Hyppää sisältöön

Kirjailijoiden oma tislaamo tuottaa laatua lukijoille

Kirjailijoiden oma tislaamo tuottaa laatua lukijoille

14.05.2021

Kirjalijat Tuomas Kyrö ja Soili Pohjalainen näkevät tislaamon loputtomana tarinoiden lähteenä. 

Raittiusseuran talolla tavanneet kirjailijat tiputtavat nyt viinaa vanhassa sikalassa. Mistä ihmeestä tässä on kysymys?

Teksti Mika Niiniranta  Kuva Susa Junnola

Kustantamon sinisessä salissa ymmärtäviä katseita luo kirjallisuuden suuret boheemit. Haastateltavaksi asettuvat Soili Pohjalainen ja Tuomas Kyrö. Kulttuurin ja siihen liittyvän viinalla lotraamisen henki on kirkkana läsnä. Ja viinastahan tässä on kysymyskin, kirjailijoiden perustamasta tislaamosta.

Tarinoiden alkulähteillä

Kuten monesta hyvästä jutusta, Authors’ Distilleryn synnystä on monta versiota. Yhden mukaan Kyrö ja Pohjalainen sekä Christian Rönnbacka ja Lippo Luukkonen perustivat tislaamon, koska viina on loputon tarinoiden lähde. Niin tragedian kuin komediankin polttoaineena alkoholi on keskeisessä asemassa, ja siksi se nivoo yhteen elämän ja kirjallisuuden.

– Ja onhan se nyt hienoa omistaa osuus viinapannusta, olen nyt monen miehen unelmien nainen. 

Mutta oikeasti kaikki alkoi, kun Rönnbacka teki kirjaa suomalaisista viskitislaamoista. Se sytytti hänessä palon viinapannun hankintaan. Niinpä, eräiden kirjamessujen jälkeen raittiusseuran talolla pidetyssä yöllisessä symposiumissa päätettiin ryhtyä joukolla toimeen. Aamun tullen Authors’ Distillery oli perustettu. Koska kirjailijat kuitenkin ovat paljon parempia kuvittelemaan asioita kuin tiputtelemaan kirkasta, tarvittiin mukaan vielä tislaamomestari Ari Kaura, joka kehitti ensimmäisesi kaupalliseksi tuotteeksi ginin.

– Kirjallisuudessa ja viinassa on yhteistä sekin, että niiden molempien kulutus on laskussa. Niinpä meidän sloganimme onkin juo vähemmän, lue enemmän. Kun sain sitten maistaa Arin tisleitä, totesin, että tästähän tulee ihan helvetin hyvää. Hyvää ei tarvitse suuria määriä, summaa Kyrö. 

Luvassa kootut teokset

Millaista juomaa Mäntsälän keskustassa sijaitsevassa rakennuksessa sitten tiputellaan? 

– Jos nauttii hyvästä kirjallisuudesta, niin sen kanssa on kiva nauttia myös laadukasta juomaa. Siitä voi katajanmarjan lisäksi maistaa minttua, korianteria ja sitrusta. Oikea makuprofiili muotoutui kokeilujen ja maistelujen tuloksena. Nimikkodrinkki sekoitetaan tislaamon ginistä ja hyvälaatuisesta tonicista. Lasiin tulee appelsiininkuorta ja mintunoksa. Ne ovat helppoja aineksia, joita löytyy jokaisesta kaupasta, kertoo Pohjalainen.

Pullo on kirjahyllyyn istuva, etiketti antaa sille kannet ja selkämyksen. Kyrön ja Pohjalaisen mukaan suunnitelmissa onkin kokonainen sarja kirjallisuudelta maistuvia tisleitä, ginin jälkeen kenties rommi, ja vuosien kypsyttelyn tuloksena mahdollisesti muitakin laatutisleitä. Niitä kirjailijat lupaavat tarjota maailmalla avaten samalla ovia kirjailijoiden tislaamon tarinan kansainvälistymiseen.

Haku