Hyppää sisältöön

Kilpailukyky kasvaa suotuisissa olosuhteissa

Kilpailukyky kasvaa suotuisissa olosuhteissa

2.11.2023

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo Someron panostavan kaupun-kiin asettuvien sekä jo alueelle sijoittuneiden yritysten viihtyvyyteen.

Someron maaseutukaupungissa vallitsee tekemisen meininki. Sijainti rahtiliikenteen keskiössä sekä yrittäjyyteen kannustava ilmapiiri houkuttelevat yhä uusia yrityksiä. 

TEKSTI TEIJA AALTONEN | kuva MIKKO PÄÄKKÖNEN

Somero on maaseutukaupunki, jolla on logistisesti loistava sijainti keskellä ruuhka-Suomea. Kun harpin kärki sijoitetaan kaupungin kohdalle, sadan kilometrin säteelle mahtuvat Turku, Tampere ja Helsinki. Se takaa hyvät yhteistyö- ja asiakkuusverkostot yrittäjähenkiselle kaupungille, kertoo Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen

Energinen ja yritteliäs ilmapiiri näkyy katukuvassa ympäri vuoden. Somero on vilkas asiointipaikkakunta, jolla on vahvat omat markkinat. Noin 9000 asukkaan kaupungissa on 750 yritystä, joista palvelualan yritykset kattavat 65 prosenttia. 

– Meillä vallitsee itsetekemisen ja yhdessä pärjäämisen perinne, jota kaupunki tukee. Luomme suotuisat olosuhteet elinvoimaisuudelle, yritysten kilpailukyvylle, työllisyydelle sekä laadukkaille palveluille. 

Lupaukset eivät ole pelkkää sanahelinää. Monialainen elinkeinoelämän työryhmä perustettiin kuuntelemaan yrittäjien tarpeita. Se ei ole lautakunta, vaan yrittäjävetoinen asiantuntijaryhmä, jolle kaupungintalon kynnys on matala. 

– Yritystontteja tarjoamme sallivalla ja ripeästi etenevällä lupakäytännöllä sekä työllistämis- ja rakentamisperusteisilla hinnoilla. Kun yritys sitoutuu luomaan työpaikkoja, luvassa on kymmeniä prosentteja alennusta. Olemme ostaneet runsaasti tonttimaata. Uusimpana mainittakoon Helsingintien varteen nouseva Ruunalan yritysalue, joka valmistuu tulevan syksyn aikana. 

Suuria satsauksia 

Luovat ideat jalkautuvat Somerolla nopeasti käytäntöön. Jos esimerkiksi suuren yrityksen kiinteistöistä vapautuu tilaa, sinne voi sijoittua kaikki osapuolia hyödyttävää toimintaa, kuten suunnittelijoita, alihankkijoita tai partnereita. 

– Olemme tehneet paljon töitä varmistaaksemme, että paikkakunnalle asettuvat yritykset viihtyisivät myös jatkossa. Työvoiman pysyvyys on merkittävä etu. Työllisyyden hoitoa helpottaa myös tiivis yhteistyö ja T&K -hankkeet oppilaitosten kanssa. Tulevaisuuden tekijöitä kasvaa jokaisella luokka-asteella: Pikkuyrittäjät, Yrityskylä-hanke, Duunivarjostus ja lukiolaisten bisnesralli kuuluvat ohjelmaan. 

Monipuoliset palvelut 

Somero on osoittautunut vetovoimaiseksi. Muuttosuunta on nouseva, eläminen ja asuminen on edullista ja 16,5 miljoonan panostus Kiiruun koulukeskukseen takaa reilusti tilaa myös uusille oppilaille. Kampusalue on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, jossa sijaitsevat monitoimi- ja uimahalli, kirjasto sekä kulttuuria tarjoileva Kiiruun talo. 

Ekologisiin hankkeisiin suhtaudutaan luontevasti. Uusiutuvan energian käyttötavoite on nykyään oleellinen osa jokaisen kunnan ilmastopolitiikkaa. Valonian kanssa viritetyn laajan yhteistyön päämääränä on aurinkopaneelien yhteishankinta somerolaisille yrityksille vuoden 2019 kesään mennessä. 

Kesällä Somero puhkeaa täyteen kukkaan ja sen väkiluku tuplaantuu. Somerniemen kesätori, ainutlaatuiset Häntälän notkot sekä Hiidenlinna seikkailupuistoineen ovat tunnetusti suosikkikohteita. 

Haku