Hyppää sisältöön

Kierrätetyllä designilla persoonallisuutta kotiin

Kierrätetyllä designilla persoonallisuutta kotiin

8.04.2021

Mirja Matikaisen perustaman kirpputoriryhmän kautta käytetyt huonekalut ja design-aarteet löytyvät uuden omistajan. 

Laadukas muotoilu kestää aikaa ja on aina muodissa. Vintage-huonekalu tuo kiinnostavan lisän muuten moderniin sisustukseen. 

Teksti Outi Rantala  Kuva Outi Neuvonen

Pohjoismainen Designkirpputori on kasvanut sisustamisen harrastajien ja keräilijöiden suosimaksi kauppapaikaksi. Facebook-kirpputoriryhmä perustettiin kesällä 2015. Nyt suljetussa ryhmässä on jo noin 74 000 sisustamisesta innostunutta jäsentä. 

– Sain sateisena kesäpäivänä idean perustaa Facebook-ryhmän, koska halusin myydä arvokkaan Montana-kirjahyllyni. Nettikirpputoreilla ei tuntunut löytyvän oikeaa ostajakuntaa, joka olisi ymmärtänyt käytetyn designin arvon, Mirja Matikainen kertoo.

Ryhmään tulee päivittäin parhaimmillaan kolmisensataa ilmoitusta, joiden läpikäymiseen ja luokitteluun menee aikaa.

– Jo jonkin aikaa ryhmän ylläpitäminen on käynyt työstä. Vaihtoehtona olisi ollut ryhmän lopettaminen, mutta päätin kaupallistaa toiminnan. Näin ei tarvitse tehdä työtä aivan ilmaiseksi ja ryhmän olemassaolo jatkuu.

Pohjoismaiselle Designkirpputorille on perustettu myös omat nettisivut ja blogialusta, jotka avautuvat huhtikuun loppuun mennessä. Ryhmä löytyy myös Instagramista.

Sivustolle on ideoitu erilaisia toimintoja, joita lanseeraataan vähitellen. Blogiin voidaan poimia ryhmästä mielenkiintoisia ihmisiä kertomaan omista kokemuksistaan ja tarinoita tuotteiden takaa. 

Tuotteet kertovat tarinaa

Matikaisen kiinnostus designiin tulee hänen lapsuudenkodistaan. Vanhemmat olivat intohimoisia designin ja taiteen harrastajia.

– Kauniin esineen ei tarvitse olla kallis, jollaiseksi design herkästi mielletään. Kotonani oli paljon taidetta ja designia. Vanhempani hankkivat esimerkiksi oppilastöitä Ateneumin oppilasnäyttelyistä. 

Harrastuksen suola on kierrätys ja esineiden tarinat. Pohjoismaisella Designkirpputorilla huonekalut eivät ole pelkkiä huonekaluja.

– Esineissä ja huonekaluissa on kerroksellisuutta, jota tulee elämän aikana vastaan. Esineillä on tarina. Usein myyjä ja ostaja vaihtavat kuulumisia tuotteesta vielä kaupanteon jälkeenkin. Minäkin tiedän, mitä Montana-kirjahyllylleni kuuluu tänä päivänä.

Vakuutusalalta yrittäjäksi siirtynyt Matikainen on toiminut nyt runsaat kaksi vuotta kiinteistönvälittäjänä. Kirpputoriryhmän ylläpito ohjasi hänet vaihtamaan työnsä asumisen alalle. Ennen vakuutusalaa hän pyöritti pitkään lasten leikkikalujen ja sisustustuotteiden maahantuontiyritystä. 

– Asuminen ja design on aina kiinnostanut minua. 

Matikainen on hyödyntänyt sisustus- ja designharrastusta työssään kiiteistönvälittäjänä ja antaa mielellään asukkaalle vinkkejä, miten pienillä asioilla voi kohentaa kotia myyntikuntoon. 

Haku