Kiertotalouden pioneeri pienentää hiilipäästöjä

UFF:n vaatekeräyslaatikot ja -myymälät ilmestyivät kotimaiseen katukuvaan jo 1980-luvun lopulla. Vuosikymmenten saatossa UFF-säätiöstä on kasvanut merkittävä kehitysyhteistyön tekijä.
Teksti Timo Sormunen Kuva Sanni Hirvonen
Yli 1 500 keräyspistettä eri puolilla Suomea, parikymmentä myymälää ja lahjoituksina saatava vaatemäärä yli 15 miljoonaa kiloa vuodessa. Pian 35-vuotias UFF-säätiö eli U-landshjälp från Folk till Folk i Finland sr on vakiinnuttanut paikkansa kiinteänä osana suomalaisten arkea. Kun vaatekaappi kaipaa tyhjennystä tai sinne halutaan edullista täydennystä, on määränpäänä joko UFF:n keräysastia tai myymälä.
Kehittyvien maiden lisäksi kierrätyksestä kiittävät luonto ja ilmasto. Valtakunnallisen keräysverkoston, Etelä-Suomessa sijaitsevien myymälöiden ja merkittävien lahjoitusmäärien myötä UFF:stä on rakentunut vuosien saatossa tärkeä kiertotaloustoimija.
Uusien vaatteiden tuotanto aiheuttaa paljon hiilidioksidipäästöjä ja siksi niiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä pitää jatkuvasti tehostaa, muistuttaa UFF:n kestävän kehityksen asiantuntija Pia Tanskanen.
– Tätä kautta vähennetään tekstiilijätteen määrää, leikataan hiilidioksidipäästöjä ja turvataan luonnon monimuotoisuutta sekä säästetään vettä, energiaa ja kemikaaleja.
Kestävää kehitystä
- Toimintansa vuonna 1987 aloittaneen UFF:n tavoitteena on aikaansaada vaatekierrätyksellä kestävää kehitystä, joka vähentää äärimmäistä köyhyyttä maailmassa.
- Suomalainen säätiö tukee elinikäistä oppimista koulutuksen, ympäristön kestävän kehityksen ja taloudellisen toimeentulon edistämisen kautta Afrikassa ja Aasiassa.
Keräysketjun päästöt kurissa
Hiilipäästösäästöjen osalta säätiön saldo onkin näyttävä. Esimerkiksi vuoden 2020 keräys- ja kierrätysmäärillä kokonaissäästömäärä oli 365 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa.
– Se vastaa noin 30 000 asukkaan maakuntakaupungin vuosittaisia hiilipäästöjä.
UFF kehittää jatkuvasti toimintaansa ja kiinnittää huomiota myös sen omasta toiminnasta aiheutuvaan ympäristökuormaan. Apuna on muun muassa sertifioitu toiminnanohjausjärjestelmä ja vaatteiden lajittelu- ja pakkauskeskuksissa käytetään vain uusiutuvaa energiaa. Kaikesta muustakin käytetystä energiasta 70 prosenttia on uusiutuvaa. Kuljetuksissa tankataan uusiutuvia polttoaineita, kun niitä on ajoreittien varrella tarjolla.
Tekstiilien lajittelussa tavoitteena on, että mahdollisimman monen vaatteen elinkaari jatkuisi alkuperäisessä käyttötarkoituksessa. Tämän ovat oivaltaneet myös kuluttajat, joille UFF:n myymälöistä on tullut yksi arkinen vaatteiden ostospaikka muiden joukossa.
Kumppanuustoiminnan päällikkö Minja Huopalaisen mukaan etenkin nuorten kiinnostus ja osuus asiakaskunnasta on kasvanut jatkuvasti. Toisaalta kiertotalous näyttää Taloustutkimuksen tuoreen kyselyn perusteella lyöneen läpi kaikissa ikäryhmissä.
– Tutkimuksen mukaan peräti 80 prosenttia lahjoittaa vaatteita säännöllisesti ja yli 90 prosenttia pitää kierrätystä tärkeänä keinona vähentää ympäristön kuormitusta. Eli olemme kyllä kiertotalouden keskiössä, hän lisää.