Kiipeileminen haastaa ja kehittää monipuolisesti

Tammiston kiipeilyareena sopii hyvin kaiken tasoisille harrastajille. Tarjolla on eritasoisia reittejä, jotka kehittävät sekä tasapainoa, voimaa että koordinaatiota.
Teksti Pekka Säilä Kuva Joona Raevuori
Vantaan Tammistossa sijaitsevassa tilavassa ja valoisassa hallissa joukko nuorempia ja vanhempia seinäkiipeilyn, eli tarkemmin sanottuna boulderoinnin, harrastajia kipuaa eri vaikeusasteisia kiipeilyreittejä ilman valjaita. Pehmeät alastulopatjat takaavat turvallisen laskeutumisen, jos ote kirpoaa kesken yrityksen.
Itseänsä on haastamassa myös reilun vuoden ajan lajia harrastanut Milka Kortemäki. Hän kertoo jääneensä välittömästi lajiin koukkuun ja harrastavansa sitä nykyisin intohimoisesti. Aiemmin crossfit- ja kuntosaliharjoitteluun tykästynyt Kortemäki etsiytyy nykyisin Kiipeilyareenalle 3–5 kertaa viikossa ja viettää siellä aikaa 2–4 tuntia kerrallaan. Muille harrastuksille ei kiipeilyltä aikaa enää juuri löydy.
– Harrastuksen monipuolisuus kiehtoo. Kiipeillessä pääsee haastamaan itsensä ja kehoon tulee voimaa sekä liikkuvuutta lähes huomaamatta. Aika kuluu hallilla kuin huomaamatta. Täällä myös tutustuu mukavasti muihin ihmisiin kiipeilyn lomassa, Kortemäki kertoo.
KEHOON tulee lisää voimaa ja liikkuvuutta lähes huomaamatta.
Kokeilumielellä mukaan
Kiipeilyareenan kolmas ja uusin toimipiste avattiin elokuussa 2019 Plantagenin kiinteistöön Tammistossa. Tiloista löytyy lähes 1 000 neliömetriä boulderointiseiniä sekä vuosijäsenten käyttöön suunniteltu kuntosali sekä harjoittelualue. Muut Kiipeilyareenan hallit löytyvät pääkaupunkiseudulta Helsingin Kalasatamasta ja Salmisaaresta.
– Boulderointi tarkoittaa matalampien kiipeilyseinien kiipeilyä patjojen päällä ilman valjaita. Turvallisen ympäristön ansiosta boulderointi onnistuu helposti ilman aikaisempaa kokemusta ja sopii lähes kenelle tahansa, joka haluaa kehittää lisää lihasvoimaa, tasapainoa ja koordinaatiota, kertoo Tammiston Kiipeilyareenan hallipäällikkö Sauli Kiema.
Kieman mielestä kiipeilyyn liitetään usein turhaan extreme-leima, vaikka sellaisiakin harrastajia lajin pariin toki mahtuu. Kiema korostaa, että ilman köysiä tapahtuva sisäkiipeily on helposti lähestyttävä laji, jossa ei alkuun päästääkseen tarvitse kuin ennakkoluulotonta mieltä.
– Tiloissamme kiipeilyreitit on jaettu väreittäin niiden haastavuuden mukaan. Harmaat reitit ovat tikapuumaisesti kiivettäviä ja sopivat myös pikkulapsille. Vihreät reitit tarjoavat jo hieman enemmän haastetta, ja siitä eteenpäin värit jatkuvat yhä vaativimpina kiipeilyreitteinä. Parin kuukauden välein muutamme kiipeilyseinien otteet, joten myös kiipeily-ympäristö muuttuu säännöllisesti.
Suurin osa Tammiston Kiipeilyareenan asiakkaista on tavallisia kuntokiipeilijöitä tai oheislajin harrastajia, jotka hakevat boulderoinnista lisää voimaa ja liikkuvuutta tukemaan pääharrastustaan. Lajista kiinnostuneiden on helppo päästä harrastuksessa alkuun.
– Henkilökuntamme huolehtii alkuopastuksesta sekä tarvittavista vuokravarusteista. Hallille ei tarvitse ottaa mukaan kuin mukavat asusteet ja ennakkoluulotonta kokeilumieltä. Ennen seinälle pääsyä aloittelevat asiakkaat opastetaan alkuun turvallisuusvideon avulla ja kerrotaan kaikki käytännön asiat. Henkilökuntaa on aina paikalla opastamassa ja takaamassa turvallisen harjoittelun.
Kiipeilystä innostuneimmat harrastajat käyvät sisäboulderoinnin ohella usein myös ulkokohteissa kiipeilemässä, joita Suomen kallioisista olosuhteista löytyy satoja.
– Osalle harrastajista lajista muodostuu ajan mittaan elämäntapa, ja he kiertävät ahkerasti etsimässä uusia kiipeilykohteita.
Pandemian rajoituksista johtuen samassa tilassa voi olla vain 10 asiakasta kerrallaan, joten kiipeilyä varten tulee varata aika yrityksen nettisivujen kautta. Varauksen voi tehdä kahdeksi tunniksi. Koronatilanteen jälkeen kiipeilemään pääsee taas normaalisti ilman ajanvarausta paikan päälle saapumalla.