Hyppää sisältöön

Kivivilla kiertää yhteistyöllä

Kivivilla kiertää yhteistyöllä

23.02.2022

Mineraalivillan kierrätykseen erikoistunut Eko-Expert valmistaa kivivillan hukkapaloista rakennusten eristyksissä käytettävää puhallusvillaa.

Kolmen yrityksen yhteistyö kivivillan kierrättämiseksi on uusi avaus rakennusalalla. Paroc, Lassila & Tikanoja ja Eko-Expert kehittivät toimintamallin, jonka avulla säästetään niin rahaa kuin ympäristöä.


TEKSTI | MARJA HAKOLA   KUVAT | PAROC

Luonnonkivestä tehtyä kivivillaa käytetään rakentamisessa eristemateriaalina. Villoitustyössä syntyy leikkuuhukkaa, jonka päätyminen kaatopaikalle kuormittaa ympäristöä ja aiheuttaa yrityksille kustannuksia jätemaksujen muodossa. 

– Uuden Rewool-kierrätysjärjestelmän avulla ylimääräinen kivivilla ei päädy enää sekajätteeseen vaan se kerätään talteen jo paikan päällä, työmaalla tai teollisuuslaitoksessa. Sen jälkeen hukkavilla kuljetetaan Eko-Expertille, joka jatkojalostaa hukkapaloista puhdasta puhallusvillaa uusiokäyttöön, kuvailee Paroc Oy:n projektipäällikkö Susanna Tykkä-Vedder.

Paroc valmistaa kivivillasta eristeratkaisuja muun muassa uudis- ja korjausrakentamiseen. Asiakkaat ovat Tykkä-Vedderin mukaan kovasti toivoneet toimivaa kierrätysjärjestelmää kivivillalle.

– Olemme toki aikaisemminkin tarjonneet mahdollisuuksia hukkavillan kierrättämiseksi, mutta nyt solmitun yhteistyösopimuksen ansiosta kierrätysmallista on saatu tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi. Etsimme sopivia kumppaneita kierrätysketjun kehittämiseksi, ja sitten löytyi oikea dream team.

Yksinkertainen  järjestelmä

Parocin toimiessa kampanjan promoottorina on yhteistyökumppaneilla käytännönläheisemmät tehtävät: L&T hoitaa hukkavillan keräilyn ja kuljetuksen, mineraalivillan kierrättämiseen erikoistunut Eko-Expert hyödyntää kerätyn materiaalin. 

– Kun rakennusyritys haluaa työmaalleen villankierrätyksen, se järjestyy yhdellä puhelinsoitolla. L&T:llä on valmis palveluverkosto ja välineet: asiakas voi ostaa tai vuokrata L&T:n valikoimista kierrättämiseen soveltuvat säkit, astiat, puristimet tai paalaimet.

Suunnitelma kierrätyksen järjestämiseksi tehdään yksilöllisesti. L&T käy paikan päällä tutustumassa työmaan olosuhteisiin. Varsinkin pääkaupunkiseudun työmailla on tilaa rajallisesti, ja siksi jätehuolto vaatii huolellista suunnittelua.

Teollinen asiakas, esimerkiksi betonielementtien valmistaja, voi olla suoraan yhteydessä Eko-Expertiin, joka toimittaa tarvittavat keräysvälineet. Vaihtoehtoisesti asiakas voi itse toimittaa hukkavillan Eko-Expertin toimipisteeseen. 

– Rewool-järjestelmän avulla kierrätystä voidaan helposti toteuttaa nyt lähes koko Suomen alueella, Tykkä-Vedder iloitsee.

Betsetin elementtitehtaalla kivivillan leikkuuhukkaa syntyy muutama prosentti, ja se kaikki kierrätetään.

Kaikki hyötyvät 

Villan kierrätys on Tykkä-Vedderin mukaan todellinen win-win-win-tilanne: rakentajien jätekulut laskevat, kun kalliin sekajätteen määrä vähenee. Kierrätysaste nousee koko rakennusalalla, ja eristeenä käytettävän puhallusvillan valmistukseen saadaan puhdasta raaka-ainetta. 

– Asiakkaamme voivat minimoida leikkuuhukkaa myös valitsemalla oikeankokoiset tuotteet. Jo muutaman prosentin hukan karsiminen näkyy kustannussäästöinä ja resurssitehokkuutena. Ja kun leikkuuhukka kierrätetään, kivivillan hyödyntämisaste lämmöneristeenä on sata prosenttia.

Uuden kierrätyspalvelun rakentamista ohjasi Parocin vapaaehtoinen tuottajavastuu sekä halu olla osana rakentamassa kestävää tulevaisuutta. Myös kiristyvä lainsäädäntö vauhditti uuden palvelumallin rakentamista. 

– EU:n jätedirektiivin mukaan jäsenmaiden on kierrätettävä vähintään 70 prosenttia rakennus- ja purkujätteistä materiaalina vuonna 2020. Rewool-palvelumme ansiosta yritysten on helpompi täyttää nämä velvoitteet, Tykkä-Vedder kannustaa.

Parocin tärkeänä tavoitteena on energia- ja resurssitehokkuuden parantaminen tarjoamalla vastuullisia tuote- ja palveluratkaisuja.

Haku