Hyppää sisältöön

Kohti puhtaampaa tuotantoa ja pienempää hiilijalanjälkeä

Kohti puhtaampaa tuotantoa ja pienempää hiilijalanjälkeä

3.06.2021

Kohti puhtaampaa tuotantoa ja pienempää hiilijalanjälkeä

Teksti Elina Jäntti Kuvat Kari Palsila + Jouni Saaristo + Tarmo Valmela

Metsäteemaiset sohvaistuimet ovat Pedron käsialaa Helsinki-Vantaan lentoaseman T3-terminaalissa. 

Lahtelainen erikoishuonekalujen valmistaja Pedro korostaa ympäristö- ja ihmisarvoja läpi tuotantoprosessin. Kotimaiset tuotteet ovat usein hiilijalanjäljeltään huomattavasti ympäristöystävällisempiä kuin kilpailijamaissa tehdyt, muistuttaa Pedron toimitusjohtaja Juha Lehtonen. 

Kymmenen vuotta sitten lahtelaisen Pedron toimitusjohtaja esitteli asiakkailleen yrityksen erikoiskalusteita, joiden valmistuksessa oli käytetty kierrätyskuituja. Moni asiakas oli ihmeissään. Miksi ihmeessä huonekaluissa oli jätettä mukana? 

– Vielä 2010-luvun alussa ei ollut ymmärrystä, mistä kierrätysmateriaalien käytössä huonekaluissa on kyse. Aihe herätti ihmetystä asiakkaisssa, toimitusjohtaja Juha Lehtonen muistelee. 

Jo tuolloin Pedron valmistamissa vuodesohvissa, sijauspatjoissa, peitoissa ja täkeissä käytettiin Ecosoft-kuitua materiaalina. Kyseessä on pöllyämätön ja tarvittaessa myös paloturvallinen kierrätysmateriaali, joka valmistetaan muovisista kierrätyspulloista. 

– Yli kymmenen vuoden aikana Pedron käyttämiin kierrätyskuituihin on kierrätetty lähes 1,5 miljoonaa PET-pulloa, eli kuluttajien kauppaan viemiä palautuspulloja. Lehtonen sanoo. 

Tänä päivänä muutkin valmistajat alalla ovat alkaneet käyttää Ecosoft-kuitua huonekaluissaan ja eri tekstiileissä. 

– On hyvä huomata, että muitakin valmistajia on alkanut kiinnostaa tuotteiden ekologisuus. 

 Hukkamateriaalit käyttöön 

Pedron toiminnan periaatteet muodostuvat viiden eri tekijän ympärille: vastuullisuus, eettisyys, luotettavuus, joustavuus ja laatu. 

Periaatteiden toteutumiseen ei riitä pelkkä kierrätyskuidun käyttö, vaan viestin pitää toteutua syvällisesti kaikessa toiminnassa. Itsestäänselvyys on, että tuotannosta ei jää ylimääräistä jätettä, eikä mitään mene kaatopaikalle. 

– Jo vuosien ajan kaikki tuotannosta jäävä hukkamateriaali on lajiteltu ja kierrätty. Nykyään esimerkiksi kankaiden leikkuuhukka menee meiltä Lahti Energialle energiajätteeksi ja tulee sähkönä takaisin. Vaatteiden kierrätyksen kehityksen myötä ehkä nämäkin jätekankaat muuttuvat jonakin päivänä uusiokuiduksi. 

Tuotantotiloja valaisee 400 ener-giaa säästävää led-valaisinta, jotka asennettiin kattoon muutama vuosi sitten. Vaikka kyseessä oli iso investointi, ympäristöystävällisyyden lisäksi säästöä tulee pikkuhiljaa myös sähkölaskussa, sanoo Lehtonen. 

– Uudet automaattiset kone- ja laiteinvestoinnit myös vähentävät sähkön kulutusta. Seuraavien vuosien investointi ovat aurinkopaneelit. Kaikilla näillä pienillä toimilla pyritään kohti puhtaampaa tuotantoa ja pienempää hiilijalanjälkeä. 

Myös ihmisarvoja korostetaan läpi tuotantoprosessin. Monissa projekteissa käytetään esimerkiksi ulkomaalaisia asentajia. Lehtoselle on tärkeää, että henkilökunnasta huolehditaan, ja kaikkiin suhtaudutaan tasa-arvoisesti. 

– Meillä on tyytyväisiä duunareita ja työsuhteet kestävät pitkään, yleensä eläikeikään saakka. Ilmapiiriä kuvastaa esimerkiksi se, että eräs pitkäaikainen myyntimiehemme lopetti meillä työt vasta 72 vuoden iässä. 

Kotimaiselle tuotannolle on edelleen paikkansa, vaikka huonekalujen massatuotanto onkin siirtynyt entistä enemmän halpamaihin. Korona-aika on tuonut osaltaan Avainlippu-tuotteille lisää nostetta. 

Vihreämpiä tuotteita 

Vastuullisen toiminnan mahdollistaa Lehtosen mukaan myös hyvä toimintaympäristö. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021. Kaupungissa on tehty määrätietoista työtä lajittelun, kierrätyksen ja kierrätetyn energiajätteen käytön kanssa. 

– Green Capital -toiminta on antanut teollisuudelle mahdollisuuksia kehittää omaa tuotantoaan kohti vihreämpiä tuotteita. Lahden alueella tuotettu tuote on usein hyvinkin vastuullisesti tuotettu. Pedron kaikki erikoiskalusteet valmistetaankin Lahdessa. 

