Hyppää sisältöön

Koe maalaisromantiikkaa läpi ihanan Etelä-Karjalan

Koe maalaisromantiikkaa läpi ihanan Etelä-Karjalan

11.06.2021

Etelä-Karjalassa pääsee nauttimaan ainutlaatuisista järvimaisemista ja luontokohteista. Kesäisin alueen upea luonto herää värikkäänä eloon.

Saimaan rantojen ja aaltojen lisäksi Etelä-Karjala kätkee sisäänsä useita helmiä kaupunkikeskustojen, Lappeenrannan ja Imatran ulkopuolelle.

Teksti goSaimaa  Kuva goSaimaa

Lappeenrannan ja Imatran seudulla Saimaan rannat ja aallot ovat tavoitettavissa useasta eri kohteesta. Aloitatpa kierroksen etelästä tai pohjoisesta, maisemat ovat reissulla taatut. Keräsimme tässä artikkelissa mielenkiintoisia kohteita ja vinkkejä kotimaan matkaa varten.  

Etelä-Karjalan matkailumarkkinointiyhtiö goSaimaa suosittelee tutustumaan maaseutumatkailuun ajan kanssa ja ihailemaan matkan varrella ainutlaatuisia nähtävyyksiä ja vierailukohteita. 

Mielenkiintoista koettavaa

Yksi alueen ainutlaatuisista kohteista on Kotkaniemi – presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo Kivijärven rannalla Luumäellä. Tämä henkilöhistoriallinen kotimuseo esittelee presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin elämää sekä Kotkaniemen tilan arkea Luumäellä. Pehrin ja Ellenin ajalle palautetut kotimuseohuoneet on sisustettu alkuperäisin kalustein ja esinein. Vierailuun Luumäellä on helppo yhdistää majoitus hotelli Salpassa. 

Luumäeltä matka jatkuu kohti Lemiä. GoSaimaan kehitysjohtaja Katja Vehviläinen suosittelee vierailua Lemillä sijaitsevaan Säräpirtti Kippurasarvi -ravintolaan, joka on ainoa yhteen ruokalajiin erikoistunut ravintola Suomessa. Särä on tuhatvuotisen perinteen mukaisesti valmistettua lammasherkkua. Särän valmistaminen kestää vähintään yhdeksän tuntia ja hidas kypsytys takaa suussa sulavan makunautinnon. Lemiläiseen tapaan särää nautitaan hartaasti ja niin monta kierrosta kuin maistuu. Särää voi sulatella esimerkiksi lyhyen matkan päässä, Tuhannen Tarinan Talossa. Majapaikka hurmaa matkailijan ihanilla saunapaketeilla ja herkullisella ruoalla.

ETELÄ-KARJALAN ruokapatojen äärellä ei nälkä kerkeä tulla.

Luonto tarjoaa elämyksiä

GoSaimaa kehottaa tutustumaan myös maaseudun kuntakeskuksiin, Savitaipaleeseen, Taipalsaareen, Ruokolahteen ja Rautjärveen. 

Savitaipaleen tarjonta koostuu upeista nähtävyyksistä ja tapahtumista. Näyttävän graniittikirkon, Hakamäen museoalueen ja Kärnäkosken linnoituksen lisäksi kannattaa tutustua Saimaa Geopark -verkoston retkeilykohteisiin. Retkelle voi suunnata lintutornille tai upean kirkasvetiselle Kuolimo-järvelle. 

Savitaipaleen näköalapaikat ja luontopolut tarjoavat mahdollisuuden tutustua maaseutukohteisiin uudella tavalla. Jos nälkä yllättää, kannattaa Savitaipaleen keskustassa ruokailla Ravintola Sahramissa. 

Matka Taipalsaarelle antaa aavistuksen siitä, kuinka paljon vettä tässä kauniissa kunnassa on. Luonto hemmottelee kulkijaa ainutlaatuisilla ja vaihtelevilla maisemilla. Ulkoilijaa Taipalsaari houkuttelee kiehtovine retkeilyreitteineen ja leiripaikkoineen. Ympäröivään luontoon voi tutustua pyöräillen tai meloen. 

Nälkä ei Etelä-Karjalan ruokapatojen ääressä kerkeä tulla. Taipalsaarelle suuntaaville matkailijoille vinkkinä uudistunut Taipalsaaren Wanha Kunnantupa. 

Ruokolahdella Creative Kaiku johdattaa seikkailijat tutustumaan mystiseen metsään, kauniiseen järviluontoon ja soiden elämään – miten olisi ohjattu retki Kummakivelle? Kuulet tarinoita menneistä ajoista, luonnon ihmeistä ja nykypäivästä. Jaakkiman kampuksella Ruokolahdella on mahdollisuus majoitukseen, saunomiseen ja ruokailuihin. 

Rautjärvellä näkemisen arvoisia kohteita ovat Hiitolanjoki ja Haukkavuoren kaunis näköala- ja rajapaikka, joka on myös suosittu perheiden retkikohde.

Piipahda matkallasi Parikkalaan, jossa päänähtävyys on ehdottomasti Parikkalan patsaspuisto. Hemmotte lähiruoan merkeissä ja maista Iloisen Pässin Maalaispuodin paikallisia herkkuja. Papinniemi campingissa Uukuniemellä puolestaan on ihana uimaranta – täydenpalvelun Papinniemi Camping on oiva kohde kesäloman viettoon. 

Luumäeltä, Lemin, Savitaipaleen, Taipalsaaren, Ruokolahden, Rautjärven, kautta Parikkalaan matkaa kertyy vain 200 kilometriä. Jos kilometrejä saa kertyä vielä lisää, nappaa navigaattoriin Pulsan aseman ihana kahvio, sisustusmyymälä ja aamiaismajoitus, jotka palvelevat raikkaalla maaseudulla.

Norppa II -lautta on kuljettanut matkailijoita pitkin Saimaan saaristo-reittiä monen vuoden ajan. Vuonna 2021 työtä jatkaa Rasti-lautta.

Haku