Hyppää sisältöön

Kokoaan suurempi meininki valloittaa

Kokoaan suurempi meininki valloittaa

24.05.2023

Merikarvialta löytyy lukuisia urheilu- ja harrastusseuroja sekä paljon aktiivista tekemistä.

Terassilla aamukahvit, pulahdus mereen ja työpäivä voi alkaa. Asiantuntijatyötä tekevä pariskunta asuu perheineen pienellä rannikkopaikkakunnalla.

TEKSTI outi rantala | kuva merikarvian kunta

Kesämökki muuttui pysyväksi kodiksi ja perhe sai elämäntyylin, josta he olivat pitkään haaveilleet.

– Olemme tyypillinen aktiivinen, luonnosta ja harrastuksista nauttiva perhe. Merikarvialla kaikki on mukavan lähellä toisiaan: koulu, harrastuspaikat ja luonto, luettelee Jenni Nurmi, jonka työpäivät ovat pääosin etäpäiviä. 

Meri veti puoleensa Nurmea ja hänen puolisoaan, ja vuonna 2010 Merikarvialle rakentui pieni vapaa-ajan asunto. Vuonna 2019 perheelle tärkeäksi tullut mökki päätettiin muuttaa vakituiseksi kodiksi.

– Merikarvia on vireä ja viihtyisä kunta. Kuntaan on muuttanut useita lapsiperheitä, joilla ei sinne ole siteitä ennestään. Merikarvia on jonkinlainen tilastopoikkeus, sillä se on muuttovoittokunta. Kunnan vetovoiman salaisuus on varmasti aktiivisissa kuntalaisissa ja siinä, että kunnan palveluita halutaan jatkuvasti kehittää.

Tiiviissä ympyrässä on turvallista

Nurmet tapasivat viettää mökillä kaikki juhlapyhät ja lasten syntymäpäivät. Ajatus pysyvästä asumisesta vapaa-ajan paikassa alkoi hautua mielessä. He muuttivat Merikarvialle juuri ennen koronaa, mutta poikkeusaika vahvisti sen, että muuttopäätös oli oikea. Luonto ja meri ympärillä tarjosivat myös karanteenioloissa monipuolista vapaa-aikaa.

– Kun vietimme pidempään aikaa mökillä, näimme luonnon merkityksen hyvinvoinnille. Tietoliikenneyhteydet ovat hyvät ja kunta parantaa niitä jatkuvasti. 

34-vuotias perheenäiti arvostaa Merikarvialla sitä, että palvelut ovat lähellä ja lasten on turvallista liikkua itsekseen.

– Meillä on kaksi lasta, 12-vuotias tyttö ja 8-vuotias poika. Merikarvialla on tiivis yhteisö ja ihmiset tuntevat toisensa. Lasten on helppoa ja turvallista kulkea kouluun ja harrastuksiin itsenäisesti. 

Pojan jääkiekkoharrastus on tuonut Nurmille uusia ystäviä ja oman yhteisön.

– Täällä on useita urheilu- ja harrastusseuroja ja paljon aktiivista tekemistä, josta voi valita itselleen mieleisen lajin. 

Kuntaan rakennettu jäähalli ja vapaa-aikakeskus Rysä ovat kovassa käytössä.

– Merikarvialla on nuorisopassi-sovellus, jonka kautta voi varata esimerkiksi liikuntasalin käyttöön ilmaiseksi. Lisäksi uintikäynnit ovat lapsille ilmaisia. Jäähallin yleisövuorolle pääsee luistelemaan parilla eurolla. Tällaiset ratkaisut tarjoavat mahdollisuuden matalan kynnyksen harrastamiseen ja joustavaan elämään. 

Kuntalaisten aktiivisuus näkyy

Nurmi huomauttaa, että kaiken vapaa-ajan toiminnan ei tarvitse olla kuntavetoista.

– Esimerkiksi kunnan pesäpallokenttä on paikallisen pesäpalloseuran rakentama. Täällä on paljon myös omatoimista aktiivisuutta. Ihmiset haluavat tehdä asioita yhteisön hyväksi. Merikarvialla on kokoaan suurempi meininki.

Kesällä Merikarvian väkimäärä kolminkertaistuu, kun ihmiset lomailevat mökeillään. Muutama kesä sitten Nurmi laittoi pystyyn kesäterassikahvilan, kun kaipasi rentoa kohtaamispaikkaa alueella viihtyville kesäasukkaille ja paikallisille.

– Oli ihanaa olla mukana kesän tapahtumissa ja tavata ihmisiä, Nurmi iloitsee. 

Merikarvialla pääsee saaristoon, vaikka ei omistaisi venettä.

– Retkikohteita ovat esimerkiksi Ouraluoto ja Hamskerin saari. Niitä on kehitetty aktiivisesti ja niistä pidetään hyvää huolta. Alueille on tehty uusia kävelyreittejä, joiden varrelta löytyvät tulipaikat, grillikatokset ja kodat. Usein itsekin pakkaamme makkarat reppuun ja lähdemme luontoon liikkumaan.

Haku