Hyppää sisältöön

Kissan tarpeet etusijalla

Kissan tarpeet etusijalla

15.01.2021

Klinikkaeläinhoitaja Eeva-Riitta Hartikainen ja eläinlääkäri Marina Hultholm työssään kissaystävällisen klinikan statuksen saaneella, vaasalaisella Länsiranikon eläinklinikalla.

Kissojen osuus eläinklinikoiden potilaista on selvästi kasvanut. Niitä hoidettaessa pyritään ottamaan entistä paremmin huomioon lajille tyypilliset ja luontaiset ominaisuudet.

TEKSTI | JOHANNA HAVERI   KUVA | SAMI PULKKINEN

Vaasalaisella Länsirannikon eläinklinikalla havahduttiin siihen, että hoidettavien kissojen määrää on kasvanut. Kissat – aivan samoin kuin muutkin lemmikit – ovat yhä selvemmin perheenjäseniä, ja niiden hyvinvoinnista huolehditaan entistä paremmin. Tällä hetkellä kissa- ja koirapotilaita käy klinikalla suurin piirtein yhtä paljon. 

Lemmikkikissojen osuuden kasvaessa klinikalle ryhdyttiin puuhaamaan kansainvälistä kissa-ystävällisen klinikan eli Cat Friendly Clinic -statusta. Kissaystävällisyys otettiin huomioon myös uusien toimitilojen suunnittelussa. 

Keväällä 2020 International Society of Feline Medicine -järjestö myönsi Länsirannikon eläinklinikalle kissaystävällisen klinikan tunnuksen. Järjestön verkkosivujen mukaan Suomessa on tällä hetkellä seitsemän kissaystävällistä klinikkaa. Klinikat jaotellaan kolmeen ryhmään: kulta, hopea ja pronssi. Länsirannikon eläinklinikan tunnus on hopeinen, sillä kultaisen tunnuksen saadakseen klinikan on oltava avoinna 24/7.

Kissaystävällinen klinikka

Kissaystävällisen klinikan henkilökunta on koulutettu ottamaan hoitotilanteissa huomioon kissan ominaispiirteet ja ymmärtämään, kuinka kissoja on käsiteltävä. Koulutettu henkilökunta auttaa ja neuvoo myös kissan omistajia lemmikin hoidossa. Klinikalla on kissoille sopiva tilat ja hoitovälineet.

Länsirannikon eläinklinikalla kissaystävällisyys tulee esiin jo sisään kirjautuessa, sillä kissoille on oma odotushuone. Kissan kuljetuskoppaa ei tarvitse asettaa lattialle, vaan odotushuoneessa on telineitä ja penkkejä, joiden korkeuden turvasta kissat voivat tarkastella ympäristöään. Kissoille on olemassa myös oma heräämötila.

– Kissat stressaantuvat yleensä koiria helpommin matkustamisesta ja uusista paikoista. Niille pitää antaa aikaa tutustua uuteen ympäristöön omassa rauhassa, kertoo klinikkaeläinhoitaja Eeva-Riitta Hartikainen, joka on itsekin kissaihminen.

Kissa stressaantuu, jos se tungetaan puoliväkisin avoimeen kuljetuskoppaan ja kiikutetaan eläinlääkäriasemalle, jossa se joutuu lattiatasosta katsomaan vastaanotolla olevia koiria silmästä silmään. 

Tärkeintä on rauhallisuus

Kun kissa saapuu vastaanotolle, sen pitää antaa tulla ulos kuljetuskopasta omaehtoisesti ja tutustua rauhassa ympäristöön. Hoitajan, lääkärin ja myös omistajan tulee lähestyä kissaa rauhallisesti, jottei kissa tule ylivirittyneeksi. Se on tärkeää myös henkilökunnan työturvallisuuden kannalta.

– Kissaa tulisi lähestyä rauhallisesti, luottamusta herättävällä elekielellä ja esimerkiksi hiljaa hyristen, kehottaa eläinlääkäri Marina Hultholm.

Hultholmin mukaan suurelta osalta kissoja pystyy ottamaan esimerkiksi verikokeen ilman kemiallista rauhoitusta, kunhan toimii vastaanotolla rauhallisesti ja kissan ehdoilla. Tarvittaessa kissalle annetaan kevyt rauhoitus ennen toimenpidettä, jottei sille tule ikäviä kokemuksia.

Kissaa ei voi komentaa hoitotilanteessa samaan tapaan kuin koiraa. Kissan ja lääkärin välinen luottamus voi särkyä jo yhdestä epämiellyttävästä hoitokokemuksesta.

Kissaystävällisyys on Hultholmin mukaan osa laajempaa trendiä, jossa eri lajien luontainen käyttäytyminen pyritään ottamaan huomioon, samalla voidaan myös välttää ikäviä kokemuksia hoitotilanteissa.

VINKKEJÄ KISSANOMISTAJILLE

  • Kissalle kannattaa hankkia turvallinen, umpinainen kuljetuskoppa, jonka saa helposti auki myös päältä. Koppa on hyvä olla kissalla käytössä myös kotona.
  • Feromonivalmisteiden avulla on mahdollista rauhoittaa helposti stressaantuvaa kissaa.
  • Kissan omat herkut on hyvä pitää mukana. Niitä voi antaa palkkioksi hyvin suoritetusta lääkärikäynnistä.
  • Rauhallisuus ja lemmikin rauhoittelu on tärkeää. Kissa pystyy aistimaan, jos omistaja on tilanteessa kireä.

Haku