Hyppää sisältöön

Kierrätetty tekstiili taipuu moneksi

Kierrätetty tekstiili taipuu moneksi

2.02.2021

Työvaateyritys Touchpointin myyntijohtaja Joni Mäenpää kertoo, että poistotekstiili viedään usein poltettavaksi, jolloin kallisarvoinen raaka-aine menee hukkaan.

Työvaateyritys Touchpoint lupaa kierrättää kaikki valmistamansa tekstiilit. Touchpointin tytäryhtiö Rester käynnistää vuonna 2021 poistotekstiiliä käsittelevän jalostuslaitoksen Paimiossa. Laitos tulee käsittelemään vuosittain 10 prosenttia Suomen poistotekstiilistä.

Teksti Elisa Salama  Kuva Juha Arvid Helminen

Touchpointin myyntijohtaja Joni Mäenpää on innoissaan. Keväällä aloitetaan koeajot Rester Oy:n jalostuslaitoksella Paimiossa.

– Olemme keränneet poistotekstiilejä laitosta varten jo pidemmän aikaa, jotta toiminta saadaan heti käyntiin, Mäenpää kertoo.

Mäenpää esittelee yrityksen tiloissa erilaisia koepaloja materiaaleista, joita poistotekstiilistä on mahdollista tehdä. Kierrätetty tekstiili taipuu paitsi uudeksi kankaaksi, myös pehmustemateriaaleiksi, äänieristelevyiksi ja tyynyiksi. Laitoksella tuotetaan myös raaka-ainetta, josta voidaan jatkojalostaa kovia materiaaleja, kuten komposiittia tai lattiamateriaalia, Mäenpää lisää.

Suunnittelun rooli

Paimioon valmistuva, poistotekstiilin jalostukseen keskittyvä Rester Oy on työvaateyritys Touchpointin tytäryhtiö, ja Touchpoint onkin laitoksen pääomistaja. Resteriin kulminoituu Touchpointin pitkäaikainen työ kierrätyksen ja kestävämmän huomisen eteen.

– Tavoitteena on tulevaisuudessa täysin suljettu kierto työvaatteille. Käytöstä poistuvat vaatteet voidaan kierrättää uudeksi kankaaksi, josta voidaan valmistaa esimerkiksi uusia työvaatteita, Mäenpää visioi.

Jo nyt Touchpoint valmistaa työvaatteita kierrätysmateriaalista. Esimerkiksi Hesburgerin työntekijöiden vaatetus on ekologista, kierrätettyä kuitua, jota saadaan muovipulloista. 

– Jatkojalostuksen kannalta hyvä juttu on, että tiedämme toimittamiemme työvaatteiden materiaalit täsmälleen. Näin prosessin hallinta on helppoa ja poistotekstiili voidaan lajitella jo ennen laitokselle saapumista, Mäenpää taustoittaa.

Työvaatesuunnittelussa vastuullisuus näkyy paitsi materiaaleissa, myös vaatteiden  suunnittelussa. Vaatteista tehdään ajattoman mallisia ja niiden kulutuskestävyys on laadultaan huippuluokkaa. 

– Vastuullinen työvaate on hyvin kaavoitettu, kestävä ja tietenkin kierrätettävissä, Mäenpää kiteyttää.

VASTUULLINEN TYÖVAATETUS on kestävä, hyvin kaavoitettu ja kierrätettävissä.

 

Poistotekstiili uusiokäyttöön

Samaan laitoskiinteistöön tulee Resterin lisäksi kunnallinen toimija, Lounais-Suomen Jätehuolto. Jätehuolto tulee käsittelemään kuluttajien poistotekstiilit, kun taas Rester keskittyy käsittelemään yrityspuolelta saatavaa materiaalia. Kun poistotekstiililaitos pääsee täyteen vauhtiin, se käsittelee noin 12 000 tonnia materiaalia vuodessa.

– Pian avattava laitos on ensimmäinen askel matkalla siihen, että poistotekstiili käsiteltäisiin Suomessa. Nykyään poistotekstiili viedään usein poltettavaksi, jolloin kallisarvoinen raaka-aine menee turhaan hävikkiin. Kierrätykseen päätyvät poistotekstiilit viedään usein ulkomaille, mikä ei ole kestävää, Mäenpää kertoo. 

Touchpoint ratkoo laitoksen toiminnan ohella myös logistisia ongelmia ja minimoi päästöt poistotekstiilin kuljetusmatkoilla.

– Puhumme hiilikädenjäljestä, joka konkretisoi kierrätyksen merkityksen vaatealalla. Tavoitteemme on tuottaa Suomen ensimmäinen hiilineutraali työvaate ja tarjota laajin valikoima ympäristöystävällisiä materiaaleja, Mäenpää kiteyttää.

Haku