– Käytämme tuotannossamme myös lähialueen yhteistyökumppaneita. Mielestämme sillä on merkitystä ja painoarvoa. 

Kotimaiselle tuotannolle on Lehtosen mukaan edelleen paikkansa ja kysyntänsä, vaikka huonekalujen massatuotanto onkin siirtynyt entistä enemmän halpamaihin. Korona-aika on tuonut kuitenkin kotimaisille Avainlippu-tuotteille lisää uutta nostetta. 

– Kotimainen työ ja kotimaiset tuotteet ovat usein lähes poikkeuksetta hiilijalanjäljeltään huomattavasti ekologisempia kuin kilpailijamaista tulleet tuotteet. Suomessa monissa pienissäkin yrityksissä panostetaan tuotteiden ympäristöystävällisyyteen. Jos halutaan, että näillä asioilla ja arvoilla on merkitystä, niin niitä pitää arvostaa myös ostohetkellä. 

Yli puolet ulkomaille 

Metsäteemaiset sohvaistuimet Helsinki-Vantaan lentoaseman uudessa T3-terminaalissa. Länsisataman aulan futuristiset istuinryhmät. Hotelli Kämpin ja Helsingin Scandic Marskin uudet kiinteät aulasohvat. Muun muassa ovat Pedron tuoreimpia referenssejä. 

Pedron istuimia ja kiintokalusteita löytyy myös esimerkiksi maailman merillä seilaavista luksusristeilijöistä, huippuluokan pikkuristeilijöiltä sekä Saksan telakoille tehtävistä loistoristeilijöistä. 

Noin 60 prosenttia Pedron tuotteista viedäänkin ulkomaisille asiakkaille, lähinnä laivoihin. 

– Olemme tehneet ulkomaankauppaa jo 1980–90-lukujen taitteesta lähtien. On myönteistä, että nykyään kierrätysasiat tulevat myös ulkomaisissa tilauksissa vastaan yhä useammin. Neuvomme esimerkiksi eurooppalaisia asiakkaitamme siinä, miten kierrätys pitää ottaa tuotannossa huomioon, kertoo Lehtonen. 

KOTIMAISET TUOTTEET ovat ekologisempi vaihtoehto.

Hyvät unet vuodesohvalla 

Pedron uusin aluevaltaus on yksityisille kuluttajille tarkoitettu Hide-vuodesohvamallisto. Mallisto on toteutettu yhteistyössä muotoilija Bette Eklundin ja BE Designin kanssa. Designsohvien muotokieli on skandinaavisen linjakasta ja niistä huokuu nykytrendien mukainen daybed-henki. 

– Sohvien muotoilussa on mukana ihan uusia ominaisuuksia. Uutta on 18 senttimetriä korkea jalkakorkeus ja syvä istuinsyvyys. Näitä asioita halutaan nyt sohvilta. 

Malliston sohvissa on käytetty kierrätyskankaita ja -kuituja. Sohvasta saa myös varavuoteen. 

– Olemme kehittäneet pitkään vuodesohvia ja sohvia hotellimaailmaan. Hyvälle vuodesohvalle on aina tarvetta, kun markkinoilla on paljon huonoja vaihtoehtoja. Usein vuodesohviin yhdistetäänkin mielikuva huonosta nukkumisesta, mutta meidän uudessa mallistossamme se ei pidä paikkaansa. 

Laadukkaita materiaaleja 

Lehtosen mukaan Pedron projektiosaaminen on kehittynyt huippuunsa yli 30 toimintavuoden aikana. Se näkyy muun muassa projektien aikatauluttamisessa sekä käytettävien materiaalien kestävyyteen ja laatuun panostamisessa. 

– Lähes poikkeuksetta projekteissa pitäisi käyttää palosuojattuja vaahtomuoveja ja kankaita. Nyt nämä viranomaismääräykset jäävät helposti pimentoon, eikä ulkomaalaisilta kalusteilta niitä aina edes löydy. Varsinkin julkisissa hankinnoissa olisi tärkeää, että sertifikaatit löytyvät materiaaleista. Käytämme tuotteissamme vain laadukkaimpia materiaaleja. Esimerkiksi vaahtomuovimme on Allergia- ja Astmaliiton suosittelemaa laatua. Vaahtomuoveissakin on paljon eroja: moni halvempi, esimerkiksi Kaukoidässä valmistettu vaahtomuovi, voi tuottaa epämiellyttäviä hajuja tai kaasuja ja valmistusprosessi voi olla myös hyvin haitallinen ympäristölle. 

Erikoiskalustevalmistuksessa Pedro tekee yhteistyötä usean valmistajan kanssa, kehittää ja valmistaa tuotteita brändeille ja suunnittelijoille. Lehtonen on koulutukseltaan teollinen muotoilija, joten suunnittelun haasteet ovat tuttuja. 

Myös kalusteiden siivottavuus ja huollettavuus on tärkeitä tekijöitä. Pedrolla kalusteisiin on panostettu muun muassa kehittämällä hotellien siistijöiden kanssa yhdessä vuodesohvia, jotka ovat helppoja imuroida alta. 

Alalla riittää silti vielä paljon kehitettävää. Lehtonen toivoisi, että vastuullisuus ja ympäristöarvot huomioitaisiin vahvemmin myös julkisissa hankinnoissa. 

– Hankinnoissa ei pitäisi ajatella vain halvinta hintaa, vaan kokonaisuutta, työllisyysvaikutuksia ja vaikutuksia ympäristölle. 

Pedron toimitusjohtaja Juha Lehtonen ja muotoilija Bette Eklund. 

Haku