Hyppää sisältöön

Kodikas joulu hoitokodissa

Kodikas joulu hoitokodissa

26.11.2021

Jouluvalmistelut ovat nautinto asukkaille ja henkilökunnalle, kertovat toimitusjohtaja Marika Nevalainen ja lähihoitaja Merja Valkendorff.

Joululeipomusten tuoksut leijailevat Lieksan Kotipirtissä ja Hoitokoti Hopeapajussa asukkaiden talvipäivien piristykseksi.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Tuukka Heikkinen

Kun marraskuun pimeys saapui Lieksaan, kaupungin keskustassa sijaitsevassa Lieksan Kotipirtissä ja viiden kilometrin päässä sijaitsevassa Hoitokoti Hopeapajussa syttyivät jouluvalot. Kahden yksityisen hoitokodin periaatteisiin kuuluvat kodinomaisuus kaikessa toiminnassa ja perinteitä vaalivan perusteellinen valmistautuminen juhlakauteen. Joulun tulo saa näkyä, tuoksua ja maistua jo reippaasti ennen pyhiä.  

– Jouluvalmistelut koristeluineen ja leipomisineen ovat asukkaille tärkeitä. He ovat mukana kaikessa aina askartelusta perinneherkkujen tekemiseen, kukin kiinnostuksensa ja voimiensa mukaan. Keittiön emäntä tekee vaativimmat valmistelut ja hoitajat antavat ohjausta, mutta muutoin asukkaat valmistelevat joulua samaan tapaan kuin kotonakin. Yhdessä tekeminen virkistää, ja samalla voidaan laulella ja muistella, kertoo toimitusjohtaja Marika Nevalainen.

Lieksan Kotipirtin ja Hoitokoti Hopeapajun toimintatapa perustuu Green Care -hoitoon, jossa asukkaiden arjessa säilyy toiminnallisuus. Nevalainen pitää tärkeänä, ettei hoitokodissa asuminen ole laitosmaista, vaan laadukasta elämää virikkeellisessä ympäristössä. Asumista ryydittää lämmin, yhteisöllinen kanssakäyminen. Kodikkuutta ja aktiivisuutta arkeen tuovat omalta osaltaan Nevalaisen mukana kulkeva berninpaimenkoira Mörkö, Hopeapajun oma kissa Elvis sekä puput ja kesälampaat. 

Perinteinä monipuolinen ohjelma ja karjalanpiirakat 

Joulukuussa kummankin hoitokodin kalenteri on täynnä ohjelmaa, esimerkiksi askartelua, koristelua, laulutuokioita ja tonttuvieraiden esityksiä. Leipomiselle on varattu omat päivänsä. Milloin leivotaan pullaa, milloin pipareita, milloin taas karjalanpiirakoita. Viimeksi mainitut ovat Itä-Suomessa jouluperinne. Hoitokotien emäntä keittää puuron ja tekee taikinan valmiiksi, mutta kaulimisesta ja rypyttämisestä huolehtivat asukkaat. Pakastimeen piirakoita ei yleensä riitä, ovathan ne parhaita tuoreina. Ja ahkeria maistelijoita riittää!

– Täällä leivotaan pitkin joulukuuta ja syödään pitkin joulukuuta, kertoo piirakkapäivän vetovastaava, lähihoitaja Merja Valkendorff naurahtaen. Valkendorff on kokenut ja intohimoinen piirakantekijä, ja leipojaiset ovatkin hänelle mieluisa osa työnkuvaa. 

Valkendorff ja Nevalainen kertovat joulun ja uudenvuoden pyhien olevan Kotipirtissä ja Hopeapajussa työntekijöiden suosikkeja. Vuoroihin riittää vapaaehtoisia, sillä tunnelma on leppoisan kotoisa. Hoitoalan töissä viihtyminen riippuu pitkälti työnantajasta ja sen toimintatavoista, Valkendorff muistuttaa. 

Kotipirtti sijaitsee Lieksan keskuskoulun vieressä. Pienet koululaiset ensimmäiseltä ja toiselta luokalta käyvät hoitokodissa esittämässä tonttuleikkejä. Myös päiväkodin lapsilla on ollut tapana pistäytyä ohjelmineen. Jouluaattona on joulupukin vierailuvuoro. Kaikki asukkaat ja hoitajat saavat oman lahjansa.

Kotipirtillä on myös yksityistä kotihoitoa, ja kysyntä on kasvamaan päin. Kodeissaan asuvien asukkaiden luona käydään joka päivä. Myös heille on luvassa omat jouluntoivotuksensa ja muistamisensa.

Haku