Hyppää sisältöön

Kiinteistösijoitusyhtiö kulkee kohti kestävää tulevaisuutta

Kiinteistösijoitusyhtiö kulkee kohti kestävää tulevaisuutta

6.09.2021

Toimitusjohtaja Henrik Stadigh kertoo, että Rantatie Business Parkin laajennusosa Loikka on saavuttanut kultatason LEED® Gold -ympäristösertifikaatin. 

Toimitilavuokraajilla on kunnianhimoisia vastuullisuusstrategioita, mutta haasteita toteuttaa ne käytännössä. Kiinteistösijoitusyhtiö Castellum auttaa asiakkaitaan oman esimerkkinsä voimalla.

Teksti Helen Partti  Kuva Juho Länsiharju

Vastuullisuusstrategiat ovat nousseet kärkisijoille useiden toimi- ja liiketilavuokraajien suunnitelmissa. Moni on kuitenkin todennut, että vastuullisuustavoitteita ei ole helppo viedä käytäntöön. Miten hiilineutraalius saavutetaan? Miten työntekijöiden hyvinvointi varmistetaan koronapandemian aikana ja sen jälkeen? 

Castellum tuntee asiakkaidensa tarpeet ja alan muutokset. Työn murros on kansainvälinen ilmiö. Esimerkiksi työmatkustelun arvioidaan vähenevän, minkä johdosta työntekijät viettävät jatkossa enemmän aikaa työpaikoillaan. 

– Työntekijät ovat valveillaoloajastaan 90 prosenttia sisätiloissa, joten toimitiloissa on huomioitava entistä paremmin terveys- ja tuottavuusaspektit. Hyödynnämme jo uutta WELL Building Standard -sertifiointia. Emme silti mieti pelkästään rakennusten ympäristösertifiointia vaan myös työntekijöiden hyvinvointia ja työympäristön vastuullisuutta. Siinä haluamme auttaa ja tukea asiakkaitamme, toteaa Castellum Suomen toimitusjohtaja Henrik Stadigh.

– Kun ihminen tuntee itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi, hän on myös luova ja tehokas. Tämä on win–win-tilanne kaikille.

Castellum on pohjoismaiden suurimpia kiinteistösijoitusyhtiöitä ja edelläkävijä toimisto- ja logistiikkatilojen kehittäjänä ja toteuttajana. Tukholman pörssiin listattu yhtiö on valittu ainoana pohjoismaisena alan yrityksenä vastuullisuutta monipuolisesti mittaavaan Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksiin. Yhtiö pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. 

Toiminta laajenee Suomessa

Castellum vuokraa ja hallinnoi Suomessa laadukkaita kiinteistöjä muun muassa Kalasatamassa, Sörnäisissä ja Salmisaaressa. Tuoreen yrityskaupan myötä se laajensi toimintansa pääkaupunkiseudulta Tampereelle, Turkuun ja Lahteen.

– Kiinteistöyhtiö Kielon oston myötä meillä on nyt parikymmentä kohdetta eri puolella Suomea. Kielo on vastuullinen yhtiö, jolla on moderneja toimitiloja hyvillä sijaintipaikoilla. Yli puolet Kielon kiinteistöistä on ympäristösertifioituja.

Korona-aika on Castellumin mukaan lisännyt suurten yhtiöiden ja valtionhallinnon toimintojen kiinnostusta vastuullisuuskysymyksiä kohtaan. Yhtiön ydinajatus on toimia itse vastuullisesti ja siten auttaa asiakkaitaan yltämään omiin vastuullisuustavoitteisiinsa. Kielon hankinta tukee tätä tavoitetta. 

HALUAMME OLLA apuna ja tukena vastuullisemman työympäristön kehittämisessä.

Energiankulutus minimiin

Castellumille vastuullisuus merkitsee muun muassa fossiilittomia energiamuotoja ja energiankulutuksen merkittävää vähentämistä. Yritys tekee niin kuin puhuu: sillä on käynnissä Pohjois-Euroopan suurin aurinkopaneeliprojekti Ruotsissa. 

– Haluamme siirtyä vähäpäästöisiin ja uusiutuviin energiamuotoihin ja lisätä energiatehokkuutta. Kun rakennamme uusia rakennuksia, käytämme kestävän kehityksen mukaisia materiaaleja. Olemme esimerkiksi rakentaneet Ruotsiin maailman ensimmäisen poliisitalon, jolla on hiilineutraalit päästöt koko elinkaaren ajan. Korvasimme teräksen ja betonin puulla ja saimme päästöt 40 prosenttia pienemmiksi. 

Käytännön vastuullisuudesta kertoo osaltaan se, että Ruotsissa Castellumin henkilöstö on siirtynyt työtehtävissä sähköautoiluun; Suomessa yhtiö kannustaa taittamaan työmatkat työsuhdepolkupyörällä.   

Kultatason kohteita

Pääkaupunkiseudulla Castellumin hallinnoimat kiinteistöt sijaitsevat paraatipaikoilla voimakkaasti kasvavilla ja kehittyvillä alueilla. Kalasataman sydämeen sijoittuu Rantatie Business Park, jonka laajennusosille Kasvu ja Loikka on myönnetty kultatason LEED® Gold -ympäristösertifikaatti. Kultataso edellyttää muun muassa tehokasta vedenkäyttöä, hyviä julkisia liikenneyhteyksiä ja laadukasta sisäympäristöä. 

Lindström Talo on puolestaan oiva esimerkki taiten tehdystä teollisuusrakennuksen uudistuksesta. 

Castellumin tavoitteena on saattaa yli puolet kiinteistökannasta ympäristösertifioinnin piiriin. Vuokralaisille se on hyvä uutinen: Castellumin vanavirrassa he ovat vastuullisuuden eturintamassa. 

Haku