Hyppää sisältöön

Kodin akustiikka haltuun

Kodin akustiikka haltuun

7.03.2023

Pehmustetusta akustisesta paneelista on saatavilla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja niin muotojen, värien kuin verhoilumateriaalien osalta. Materiaali eristää ääntä, on helppo puhdistaa ja miellyttävä käyttää.

Elämiseen ja asumiseen kuuluu ääniä, mutta niiden ei tarvitse kuulua kaikille. Akustinen seinäpaneeli on tyylikäs sekä moderni ratkaisu nopeaan ja helppoon sisustukseen. Seinäpaneelit parantavat talon akustiikkaa ja eristävät ääntä.

TEKSTI | KATI WIKSTRÖM   KUVA | LAATULATTIAT

Laatulattiat Uusimaa Oy on suomalainen perheyritys, joka on erikoistunut erilaisten lattioiden urakointiin, asennuksiin sekä myyntiin. Yritys on tehnyt lisäksi sisustusurakointeja, ja nyt uutuutena mukaan on tullut sisustusmateriaalien maahantuonti.

– Olemme keskittyneet vuodesta 2015 lähtien lattioihin ja tänä päivänä olemmekin yksi Suomen suurimmista lattiaurakoitsijoista alalla, kertoo yrityksen toinen omistaja Sami Järvensivu.

– Minulla lattiat ja yrittäjyys ovat kulkeneet lapsuudesta saakka verenperintönä. Kahdella enollani on alan yritykset ja tein ensimmäisen lattiani 16-vuotiaana. Suomalaisten kodit ja laadukkaat materiaalit ovat aina olleet sydäntäni lähellä.

–Viihdymme yhdessä rautakaupoissa ja minulla on myös taustalla sisustusalan opintoja. Sisustamisen esteettiset, mutta samalla kekseliäät ratkaisut ovat intohimoni, jatkaa toinen perheyrityksen omistajista, Katri Järvensivu.

– Meillä on ollut maahantuontia erilaisten lattiamateriaalien parissa. Totesimme, että nyt olisi aika alkaa tuomaan Suomeen myös erilaisia sisustusmateriaaleja. Kunhan materiaalit ovat tarpeeksi innovatiivisia ja ekologisia.

Lapsiperheenä meitä puhuttelivat erityisesti erilaiset akustiset ratkaisut, tarkentaa Katri Järvensivu. 

Rimapaneelit ovat yhdistelmä MDF-säleitä ja huopaa. Säleen värin voi valita mieleisekseen eri sävyistä. 

Äänen eristäminen 

Akustiset paneelit parantavat nimensä mukaisesti akustiikkaa. Paneelit estävät kaikumista, äänen kiertämistä ja eristävät ääntä, selventää Sami Järvensivu.

– Moni on varmasti harmitellut, kuinka äänet kuuluvat seinien läpi Helsingin vanhoissa ja historian havinaa kokeneissa kerrostaloissa. Alkoviin saattaa kantautua ääniä muualta asunnosta tai jopa toisista asunnoista.

– Kaikki lapsiperheet varmaankin jakavat kokemuksen, että lastenhuoneesta kaikuvat railakkaat leikkien äänet kuuluvat toki elämään, mutta niidenkin eristäminen saattaa joskus tuntua olennaiselta.

Yhä useampi työskentelee kotona, mutta kodin äänien kuuluminen saattaa haitata keskittymistä. Lisäksi olohuoneen eloisat keskustelut saattavat häiritä asunnon muissa huoneissa oleskelevia asukkaita. Puhumattakaan, jos perheessä on musiikinharrastajia joko soittamisen tai innokkaan kuuntelun merkeissä, listaa Sami Järvensivu.

Akustisia paneeleja ei ole Suomessa vielä paljoakaan, joten koimme tarpeen niille olevan suurta. Nämä ovat nyt tulleet myyntiin K-Rautoihin ympäri maan, sanoo Katri Järvensivu.

– Paneelien asennus on niin helppoa, ettei ammattilaista tarvita. Paneeleilla voidaan myös tasoittaa seinäpintojen epätasaisuutta. Paneeli käy kaikille seinäpinnoille, mutta sitä ei suositella kosteisiin tiloihin.

Paneelit voidaan joko ruuvata kiinni tai liimata vedettömällä kontaktiliimalla tai asennusliimalla. Seinään tai kattoon, niin pysty- kuin vaakasuoraankin, ohjeistaa Sami Järvensivu.

Paneeleja voi käyttää minkä tahansa tilan elävöittämiseen.

Katri Järvensivu

Vain mielikuvitus on rajana

Akustiikkapaneelien vaihtoehtoina ovat pehmustettu paneeli ja rimapaneeli, kertoo Katri Järvensivu.

– Pehmustettu paneeli on vaihtoehto tavallisille koristeratkaisuille. Paneelien ansiosta huoneet saavat uudenlaisen ilmeen, koska erilaiset muodot, värit ja verhoilumateriaalit mahdollistavat kuvioiden koonnin.

– Materiaali on pehmeää ja miellyttävän tuntuista. Kostea liina riittää poistamaan lian verhoilulta. 

Mielestäni pehmustettu paneeli soveltuu vaikkapa lastenhuoneisiin tai sängyn päätyihin. Mutta paneeleja voi käyttää elävöittämään mitä tahansa tilaa, vain mielikuvitus on rajana, nauraa Katri Järvensivu.

– Rimapaneelit ovat yhdistelmä MDF-säleitä ja huopaa. Akustisen rimapaneelin taustahuopa on valmistettu kierrätetyistä PET-pulloista. Paneelin säleet on päällystetty viilulla eri sävyissä. 

Akustinen seinäpaneeli

  • Paneelit eristävät ääntä ja sen kiertämistä.
  • Seinäpaneelien asennus on helppoa. Paneelit voi ruuvata kiinni tai liimata.
  • Jakelijoina K-raudat ympäri maan. Lisätietoa tuotteista Laatulattiat Uusimaan verkkosivuilta.

laatulattiatuusimaa.fi
k-rauta.fi

Haku