Kohti jätteetöntä tulevaisuutta

Millainen olisi maailma, jossa kaikki asiat aina ruokapakkauksista tien-varren mainostauluihin eivät jättäisi mitään jälkeensä elinkaarensa päätteeksi? Tietä nollahukkaan raivaavat kestävät pakkausmateriaalit.
TEKSTI | TOIMITTAJA LENA BARNER-RASMUSSEN KUVA | WALKI
Monelle suomalaiselle tutut Bioskan biojätepussit ovat myös Walkin valmistamia. Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksessa selvisi, että ne hajoavat kokonaan puolessa vuodessa.
Tältä maailma näyttää suomalaisen materiaalivalmistaja Walkin visiossa. Yhtiö tähtää siihen, että kaikki sen tuotteet ovat kierrätettäviä, kompostoitavia tai tehty uusiutuvista raaka-aineista vuoteen 2030 mennessä, kertoo yhtiön innovaatiojohtaja Annika Sundell.
– On aika siirtyä lineaarisesta talousjärjestelmästä, jossa tuotteella on vain yksi elämä, kohti aitoa kiertotaloutta.
Kiertoajattelun täytyy olla osa tuotteiden suunnittelua. Yksi hyvä esimerkki löytyykin läheltä, eväsleivän kääreestä, joka heitetään pois heti avaamisen jälkeen. Fiksu brändi panostaa uusiutuvista materiaaleista valmistettuun pakkaukseen, jonka voi joko kierrättää tai kompostoida.
Ruokapakkauksessa pitää olla suojakalvo, joka estää rasvaa tihkumasta pakkauksen läpi. Walkin dispersiopäällystyksellä kalvo saadaan liitettyä myös kuitupohjaisiin materiaaleihin, kuten paperiin ja kartonkiin.
– Dispersiopäällystyksen ansiosta suojaa ja pohjamateriaalia ei tarvitse enää erotella ennen kierrätystä, Sundell selventää.
Kierrätettävyys pääroolissa
Brändit ovat yhä kiinnostuneempia tuotepakkausten ympäristö-ystävällisyydestä. Vuonna 2019 kestävyys meni ensimmäistä kertaa kustannustehokkuuden ohi pakkausmateriaalien tärkeimpänä valintakriteerinä.
Brändit ja pakkausvalmistajat eivät voi tähdätä kohti nollahukkatulevaisuutta, jos pakkauksien materiaalit eivät ole kierrätettäviä tai kompostoitavia. Tässä kuvaan astuu Walki, joka kehittää materiaaleja tiiviissä yhteistyössä asiakkaittensa kanssa.
Yhtiön tuoteportfolio on jaettu kolmeen osa-alueeseen: kierrätettävät, kompostoitavat ja uusiutuvat materiaalit.
– Me Walkilla kutsumme tätä kolmen pilarin mallia zero waste future platformiksi, eli nollahukkatulevaisuuden alustaksi.
Tällä hetkellä kolmesta pilarista tärkeimmässä roolissa on kierrätettävyys. Kierrätettävä pakkaus ei ole kuitenkaan sopiva valinta, jos pakkaukseen jää esimerkiksi ruokajäämiä. Tällöin kompostoitava pakkaus on parempi vaihtoehto.
Myllärin granolalle tarvittiin käytännöllinen ja kierrätettävä pussi, joka myös seisoisi pystyssä aamiaispöydässä. Pakkaus ei voinut olla täysin kuitupohjainen, sillä rasva ei saa päästä paperin läpi. Walki kehittikin tuotteelle materiaalin, joka paitsi suojaa granolaa ja takaa sen säilyvyyden on myös täysin kierrätettävä.
Uudenlaisten materiaalien ja teknologioiden ansiosta kierrätettävien pakkausten osuus kasvaa koko ajan, ja suojakalvosta saadaan todella ohut.

Kuluttajalla on valta valita
Sundell muistuttaa, että pakkauksia miettiessä on tärkeää ottaa huomioon myös eri maiden jätehuolto.
– Jätteenkäsittelyn infrastruktuuria, eli sitä kuinka jätettä kerätään ja lajitellaan, tarvitaan entistä enemmän.
Oma haasteensa on maiden erilainen suhtautuminen jätteenkäsittelyyn. Joissakin EU-maissa ei ole teollisen mittakaavan biojätelaitoksia, minkä takia kompostoitavat pakkaukset eivät tule aina kysymykseen. EU:n lainsäädäntöä kehitetään parhaillaan, jotta kompostoinnista ja kierrättämisestä tulisi suoraviivaisempaa ja houkuttelevampaa.
Lopullinen valta on kuitenkin kuluttajilla, joiden pitää olla valmiita maksamaan hieman enemmän ympäristöystävällisistä pakkauksista. Tutkimusten mukaan valtaosa kuluttajista on siihen myös valmis, mutta tahtotila unohtuu helposti ostoksia tehdessä.
Siihen tarvitaan muutos.