Kilpailuetua IoT-kehitykseen

Esineiden internetin luomat markkinat kasvavat järisyttävällä vauhdilla. Euromääräisen kasvun ohella yritysten välinen kilpailu kiristyy ja tietoturvariskit lisääntyvät.
TEKSTI | JARI INGET KUVA | BITTIUM
Verkkoon liitettävät laitteet ovat nykyään lähes kaikilla päivittäisen elämämme osa-alueilla. Esineiden Internetin eli IoT:n markkinoiden odotetaan kasvavan vuoden 2019 118,6 miljardista eurosta 237,5 miljardiin euroon vuoteen 2024 mennessä.
Markkinapotentiaali on valtava, mutta myös laitteita valmistavien yritysten haasteet lisääntyvät. Kilpailu on kireää, ja toimintojen ja laadun lisäksi myös markkinoille tuontiaika voi olla määräävä menestystekijä. Lisäksi on otettava huomioon alati lisääntyvät tietoturva- ja yhteensopivuusvaatimukset.
Bittium on tietoturvallisen liitettävyyden tuotekehityspalvelujen asiantuntija. Oulussa pääkonttoriaan pitävä yritys hyödyntää yli 35 vuoden kokemustaan radioteknologioista uusimpien IoT-ratkaisujen kehittämiseen johtaville tuotemerkeille ja innovatiivisille startupeille ympäri maailman.
Radio- ja antenniteknologiaa
Yksi Bittiumin ydinosaamisalueista on erilaiset radio- ja antenniteknologiat ja niiden hyödyntäminen langattomia yhteyksiä käyttävissä ratkaisuissa erilaisten markkinoiden tarpeisiin. Yritys on ollut mukana yli 300 kehitysprojektissa, jotka ovat kattaneet käytännössä kaikki eri langattomat protokollat Bluetooth low energystä ja LTE NB-IoT:stä 5G-teknologiaan, mukaan lukien asiakaskohtaisten langattomien radiojärjestelmien kehitys.
Bittiumin suunnittelukokemus kattaa sekä piirisarja- että moduulipohjaiset tuotteet, joista useimmat ovat olleet moniradioratkaisuja. Radioiden yhteentoimivuuden lisäksi Bittium hallitsee esimerkiksi älylaitteiden sisäisten antennien suunnittelun ja integroinnin.
Puettavat ja kannettavat laitteet ovat tyypillisesti pienikokoisia, mikä asettaa haasteita niissä käytettävien radioiden ja integroitujen antennien suunnitteluun. Kun langaton laite kiinnitetään kehoon tai pidetään kädessä, antennin tehokkuus heikkenee, sillä ihmiskeho vaimentaa radioaaltojen kulkua.

Antennin tehon heikentyminen on minimoitava, jotta langattoman laitteen toiminta varmistetaan. Toisaalta suurtaajuisten radioaaltojen terveyshaittojen minimoimiseksi antennin SAR-arvon, eli lähetystehon imeytymisen kudoksiin, on oltava mahdollisimman pieni. Lääketieteellisessä teknologiassa puolestaan puettavien laitteiden pintalämpötilan on oltava riittävän alhainen, etteivät ne aiheuta haittaa potilaille.
Lisäksi IoT-laitteiden toimintakykyä heikentävät usein sähkömagneettisen yhteensopivuuden ongelmat, kun laite lisätään kokonaisjärjestelmään. Nämä ja monet muut tekijät ovat yhteydessä toisiinsa, ja kaikki on otettava huomioon langattomien IoT-laitteiden suunnittelussa.
Ratkaisuja eri toimialoille
Bittium on toiminut päätuotekehityskumppanina monille yrityksille, jotka toimivat esimerkiksi logistiikan, rakennus- ja tuotantotekniikan sekä urheilu- ja lääketieteen teknologioiden parissa. Tuotteet ja ratkaisut vaihtelevat aina IoT-teknologian kehittämisestä erilaisiin asiakasspesifisiin puettaviin ja kannettaviin laitteisiin sekä reititintuotteisiin
Kaikkien ratkaisujen etuihin kuuluvat tietoturvallisen etäyhteyden kautta tehtävät ohjelmistopäivitykset ja laitteen hallinta sekä laitteen tilaa koskevien tietojen keruu, liikuteltavuus, kaapelien määrän minimointi ja paikan päällä tehtävien tarkistusten vähäisempi tarve.
Langattomien ratkaisujen kehittäminen on aikavievää ja kallista, jos tarvittava teknologiaosaaminen puuttuu. Kaikkien valmistajien ei ole myöskään järkevää kehittää osaamistaan kaikilla osa-alueilla, joita keskenään yhteydessä olevat järjestelmät edellyttävät.
Bittium on erikoistunut tietoturvalliseen liitettävyyteen ja sen soveltamiseen eri käyttötarkoituksiin, ja kehityskumppanina pystyy tarjoamaan erilaisia ja joustavia tuotekehitysmalleja sekä tukea koko tuotteen elinkaaren ajaksi. Tämä voi nopeuttaa huomattavasti ratkaisujen kehittämistä ja säästää kustannuksia.