Hyppää sisältöön

Kohti kestävämpää tulevaisuutta

Kohti kestävämpää tulevaisuutta

22.05.2023

KraftPalilla uskotaan ekologisten pahvilavojen kysynnän kasvavan tulevaisuudessa.

Kierrätettävät, kestävät ja kevyet aaltopahvilavat tulevat olemaan osa logistiikan kestävämpää tulevaisuutta, uskoo KraftPalin Suomen yksikön toimitusjohtaja Martin Wichmann.

TEKSTI johanna rita | kuva anni tapio

Kevyt, hygieeninen ja 100-prosenttisesti kierrätettävästä materiaalista valmistettu. Työturvallinen vaihtoehto, jolla on kaiken lisäksi hyvä kantavuus, luettelee KraftPalin Suomen yksikön toimitusjohtaja Martin Wichmann aaltopahvista valmistettujen lavojen hyötyjä. 

Myös paino eroaa merkittävästi perinteisistä puulavoista, sillä pahvilava painaa mallista riippuen vain kolmesta viiteen kilogrammaa. Tämä myös alentaa kuljetuskustannuksia ja parantaa työturvallisuutta.

Wichmann on syystäkin innoissaan aaltopahvilavoista. Lempäälään on saatu kiertotalouden edelläkävijä, kun aaltopahvilavoja valmistava KraftPal Oy käynnistää tuotantolaitoksensa toukokuun aikana. Vaikka KraftPalin tarina on alkanut Itävallassa jo yli 10 vuotta sitten, on kyseessä ensimmäinen seuraavan sukupolven tuotantolaitos Suomessa.

– Tuntuu hyvältä päästä vihdoin avaamaan tuotantolaitos tänä keväänä. Käynnistymisen jälkeen tuotantolaitos työllistää noin 12 henkilöä. Olen erittäin innoissani ja uskon vahvasti, että aaltopahvilavojen kysyntä tulee nousemaan tulevaisuudessa. 

Ennennäkemätöntä kestävyyttä

KraftPalin pahvilavojen kestävyyden salaisuus on niiden rakenteessa. Lavat valmistetaan tavalla, joka perustuu yrityksen omaan innovaatioon. Tuotantolaitoksia löytyy tulevan Suomen yksikön lisäksi Itävallasta ja Saudi-Arabiasta, mutta Suomen maayksikkö on ainoa, jonka omistus ei ole täysin konsernin hallinnassa. 

Wichmann on ollut KraftPalilla yrittäjänä vuodesta 2017 lähtien. Alkutaipaleeseen on mahtunut monenlaisia hetkiä – niin hyviä kuin huonoja.

– Kyllähän siinä oli pankille selittelemistä, kun haimme ensimmäistä kertaa lainaa innovatiiviseen, pahvilavoja tuottavaan laitteeseen, jollaista ei ollut koskaan ennen tehty. Kokeneen yhtiökumppanin avulla rahoitus saatiin kuitenkin lopulta kasaan.

Pahvilavalle voi lastata painoa jopa tuhansien kilojen edestä.

Kapuloita yrittäjän rattaisiin löivät myös koronapandemia sekä Suezin kanavan onnettomuudesta johtunut komponenttipula, mutta nyt pitkäjänteinen työ on vihdoin konkretisoitumassa Lempäälän tuotantolaitoksen myötä. Wichmann uskoo vahvasti tuotteen vetovoimaan.

– Edistyksellisen rakenteen ansiosta meillä on aito mahdollisuus kasvattaa pahvilavojen osuutta kuormalavamarkkinoilla. KraftPalin pahvilava on rakenteellisesti poikkeuksellinen: se tuo tuotteeseen kestävyyttä, mitä ei pahvilavoissa ole aiemmin nähty. Pahvilavojen avulla voidaan myös helposti pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä, Wichmann valaisee.

Pienempi hiilijalanjälki

Wichmannin mukaan tietoisuus ekologisista vaihtoehdoista lisääntyy koko ajan, ja yhä useampi yritys asettaa itselleen nykyään hiilijalanjälkitavoitteita. Keveytensä ansiosta pahvilava pienentääkin merkittävästi esimerkiksi logistiikan päästöjä. 

Pahvilavalla on myös hyvä kantavuus, ja sille voi lastata painoa parhaimmillaan tuhansien kilojen edestä. Käyttötavasta ja painon jakautumisesta riippuen pahvilava kestää useita käyttökertoja. Kaiken lisäksi sen kierrättäminen on helppoa.

– Aaltopahvista valmistettu lava on edistyksellinen  tuote – siinä missä puulavat päätyvät pitkälti kaatopaikalle, pahvilavat voi heittää suoraan pahvinkeräykseen. Puulava on niin vanha innovaatio, että nyt on jo aika saada uusia vaihtoehtoja sen tilalle.

Haku