Hyppää sisältöön

Kohti turvallisempaa huomista

Kohti turvallisempaa huomista

2.12.2021

Vuoden 2019 FinnSec-messuilla esiteltiin laajasti turvallisuusalan ammattilaisia ja yritysjohtoa, kuten tulevillakin messuilla. Messujen kantavana teemana onkin kertoa turvallisuusalan erilaista urapoluista ja avoimista työpaikoista. Alan ammattilaisilta odotetaan monipuolista osaamista, oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä. 

Helsingin Messukeskuksessa järjestettävät FinnSec 2022 -messut kokoaa yhteen turvallisuusalan ammattilaiset ja alasta kiinnostuneet. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Heidi Koivunen

Turvallisuusteknologiaa ja -palveluita esittelevät FinnSec-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.–13.1.2022. Messut kokoavat yhteen turvallisuusalan ammattilaiset ja yritysjohdon sekä turvallisuusteknologia-alasta kiinnostuneet opiskelijat.

Turvaurakoitsijat ry:n toimitusjohtaja Ona Gardemeister ja Suomen Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Mikko Poutala odottavat suurella mielenkiinnolla ensi vuoden tammikuussa järjestettävää messutapahtumaa. 

Koronan vuoksi tapahtuma jouduttiin siirtämään kuluvalta vuodelta eteenpäin, joten intoa verkostoitumiseen riittää.

Rekrytoijat liikkeellä 

Gardemeisterin edustamaan Turvaurakoitsijat ry:hyn kuuluu 80 jäsenyritystä, joista monet kaipaavat riveihinsä uusia osaajia. Gardemeister toivookin kohtaavansa messuilla turvallisuusalasta kiinnostuneita nuoria, jotka haluavat tutustua alan työllistymismahdollisuuksiin. Messuille osallistumisen ohella yhdistys pyrkii tavoittamaan nuoria lukkomatematiikka-aiheisella TikTok-kampanjalla.

– Turvallisuusteknologiayritykset kärsivät työvoimapulasta. Jäsenyritystemme valtakunnallinen rekrytointitarve on noin 100 työntekijää. Tarvitsemme alalle nuoria tekijöitä, jolla on uutta osaamista ja raikkaita ideoita toiminnan kehittämiseen. FinnSecin-messujen näytteilleasettajana haluamme kertoa alan erilaisista urapoluista ja avoimista työpaikoista, Gardemeister kertoo. 

Gardemeister haluaa uudistaa turvallisuusurakointiin liittyvää, virttynyttä mielikuvaa.

– Digitalisaatio on muuttanut oleellisesti turvallisuusalaa. Toiminta on laajentunut mekaanisten ja sähköisten lukitusjärjestelmien asentamisesta laajoihin, integroituihin ja nettipohjaisiin kiinteistöjärjestelmiin, jotka yhdistävät kulunvalvonta-, paloilmoitin-, hälytys-, lukitus- ja kameravalvontajärjestelmät yhdeksi kokonaisuudeksi. Alan työ on erittäin monipuolista ja palkitsevaa. Ammattilaisilta kysytään monipuolista osaamista, oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Jäsenyrityksemme varmistavat toiminnallaan älykotien, yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden turvallisuuden. 

FinnSec-messuilla voi tutustua turvallisuusalan tuotevalmistajien, maahantuojien ja palveluntarjoajien valikoimiin sekä perehtyä alaan mielenkiintoisen messuohjelman merkeissä. Luvassa on esityksiä muun muassa alan osaamistarpeista ja koulutustarjonnasta sekä tapahtumien ja kiinteistöjen turvallisuudesta.

KORONA ON pakottanut yhteiskuntamme uudistumaan. 

Koronakriisin vaikutukset

Messuilla kuultavissa esityksissä ruoditaan koronakriisin oppeja ja jatkuvuudenhallinnan kysymyksiä monista eri näkökulmista. Suomen Palopäällystöliiton Poutalan esitys käsittelee koronakriisin tuomia oppeja ja kriisin käynnistämää uudistumisprosessia.

– Korona on pakottanut meitä muuttumaan ja uudistamaan yhteiskuntamme toimintaa erittäin nopeasti. Nyt meidän on tärkeä pysähtyä tarkastelemaan koettua kriisiä onnistumisineen ja epäonnistumisineen, jotta pystymme sisäistämään sen tuomat opit ja kehittämään kriisinkestävyyttämme yhä paremmaksi, Poutala pohtii.

Poutalan mielestä kriisi on nostanut esiin niin yksilöiden, organisaatioiden kuin yhteiskunnankin vahvuudet. Uutta on opittu muun muassa kriisiä edeltäneiden signaalien havaitsemisesta, ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä, tiedon tulkitsemisesta sekä muuttuneeseen tilanteeseen sopeutumisesta. 

– Pandemia on edellyttänyt toimenpiteitä kaikilta yhteiskuntamme toimijoilta, ei pelkästään kriisiryhmältä. Yhteistyö esimerkiksi pelastusviranomaisten, sairaanhoitopiirien, kuntien, elinkeinoelämän toimijoiden ja huoltovarmuuskeskuksen välillä on noussut keskeiseen asemaan. Olemme havainneet ja pystyneet kehittämään toimintamme riippuvuussuhteita kriisin edetessä. Hieno esimerkki viranomaisten ja elinkeinoelämän yhteistyöstä on Finlaysonin 60 miljoonan suu-nenäsuojan lahjoitus huoltovarmuuskeskukselle. 

Poutalan mielestä messut tarjoavat eri yhteiskunnan toimijoille mahdollisuuden päivittää tietoja turvallisuusalan trendeistä ja puheenaiheista. 

– Messuilla voimme tiivistää eri toimijoiden välisiä suhteita. Kehittyvän yhteistyön myötä voimme luoda Suomesta entistäkin turvallisemman maan.

Haku