustajille hybridikokouksista on tullut erottamaton osa arkea. Harvassa lienevät kuitenkin kokouspaikat, joissa etäyhteydet toimivat yhtä ketterästi kuin Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, Inarissa. Myös parlamenttisali Soljussa kokoontuva Saamelaiskäräjät on jo pitkään toteutettu hybridimuotoisena, mikä on mahdollistanut osallistumisen kauempaakin Saamenmaalta.

– Moni voi ajatella, että etäyhteydet eivät toimi, kun tullaan pohjoiseen, kauemmas asutuksesta. Meillä sen kanssa ei kuitenkaan tarvitse taistella. Tekniikan ihmiset ovat meillä tarkkoja siitä, että wifi-yhteys on aina katkeamaton, vakuuttaa Saara-Maria Salonen, Sajoksen vastaava markkinointipäällikkö.

Hybridikokoukset, tulkkaus ja tekniikka. Pandemian jälkeen nämä kolme osa-aluetta ovat nousseet Sajoksen kokous- ja konferenssivieraiden päällimmäisiksi tarpeiksi – ja niihin onkin satsattu levein hartioin. Vieraat voivat keskittyä kokoustamaan luottaen siihen, että niin tekniikka kuin muutkin perustarpeet ovat hoidossa. Monet asiakkaat ovat hyötyneet erityisesti tulkkausmahdollisuudesta, joka onnistuu jopa viidellä kielellä.  

– Olemme täyden palvelun kokouspaikka, jossa kokoustilat ja palvelut suunnitellaan aina tilaajan tarpeiden mukaan. Kokoustiloja meiltä löytyy kaikenkokoisia, ihan pienistä todella suuriin. Isoimpiin tiloihimme mahtuu useita satoja ihmisiä kerrallaan. Tärkein, kaunein ja suosituin kokoustila on lippulaivamme Solju, Salonen kertoo.

Saamenmaan sydän

Sajokseen tullaan paitsi kokoustamaan ja osallistumaan tapahtumiin, myös hakemaan elämyksiä. Siihen paikallisten ihmisten kalavarastoksikin kutsutun Juutuanjoen sekä kulttuurihistoriallisesti tärkeän Inarijärven ympäristö tarjoavat mitä parhaimmat puitteet – satumaisesta Otsamotunturista puhumattakaan.

– Pohjoisen matkailu on jo pitkään ollut nousussa, ja Sajoksen sijainti on siten täydellinen. Tekemistä täällä riittää ympäri vuoden: meillä on lumiset talvet, upea ruska-aika ja kesällä puolestaan yöttömän yön aurinko. Talvisin täällä voi käydä pilkillä ja tulistelemassa – tai ihastella revontulia ja tähtitaivasta vail-la valosaasteetta, Salonen listaa.

Inari tunnetaan Saamenmaan sydämenä ja Suomen saamelaiskulttuurin keskuspaikkana. Myös Sajoksen vieraille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus tutustua saamelaiskulttuuriin. Se onnistuu esimerkiksi opastetuilla kierroksilla, joissa kerrotaan saamelaiskulttuurista ja Saamelaiskäräjien toiminnasta. Saman katon alta löytyy myös kirjasto, vaihtuva taidenäyttely, elävää saamelaisperinnettä esittelevä käsityönäyttely sekä saamenkäsityöliike Duodji Shop, josta voi hankkia saamelaisten käsityöläisten tuotteita. 

– Kaikki Sajoksen kokoustilat ovat myös esteettömiä – ja lisäksi meillä on kiinteä induktiosilmukka.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen parlamenttisali Soljun pyöreässä pöydässä on istuinpaikat 23 kokoustajalle.

Kokouseväät Čaijusta

Mutta miten Inariin pääsee? Eikö matka ole pitkä ja vaikea? Yleinen virhekäsitys korjaantuu nopeasti, kun kurkistaa kulkuyhteyksiä: Inariin pääsee lentäen Helsingistä parissa tunnissa.

– Kokousmatkaa suunnitellessa kannattaa kysyä vinkkejä Sajoksesta: pystymme tarjoamaan ratkaisuja ja vaihtoehtoja vapaa-ajalle, majoitukseen ja lentokenttäkuljetuksiin.

Mitä tulee kokousjärjestelyihin, Sajos on ratkaisu itse. Nykyaikaisten kokoustilojen, luotettavien yhteyksien, uniikin miljöön ja huipputekniikan lisäksi myös kokoustarjoilut ovat omaa luokkaansa. Vai miltä kuulostaisi paikallinen siika, poroleivät, nokkospannukakut, pullakahvit – tai runsas lounaspöytä? Tarjoiluista vastaa Suomen pohjoisin Luomua-ravintola Čaiju. Sana tulee koltansaamen sanasta ”tee.”

– Pyrimme aina löytämään sopivimmat ratkaisut ja kokouspaketit jokaisen asiakkaan ja ryhmän tarpeisiin. Meihin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, niin sovitaan, miten kokonaisuus saadaan toimimaan.

Haku