Hyppää sisältöön

Kokonaisvaltaista apua siivouksesta arjen hoitoon

Kokonaisvaltaista apua siivouksesta arjen hoitoon

8.04.2021

Päiväkumpu-yhtiöiden tärkeimpiä tavoitteita ovat sujuva arki ja yksilöllinen hoiva. Siivoojat ovat yrityksen omia työntekijöitä, vuokratyövoimaa ei käytetä.

Kokonainen palvelujen polku aina siivouksesta hoitokotiin. Päiväkummun toimintafilosofiana on tarjota asiakkaille elämäniloa.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Joona Raevuori

Sitä mukaa kun ihminen vanhenee, hän alkaa kaivata apua liikkumisessa, kodin askareissa ja siivoamisessa. Terveydelliset haasteet ja kunnon heikentyminen tuovat mukanaan tarpeen myös hoivalle ja hoidolle. Elämään saattaa tulla sairaalajaksoja, joiden jälkeen kotisairaanhoito ja kuntoutus ovat paikallaan. Ja tulee vaihe, jossa kotiin saatava tuki ei riitä. Hoitokoti alkaa tuntua parhaalta vaihtoehdolta etenkin, jos apu on tarpeen ympäri vuorokauden.   

Suomalaisessa omistuksessa oleva perheyritys Päiväkumpu on rakentanut kattavan ja monipuolisen palvelupolun, joka ottaa huomioon ikääntyvien ja ikä-ihmisten avuntarpeen etenemisen. Pääkaupunkiseudulla toimiva perheyritys täyttää tänä vuonna 20 vuotta. 

Yrityksen toimintafilosofiaan kuuluvat ammattitaidon lisäksi yksilöllinen hoito, inhimillinen lämpö ja elämänilon tuottaminen. Se tarkoittaa esimerkiksi ajan antamista, läsnäoloa, hymyjä, kuuntelemista ja elämään liittyvien merkityksellisten asioiden korostamista.

– Päiväkummussa haluamme tuottaa elämäniloa asukkaillemme ja työntekijöillemme kuin myös erilaisille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme. Emme ainoastaan hoida arkisia asioita, vaan pyrimme antamaan takaisin enemmän kuin toinen osapuoli osasi odottaakaan. Joillekin se voi tarkoittaa keskusteluja, toiselle kynsien lakkaamista ja kolmannelle kahvilassa käyntiä tai keväisen valkovuokkokimpun ojentamista.

Siivous on polun alku 

Sen lisäksi, että lähdemme toiminnassamme asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta liikkeelle olemme alkaneet myös mitata elämänilon hetkien toteutumista. Näin pystymme entistä paremmin kehittämään myös toimintaamme laadullisesti, kertoo Päiväkummun palvelupäällikkö Tuula Halme. 

Palvelupolun alussa yrityksen työntekijät ja asiakas kohtaavat yleensä kotisiivouksen merkeissä. Asiakkaat toivovat pääsääntöisesti, että koti siivotaan kahden tai neljän viikon välein. Kerran viikossa tehtävä siivouskin on vaihtoehto.

– Kotisiivouksen kulmakiviä on asiakkaalle tuttu siivooja. Peruspalvelupakettiin kuuluu imurointi ja kosteapyyhintä, pölyjen pyyhkiminen sekä kylpyhuoneen ja keittiön siivoaminen. Palvelua saa myös räätälöidysti, jos asiakas toivoo esimerkiksi ikkunoiden pesua tai saunan tai uunin puhdistamista. Asiakkaan kunnon ja toiveiden mukaan järjestämme kotihoitopalvelun apua esimerkiksi kaupassakäyntiin, peseytymiseen, ulkoiluun, lääkkeiden ottamiseen ja sairaanhoitoon.

Moni tietää, että siivoojan käynneistä voi tehdä kotitalousvähennyksen, muttei sitä, että palvelun voi ostaa ilman arvonlisäveroa, jos asiakkaan toimintakyky on alentunut. Näin voi olla iän, sairauden tai vamman takia. Hoitokäynnit ovat kokonaan verottomia. 

Vuokratalo senioreille

Päiväkumpu-yhtiöillä on pääkaupunkiseudulla kuusi hoitokotia, joista kaksi on tarkoitettu kehitysvammaisille. Kaikissa pyritään tarjoamaan mahdollisimman kodinomaiset olot. Niitä yhdistää yrityksen vihreäkeltainen teemaväri, joka kuvastaa keltaista aurinkoa ja vihreää kumpua.

Tänä vuonna palvelut kasvavat, sillä Pihlajistoon valmistuu senioreille suunnattu vuokratalo ja Malminkartanoon seniorikeskus. Pihlajistoon kesällä valmistuva kiinteistö on rakennettu yhdessä
Graniittiasuntojen kanssa. 

Asunnot ovat esteettömiä, ja ideana on, että vuokraan sisältyy palveluja. Näitä ovat siivous kerran kuukaudessa, ikkunoiden pesu vuosittain ja hoitajan käynti talossa kerran viikossa. Talosta halutaan yhteisöllinen, joten siellä on ohjattua toimintaa. Palveluita on mahdollista ostaa kotiin sitä mukaan kun niille on tarvetta. 

– Tämä tapa asua on hyvä välivaihe, kun asukas kaipaa jonkin verran tukea, mutta hoitokoti ei ole vielä ajankohtainen. Asunnot ovat yksiöitä ja kaksioita. Uskon talon kiinnostavan yhteisöllisiä ihmisiä, jotka elävät vielä aktiivista elämää.

Syksyllä valmistuvaan Malminkartanon seniorikeskukseen on niin ikään tulossa vuokra-asuntoja. Lisäksi kiinteistöön rakennetaan neljä ryhmäkotia, päivätoimintayksikkö ja ravintola.

KOTIHOITOPAIVAKUMPU.FI

Haku