Hyppää sisältöön

Kokiksi ja tarjoilijaksi oppii tekemällä, ei pänttäämällä

Kokiksi ja tarjoilijaksi oppii tekemällä, ei pänttäämällä

4.02.2021

Ravintola- ja catering-alan opintojen parissa viihtyvät opiskelijat Kaisa Numminen ja Veera Eskola. Opetusravintolassa opitaan hyviä vinkkejä raaka-aineiden käsittelyyn. 

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteellä voi opiskella käytännönläheisesti kokiksi ja tarjoilijaksi.

Teksti Taneli Tuokko  Kuva Eino Ansio

Opetusravintola Eveliina on valmiina lounasajan lähestyessä. Kello yhdentoista tienoilla pöydät on katettu ja ruokalinjastolla tehdään viimeisiä silauksia. Oppimisympäristönä opetusravintola mahdollistaa käytännönläheisen opiskelun.

– Ravintola mahdollistaa sen, että opiskelijoille tulee useita toistoja. Kun tehdään samoja asioita moneen kertaan, osaaminen karttuu nopeammin ja siirtyminen työelämään on aina helpompaa, lehtori Heidi Kinnari kertoo.

Roine-kampuksella sijaitseva Tredun Kangasalan toimipiste on juuri täyttänyt kaksi vuotta, tilukset ja laitteet ovat uusinta uutta. Opetusravintola Eveliinan yhteydessä toimii kahvila-myymälä, jossa tarjoillaan opiskelijoiden valmistamia herkkuja. Puskaradion kautta ruokailijoita riittää, vaikkei markkinointia juuri ole.

Tredu on asettanut arvoikseen olla – Tampereen murteen mukaisesti – rohkee, retee ja reilu. Koulutuspäällikkö Marjo Tommiskan mukaan nämä kolme ärrää näkyvät ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opetuksessa. 

– Olemme rohkeita kokeilemaan uusia asioita. Ylläpidämme opetusravintolaa, jossa opiskelijat pääsevät opiskelemaan käytännönläheisesti. Teemme yhteistyökumppaneittemme kanssa erilaisia ruokaan liittyviä projekteja. Ravintolassa vietetään erilaisia juhlia, joihin opiskelijat valmistavat tarjottavat. Viereisen yläkoulun opiskelijoille järjestetään kokkikerhotoimintaa.

– Reiluus näkyy siinä, että otamme opiskelijat huomioon yksilöinä ja toimimme yhteisöllisesti opiskelijat ja henkilökunta yhdessä. Reteitä olemme uudenaikaisesta oppimisympäristöstä, jossa opiskelijat voivat esitellä tuotoksiaan asiakkaille. Olemme ylpeitä myös opetusravintolamme ruoan laadusta.

Käytännön oppeja

Tredussa opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Luokkahuoneopetus on minimissä, mutta opiskelijat  opiskelevat käytännön asioita opetusravintolassa. Päivittäin leikataan salaattia, käsitellään lihaa ja keitetään keittoja. Raaka-aineet tulevat opiskelijoille tutuiksi, sillä ne saapuvat lähes käsittelemättöminä.

– Muun muassa sellerit tulevat kuorineen. Fileet tulevat kokonaisina, ja ne sitten renssataan, leikataan sekä nuijitaan itse. Opetuksen tarkoitus on oppia tunnistamaan raaka-aineita: kaikki ei tule valmiina suoraan pussista, Kinnari sanoo.

Lehtorin vieressä istuvat kaksi 17-vuotiasta toisen vuoden opiskelijaa Tredusta, Kaisa Numminen ja Veera Eskola, jotka molemmat ovat saaneet työkokemusta oman alan töistä. Molemmat ovat jo olleet kesätöissä ja päässeet keikkatöihin työssäoppimisen kautta.

– Ainakin itselle käytännönläheisyys opetuksessa on tuonut paljon itsevarmuutta, koska hommia on tehnyt ennestään. Jo ennen työssäoppimista osaa soveltaa ja toimia itsenäisesti, Numminen kertoo.

– Koulussa ei tule vastaan sellaista päivää, että on pakko istua koko päivä ja päntätä pelkästään kirjasta, vaan pääsee oikeasti tekemään, Eskola lisää.

Joustavaa opiskelua

Tavallisesti ravintola- ja catering-alan opiskelu kestää kolme vuotta. Ensimmäisenä vuonna suurin osa opiskelusta tapahtuu opetusravintolassa. Toisena vuonna opiskelijoilla on kaksi työssäoppimista. Kolmantena valinnaisia ja lisää työssäoppimista, jonka kautta syntyy valmiiksi hyviä kontakteja työelämään ja jolla pohjustetaan työllistymistä opintojen jälkeen.

Tredussa on mahdollista aloittaa opiskelut milloin vain. Opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma ja opiskelumalleissa mahdollista on myös oppisopimusopiskelu. Opiskelijan opintopolku voi vaihdella vuodesta kolmeen vuoteen riippuen aikaisemmin kertyneestä osaamisesta.

Opiskelijoina ei ole pelkkiä perustutkinto-opiskelijoita, vaan Tredussa voi suorittaa myös tutkinnon osia. Niistä voi myöhemmin koota vaikka kokotutkinnon opiskelijan halutessa.

Kinnarin mukaan kokin ja tarjoilijan työ on monipuolista. Myös työllistymismahdollisuudet hyvät.

– Ruoka-alan trendit osoittavat, että ruokaa syödään nyt paljon ulkona. Asiakkaiden viettämä aika ravintolassa on myös pidentynyt. Toinen uusi trendi on take away -ruoan lisääntyminen, mitä koronatilanne on osaltaan lisännyt. Tredun verkkokauppaan suunnitellaan innolla myös tuotteita myytäväksi. 

Haku